З настанням осінньої прохолоди, йдуть останні дні відпочинку на природі, і в гонитві за ними ми намагаємося вловити можливість приготувати улюблені страви на вогнищі. У цій статті ми поділимося кількома рецептами приготування люля-кебаба на мангалі.
Люля-кебаб на мангалі
Справжні марокканські кебаби з ягнятини цілком можна приготувати на простої російської кухні, точніше - мангалі.
Інгредієнти: ягнятина - 1 кг; козячий сир - 150 г; майонез - 5 ст. ложок; червоний цибуля - 1 шт.; часник - 2 зубчики; коріандр (нарізаний) - 2 ст. ложки; червоний перець - 3/4 ст. ложки; кмин (мелений) - 1/2 ч. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування Ягнятину дрібно рубаємо, або перетворюємо в фарш з допомогою блендера. Фарш змішуємо в мисці з сиром, майонезом, нарізаним червоним цибулею, часником і приправами. Вимішуємо фарш дуже довго і ретельно, для того, щоб виділився з м'яса білок, зробив нашу суміш в'язкою і щільною, здатної втриматися на шампурі.
Суміш ділимо на 6 приблизно рівних порцій, кожну з яких потрібно розподілити по шампуру у вигляді довгастої котлети. Готуємо люля-кебаб на мангалі по 4-5 хвилин з кожного боку, до тих пір, поки сир не розплавиться, а ягнятина не дасть сік.
Простий рецепт люля-кебаб на мангалі
Справжній люля-кебаб готується з дотриманням багатьох вимог. Наприклад, для приготування самого кебаба краще вибирати м'ясо з ноги барана, яке краще подрібнювати вручну, щоб зберегти соковитість і текстуру страви. Про інші секрети готування ви можете прочитати в наступному рецепті.
Інгредієнти: баранина - 1 кг; курдючне сало - 300 г; цибуля ріпчаста - 250 г; коріандр, зіра (мелені) - по 1 ст. ложці; сіль - 1 ст. ложка; перець - 1/2 ст. ложки. Приготування Баранину подрібнюємо ножем, або пропускаємо через м'ясорубку, попередньо звільнивши від плівок і жив. Слідом за м'ясом подрібнюємо курдючне сало. Цибулю нарізаємо ножем, інакше він дасть надлишок соку, який завадить фаршу утримуватися на шампурі.
Змішуємо всі 3 інгредієнта і приправляємо їх. Тепер настає час ретельно вимісити фарш до тих пір, поки він не посвітлішає, після чого можна відправляти масу в холодильник на 2-3 години.
Остиглий фарш скачуємо порційно в котлетки по 120 грам і розподіляємо їх по шампуру мокрими руками. Якщо руки перед формуванням кебабів залишити сухими, то м'ясо почне прилипати до них, що призведе до формування порожнин між «котлету» і шампуром, в результаті якого м'ясо може пересохнути, чи обвалиться на вугілля.
Смажимо кебаби, не забуваючи постійно перевертати їх, як тільки м'ясо схопиться рум'яною скоринкою, знімаємо його на вірменський лаваш , присмачую соусом, травами і овочами, і подаємо до столу.
Курячий люля-кебаб на мангалі
Традиційно кебаби готуються з баранини, однак припустимі варіанти і з використанням курки в якості основи, саме про такому рецепті ми і поговоримо нижче.
Інгредієнти: куряче м'ясо (червоне) - 25 кг; ріпчаста цибуля - 2 шт.; часник - 2 зубчики; петрушка, кінза (рублена) - 2 ст. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування Куряче м'ясо очищаємо від шкіри і кісток, промиваємо, обсушуємо і рубаємо вручну, або за допомогою блендера.
У рубаний фарш додаємо нарізану цибулю і часник, трохи зелені, солі і перцю. Ретельно вимішуємо масу і залишаємо охолоджуватися на 2 години.
Майбутні кебаби можна готувати на шампурах, або шпажках з розмаринових гілочок, попередньо змочених у воді.
Курячий люля-кебаб на мангалі зробити дуже просто: м'ясо тонким шаром розподіляємо по шампуру, або шпажці, і швидко обсмажуємо до рум'яної скоринки.
Подаємо страву на лавашах з легким салатом і томатним, чи йогуртовим соусом.