Вернуться назад Распечатать

Піде

Піде
Піде - блюдо турецької кухні. Воно схоже на піцу - корж з тіста з різними начинками. Зараз ми розповімо вам, як самостійно приготувати смачні піде.

Рецепт піде


Інгредієнти:
Для тіста:

  • борошно - 170 г;

  • холодна кип'ячена вода - 80 мл;

  • сухі дріжджі - 7 г;

  • сіль - щіпка;

  • цукор - 1 ч. ложка.


  • Для начинки:

  • голландський сир - 100 г;

  • вершкове масло - 20 г;

  • яйця - 1 шт.;

  • борошно - 1 ч. ложка;

  • зелень кропу і петрушки.


  • Приготування
    Борошно просіваємо через сито в миску, отриманої гірці робимо поглиблення, куди додаємо сіль, цукор і дріжджі. Воду вливаємо потихеньку, замішуємо тісто. Потім його накриваємо серветкою і залишаємо хвилин на 25-30. Після з тіста формуємо кулю, розкочуємо пласт, надаючи йому довгасту форму. Основа з тіста повинна вийти приблизно 40 см в довжину і 15 завширшки. Верх коржа змащуємо расмягченним вершковим маслом і посипаємо тертим на крупній тертці сиром. Тепер краю коржі загортаємо на 2-3 см всередину. Змащуємо наша піде з сиром, збитим яйцем і відправляємо в попередньо розігріту до 250 градусів духовку на 5 хвилин. Готове піде дістаємо з духовки, посипаємо подрібненою зеленню і подаємо до столу, порізавши поперек на шматочки по 3-4 см в ширину.

    Піде з м'ясом


    Піде чи, по-іншому, турецьку піцу готують з різними начинками. Дуже смачним це блюдо виходить з м'ясом.
    Інгредієнти:
    Для тіста:

  • борошно - 25 склянки;

  • олія соняшникова - 120 мл;

  • молоко тепле - 120 мл;

  • натуральний йогурт - 100 г;

  • сіль - 05 ч. ложки;

  • сухі дріжджі - 6 г;

  • жовтки - 2 шт.;

  • вершкове масло - 30 р.


  • Для начинки:

  • яловичий фарш - 200 г;

  • помідори - 1 шт.;

  • цибуля - 1 шт.;

  • гострий перець - 1 шт.;

  • зелень петрушки - 30 г;

  • сіль, чорний мелений перець - за смаком.


  • Приготування
    Для тіста змішуємо молоко, йогурт і масло, потім в цю масу додаємо півсклянки борошна і добре перемішуємо. Тепер насипаємо сіль і ще півсклянки борошна, знову вимішуємо. Потім висипаємо дріжджі, перемішуємо і додаємо борошно. Турки люблять порівнювати тісто з мочкою вуха. Так от у нас повинно вийти саме таке тісто - м'яке, як мочка вуха. Накриваємо масу вологою серветкою і відставляємо приблизно на півгодини.
    Тим часом готуємо начинку: з помідора знімаємо шкірку, легше це зробити, якщо попередньо обдати його окропом.
    Піде
    Тепер цибулю, помідор і перець нарізаємо дрібними кубиками. Цибулю з фаршем обсмажуємо на сковороді, потім додаємо помідори і перець і ще трохи обсмажуємо. У самому кінці додаємо петрушку, солимо і перчимо за смаком.
    Тепер пора повертатися до нашого тесту: ділимо його на 3 частини, кожну з них розкачуємо - повинен вийти довгастий овальний пласт. Краї пласта загортаємо всередину і кінчики скріплюємо. Змащуємо поверхню тіста збитим жовтком, викладаємо в середину начинку. Піде з м'ясом готується в духовці до зарум'янювання тесту. Готові піде змащуємо розтопленим вершковим маслом і подаємо до столу.