Люля-кебаб традиційно вважається азербайджанським стравою. Але, тим не менш, цей рецепт можна зустріти в національної грузинської, а також турецької, узбецької кухні.
В Азербайджані, Узбекистані та Туреччини м'ясні блюда, в основному, готуються з використанням баранини і меншою мірою з яловичини або птиці.
У грузинської національної кухні зустрічаються рецепти приготування люля-кебаб з свинини.
Роблять кебаби на мангалі на грилі і навіть в духовці. Звичайно, саме смачне і ароматне м'ясо виходить на відкритому вогні.
І правда найкращий відпочинок - це пікнік на свіжому повітрі, з найкращими друзями, де-небудь далеко від шуму і суєти великого міста. А хіба пікнік може обійтися без приготованих страв на вогнищі? Шашлики, барбекю, люля-кебаб, запечені на спеку гриби, овочі, особливо печена картопелька самі вірні супутники поїздок на природу.
Щоб пікнік пройшов на славу, рекомендуємо вам включити в своє меню, наші рецепти приготування люля-кебаб з свинини.
Люля-кебаб з свинячого м'яса з грибами
Інгредієнти: свинина з прожилками жиру - 600 г; зварені гриби - 200 г; цибуля ріпчаста - 100 г; цибулю зелений - 100 р; будь-яке рослинне масло - 1 столова ложка; сіль, перець. Приготування М'ясо промиваємо під проточною водою, віджимаємо і перемелюємо разом з грибами і нарізаним на великі частини ріпчастою цибулею. Скільки потрібно солимо і перчимо. Відставляємо приготований фарш у прохолодне місце мінімум на годину.
Пізніше з фаршу формуємо окремі ковбаски, збризкуємо рослинним маслом і обсмажуємо на решітках над розпеченим вугіллям, періодично перевертаючи, до золотистої рум'яної скоринки. Перед тим як ставити на стіл, готовий люля-кебаб щедро посипаємо дрібно нарізаними пір'ям зеленого лука.
Наступний рецепт можна зробити не тільки на багатті, але і вдома в духовці.
Люля-кебаб з свинини, приготований у фользі
Інгредієнти: м'ясо свиняче - 800 г; цибуля - 2 шт.; зубчики часнику - 2 шт.; яйце - 1 шт.; зелень петрушки і кінзи - по 1 невеликому пучку; сіль, червоний і чорний мелений перець. Приготування М'ясо з цибулею подрібнюємо за допомогою м'ясорубки. Через часникодавку пропускаємо зубчики часнику, зелень дрібно рубаємо. Все додаємо до м'яса. Вбиваємо яйце, солимо і перчимо за власним смаком.
З уже готового фаршу формуємо валики і протикаємо їх дерев'яними шампурами. Потім кожен кебаб загортаємо у фольгу. Запікаємо на спеку розпечених вугіль, час від часу перевертаючи. Готові кебаби знімаємо з шампурів на блюдо. Для подачі на стіл, м'ясо посипаємо дрібно нарубаною зеленню.
Рецепт люля-кебаб з свинини на багатті
Інгредієнти: жирне свиняче м'ясо - 250 г; м'якоть білого хліба - 20 г; яйце - 1 шт.; молоко - 20 г; часник - 2 зубчики; майонез - 150 мл; тонкий лаваш - 1 шт.; петрушка, кінза, зелена цибуля - по 1 пучку; кориця, сіль, перець. Приготування Замочуємо В молоці білий хліб, через 5 хвилин виймаємо і віджимаємо. Подрібнюємо часник. М'ясо спочатку пропускаємо через м'ясорубку, а потім перемішуємо з яйцем і розмоченим хлібом. Кладемо часник, корицю, перець, сіль. Добре збиваємо фарш. Формуємо з нього невеликі валики, змащуємо майонезом, нанизуємо на дерев'яні палички. Обсмажуємо з усіх боків на мангалі або грилі до повної готовності. Коли люля-кебаби покриються апетитною золотистою скоринкою, витягуємо з них дерев'яні палички і загортаємо в нарізані листи лаваша. Для краси обсипаємо дрібно нарубаною зеленню.
Ну і який же люля-кебаб без гострої підливи.
Гострий соус Інгредієнти: помідор - 1 шт.; часник - 2-3 зубчики; солодкий і гострий перець - по одному. Приготування Помідор, часник і перець перемелюємо на м'ясорубці, солимо і подаємо до столу.
Другим варіантом для соусу люля-кебаб зі свинини можна запропонувати наршараб - уварений до третини свого початкового обсягу, гранатовий сік.