Піде - блюдо турецької кухні. Воно схоже на піцу - корж з тіста з різними начинками. Зараз ми розповімо вам, як самостійно приготувати смачні піде.
Рецепт піде
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 170 г; холодна кип'ячена вода - 80 мл; сухі дріжджі - 7 г; сіль - щіпка; цукор - 1 ч. ложка. Для начинки:
голландський сир - 100 г; вершкове масло - 20 г; яйця - 1 шт.; борошно - 1 ч. ложка; зелень кропу і петрушки. Приготування Борошно просіваємо через сито в миску, отриманої гірці робимо поглиблення, куди додаємо сіль, цукор і дріжджі. Воду вливаємо потихеньку, замішуємо тісто. Потім його накриваємо серветкою і залишаємо хвилин на 25-30. Після з тіста формуємо кулю, розкочуємо пласт, надаючи йому довгасту форму. Основа з тіста повинна вийти приблизно 40 см в довжину і 15 завширшки. Верх коржа змащуємо расмягченним вершковим маслом і посипаємо тертим на крупній тертці сиром. Тепер краю коржі загортаємо на 2-3 см всередину. Змащуємо наша піде з сиром, збитим яйцем і відправляємо в попередньо розігріту до 250 градусів духовку на 5 хвилин. Готове піде дістаємо з духовки, посипаємо подрібненою зеленню і подаємо до столу, порізавши поперек на шматочки по 3-4 см в ширину.
Піде з м'ясом
Піде чи, по-іншому, турецьку піцу готують з різними начинками. Дуже смачним це блюдо виходить з м'ясом.
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 25 склянки; олія соняшникова - 120 мл; молоко тепле - 120 мл; натуральний йогурт - 100 г; сіль - 05 ч. ложки; сухі дріжджі - 6 г; жовтки - 2 шт.; вершкове масло - 30 р. Для начинки:
яловичий фарш - 200 г; помідори - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; гострий перець - 1 шт.; зелень петрушки - 30 г; сіль, чорний мелений перець - за смаком. Приготування Для тіста змішуємо молоко, йогурт і масло, потім в цю масу додаємо півсклянки борошна і добре перемішуємо. Тепер насипаємо сіль і ще півсклянки борошна, знову вимішуємо. Потім висипаємо дріжджі, перемішуємо і додаємо борошно. Турки люблять порівнювати тісто з мочкою вуха. Так от у нас повинно вийти саме таке тісто - м'яке, як мочка вуха. Накриваємо масу вологою серветкою і відставляємо приблизно на півгодини.
Тим часом готуємо начинку: з помідора знімаємо шкірку, легше це зробити, якщо попередньо обдати його окропом.
Тепер цибулю, помідор і перець нарізаємо дрібними кубиками. Цибулю з фаршем обсмажуємо на сковороді, потім додаємо помідори і перець і ще трохи обсмажуємо. У самому кінці додаємо петрушку, солимо і перчимо за смаком.
Тепер пора повертатися до нашого тесту: ділимо його на 3 частини, кожну з них розкачуємо - повинен вийти довгастий овальний пласт. Краї пласта загортаємо всередину і кінчики скріплюємо. Змащуємо поверхню тіста збитим жовтком, викладаємо в середину начинку. Піде з м'ясом готується в духовці до зарум'янювання тесту. Готові піде змащуємо розтопленим вершковим маслом і подаємо до столу.