Люля-кебаб - традиційне м'ясне блюдо Азії і Кавказу. Найчастіше, звичайно, його готують з баранини. Але також допустимі варіанти використання інших видів м'яса. Люля-кебаб може нагадати наші котлети. Але відмінність в тому, що в нього не додають ні яєць, ні хліба. А форму виріб тримає завдяки тому, що при тривалому вимішування виділяється білок, який і дає необхідну в'язкість фаршу. Калорійність люля-кебаб з яловичини виходить нижче, ніж при використанні тієї ж баранини або свинини. Але страва від цього не перестає бути смачним.
Рецепт люля-кебаб з яловичини
Інгредієнти: яловичина - 1 кг; часник - 4 зубчики; цибуля - 4 шт.; сіль, перець - за смаком. Приготування Яловичину разом з цибулею пропускаємо через м'ясорубку. Часник пропускаємо через прес і також додаємо у фарш. Солимо і перчимо за смаком. Гарненько перемішуємо отриману масу. Формуємо з фаршу довгасті плоскі котлети. Викладаємо їх на решітку, яку потім встановлюємо над вугіллям. Коли з одного боку котлети підрум'янилися, ґрати перевертаємо на інший бік. Готовність страви перевіряємо за соку, який виділяється. Якщо сік прозорий, значить, люля-кебаб на мангалі готовий.
Простий рецепт люля-кебаб з яловичини
Інгредієнти: фарш з яловичини - 1 кг; цибуля - 1 шт.; зелень кропу - 30 г; зелень петрушки - 30 г; зелень кінзи - 30 г; часник - 4 зубчики; сіль, перець - за смаком. Приготування Цибулю і часник дрібненько кришимо і додаємо у фарш. Так само подрібнюємо зелень і теж змішуємо з іншими інгредієнтами. Отриману масу ретельно вимішуємо, правильніше навіть сказати відбиваємо, поки вона не стане однорідною і липкою. Після цього кладемо фарш в холодильник приблизно на 30 хвилин. Після цього руки змащуємо рослинним маслом і формуємо з фаршу щільні ковбаски, які повинні бути близько 4 см в діаметрі. А довжину регулюйте в залежності від довжини дерев'яних шпажок. Ковбаски повинні бути сантиметрів на 5 коротше. Завдяки рослинному маслу, в якому змащували руки, на ковбасках при приготуванні утворюється рум'яна кірочка. Тепер готуємо гриль. Важливо, щоб в ньому полум'я не було, а був тільки хороший жар. Ґрати для гриля змащуємо свинячим салом, викладаємо на неї ковбаски, нанизані на шпажки. Готуємо люля-кебаб , постійно повертаючи, щоб просмажився з усіх боків рівномірно.
Люля-кебаб з яловичини в духовці
Інгредієнти: фарш яловичий - 1 кг; помідори черрі - 20-22 шт.; солодкий перець - 2 шт.; білий салатний цибуля - 1 шт.; мелений мускатний горіх - 1 ч. ложка; сіль - 2 щіпки; сухий орегано - 1 ч. ложка; часник - 3 зубчики; оливкова олія - 1 ст. ложка. Приготування Приготування люля-кебаб з яловичини починаємо з того, що спочатку замочуємо у воді дерев'яні шпажки хвилин на 30.Це робиться для того, щоб вони розбухнули як слід. А тим часом готуємо фарш. Дрібно нарізаємо цибулю і часник, змішуємо їх з фаршем, додаємо сіль і спеції і добре все вимішуємо. Тепер формуємо з отриманої маси невеликі котлетки, а потім кожну відбиваємо. Зручно це зробити, уклавши її на одну долоню, а другий плескати по ній. Котлетки в результаті повинні бути дуже щільними.
Перед приготуванням бажано відправити їх в холодильник десь на півгодини.
Тепер займаємося овочами: солодкий перець нарізаємо квадратиками розміром приблизно 15х15 див. Помідори очищаємо від хвостиків. В охолоджену котлетку втягає шпажку і розподіляємо м'ясо навколо рівномірно, тим самим формуючи ковбаску. Зверху і знизу якої нанизуємо по шматочку перцю і помидорчику черрі. Зазвичай з цього набору продуктів виходить 10-11 люля-кебаб. Деко для випічки змащуємо рослинним маслом, розкладаємо заготівлі та свазиваем верх кожної ковбаски оливковою олією. При температурі близько 200 градусів випікаємо близько 25 хвилин.