Люля-кебаб - відмінна альтернатива звичному шашлику. М'ясо при цьому завжди виходить дуже ніжним і соковитим. Але багато хто, хто намагався освоїти це східне блюдо, зазнавали нищівної поразки. Фарш просто зісковзував з шампура (до речі, і шампури повинні бути спеціальні - широкі). Набагато простіше підступитися до люля-кебаб, якщо готувати його на сковороді. По-перше, навіть якщо ви щось зробите не так, і котлети почнуть розвалюватися, вони все ж таки залишаться на сковорідці, а не просто згорять у вугіллі. По-друге, готувати люля-кебаб вдома можна цілий рік, а не тільки в сезон пікніків.
Простий рецепт люля-кебаб на сковороді
Інгредієнти: фарш (свинина+ яловичина) - 500 г; яйце - 1 шт.; хліб білий (черствий) - 100 г; молоко - 1/4 ст.; цибуля - 1 шт.; часник - 2 зубчики; олія - для смаження; зелень петрушки і кінзи - 1 пучок; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Вчорашній хліб розмочуємо в молоці і кришимо його в фарш. Додаємо дрібно нарубану цибулину і зелень, пропущений через прес часник. Солимо, перчимо. Добре вимішуємо, чим довше, тим краще. Вологими руками формуємо довгасті котлетки, відбиваємо їх, щоб стали щільніше, і не розвалювалися. Нанизуємо котлетки на попередньо замочені у воді дерев'яні шпажки і викладаємо їх на добре розігріту з олією сковороду. Обсмажуємо з усіх боків до рум'яної скоринки. Люля-кебаб на сковороді виходить соковитим і неймовірно ніжним.
Як приготувати класичний люля-кебаб на сковороді?
Інгредієнти: баранина - 1 кг; жир курдючний - 300 г; цибуля - 1 шт.; кінза - 1 пучок; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Класичний люля-кебаб готуватися тільки з баранини. Причому ні в якому разі не можна прокручувати її через м'ясорубку. До стану фаршу баранину треба порубати важкими ножами, попередньо видаливши всі плівки і жили. Жир краще просто дрібно нарізати. Легше це зробити, якщо спочатку його злегка заморозити. Подрібнюємо цибулю теж тільки ножем, в м'ясорубці він перетворитися в кашку і пустить сік. Додаємо у фарш дрібно накрошенную кінзу, улюблені спеції (крім перцю допускається зіра, коріандр і навіть сумах), солимо. Ретельно вимішуємо, відбиваючи фарш про обробну дошку. Коли він утворює щільний, однорідний ком, накриваємо харчовою плівкою і ставимо на годину в холодильник, щоб «схопився» і застиг.
Теплими руками, інакше буде приставати баранячий жир, шматочки фаршу завбільшки з тенісний м'ячик формуємо довгасті котлетки. Не потрібно прагнути до досконалості і домагатися ідеальної форми. Класичний люля-кебаб з баранини не дуже рівний і гладкий.
Давайте розберемося, як правильно смажити люля-кебаб на сковороді. Пронизуємо отримані котлетки бамбуковими шпажками і викладаємо їх на сильно розігріту сковороду з товстим дном. Спочатку на максимальному вогні обсмажуємо з усіх боків до утворення скоринки. Потім зменшуємо газ до середнього і, часто повертаючи, смажимо ще 8-10 хвилин до готовності.
Люля-кебаб на сковороді-гриль в домашніх умовах
Інгредієнти: фарш баранячий - 500 г; цибуля - 1 шт.; горішки кедрові - 50 г; петрушка - 1 пучок; м'ята - 1 гілочка; кмин - 1/2 ч. ложки; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Цибулю чистимо і дрібно рубаємо ножем. Горішки для посилення смаку і запаху злегка обсмажуємо на сковорідці. Дрібно кришимо зелень. Змішуємо все з фаршем, додаємо кмин. Солимо, перчимо. Ще раз добре все вимішуємо і ставимо на півгодини в холодильник. Після формуємо довгасті котлетки, нанизуємо їх на шпажки, викладаємо на добре розігріту сковорідку і смажимо до готовності.