Щербет (або шербет) - це традиційний напій Східних країн, який представляє собою солодке прохолодні напої на основі фруктового пюре, карамелі і прянощів. Шербет може бути густим або рідким: перший варіант часто заморожують і подають у вигляді фруктового сорбе, а другий - просто охолоджують або подають з льодом.
Турецький напій щербет надзвичайно просто готувати, а арсенал наявних смаків налічує тисячі і тисячі, тут вам і традиційні плодово-ягідні шербети, і варіанти з квітів фіалки, троянди, шипшини, щавлю або навіть колотих горіхів.
Як приготувати шербет ви дізнаєтеся в цій статті. Якщо представлені рецепти здадуться вам солодкими, і не утоляющими спрагу, спробуйте пити соки фреш - вони не містять нічого зайвого!
Полуничний напій щербет - рецепт
Інгредієнти: полуничний сироп - 50 г; ягідний морс - 100 мл; ягоди полуниці - 3 -4 шт.; м'ята - 2 листочка; лід. Приготування Ягоди полуниці збиваємо з ягідним морсом і наливаємо в склянку з колотим льодом. Поливаємо напій полуничним сиропом і прикрашаємо листочками м'яти.
Лід у складі напою можна замінити ванільним або полуничним морозивом, так як класичні рецепти шербету допускають додавання молока або вершків. Якщо ж ви вважаєте, що краще рецептів молочних коктейлів з морозивом ні, то не кладіть це ласощі, а просто з'їжте окремо.
Вам не вдалося знайти полуничний сироп? Тоді досить просто зварити свій власний з цукру і води у співвідношенні 1:2 або полити напій сиропом з ягідного варення.
Імбирний щербет
Імбирний шербет - напій на любителя, оскільки своїм різким і пряним смаком він може запросто відлякати «західної» людини.
Інгредієнти: корінь імбиру - 1 шт.; апельсин - 2 шт.; вода - 200 мл; цукор - 1/2 ст. Приготування Шматочок імбиру товщиною з великий палець і довжиною 3-5 см, очищаємо і замочуємо у 200 мл води на ніч. На наступний день імбирну воду наливаємо в сотейник і змішуємо з цукром, варимо з отриманого розчину негустий сироп.
З двох апельсинів вижимам сік і доливаємо його до сиропу. Отримане пиття охолоджуємо і перед подачею розливаємо в келихи з льодом. Прикрашаємо шербет цедрою апельсина і тертим вимоченим імбиром.
Любителям більш різкого смаку радимо замінити апельсиновий сік грейпфрутовий і посипати готовий напій щіпкою меленої кориці.
Гранатовий щербет
Гранатовий щербет - справжнє східне пиття, оскільки подається в поєднанні з рожевим сиропом або водою.
Інгредієнти: гранатовий сік - 250 мл; цукор - 1/2 ст; пелюстки троянд - 1 ст. Приготування Пелюстки троянд укладаємо шарами в невелику банку або емальований посуд. Кожен шар квіткових пелюсток пересипаємо цукром або цукровою пудрою, а виділяється у міру настоювання зливаємо сироп в окрему ємність, попередньо процідивши. По мірі виділення сиропу, що залишилися рожеві пелюстки можна додатково засипати цукром.
Гранатовий сік змішуємо з 1/2 чайної ложки отриманого сиропу і ставимо охолоджуватися. Готовий напій подаємо з льодом, прикрасивши зернами граната.
Замість рожевого сиропу для приготування гранатового шербету часто використовують рожеве масло, але не більше 1 краплі на літр соку.
Фруктовий шербет з чаєм
Чудовий прохолодний напій в цю спекотну літню пору, який крім свіжості дарує заряд енергії і відмінно бадьорить з ранку.
Інгредієнти: вода - 1 1/2 ст.; апельсин - 1 шт.; лимон - 1 шт.; цукор - 1/2 ст.; міцний чай - 1 ст. ложка. Приготування Цедру цитрусових довільно нарізаємо і заливаємо окропом, залишаємо настоюватися на 3-4 години. З решти фруктів вичавлюємо сік.
Ароматний настій на кірках проціджуємо і змішуємо з 1/2 склянки апельсинового соку і 3 столовими ложками лимонного соку. В отриману суміш додатково засипаємо цукор і доливаємо міцно заварений чай, гарненько перемішуємо майбутній шербет і ставимо охолоджуватися.
Готовий напій розливаємо в келихи і прикрашаємо листочком м'яти або тертою цедрою цитрусових.