Хумус - традиційне популярне середземноморське блюдо, приготоване з нутового пюре, з додаванням різних спецій і оливкової олії. Давайте дізнаємося з вами як же зробити хумус у себе вдома.
Рецепт хумуса в домашніх умовах
Інгредієнти: сухий горох нут - 300 г; насіння кунжуту - 50 г; зіра - щіпка; часник - 3 зубчики; лимонний сік - 5 ст. ложок; сіль - щіпка; оливкова або рослинне масло - 30 мл Приготування Зараз розповімо, як приготувати хумус в домашніх умовах. Турецький горох нут промиваємо і замочуємо в холодній воді приблизно на 12 годин. Після цього зливаємо всю рідину, перекладаємо замочений нут в каструлю, очищаємо від лушпиння і заливаємо свіжою водою. Ставимо варитися приблизно на 2 години на слабенькому вогні. З готового м'якого нуту обережно зливаємо в окрему миску отриманий відвар і зберігаємо його.
На суху сковороду висипаємо зіру і прожарюємо його протягом 3 хвилин, до появи легкого приємного аромату. Після цього пересипаємо її в кавомолці або блендер і подрібнюємо. Потім в сковороду насипати кунжутне насіння і також злегка обсмажуємо зерна до появи ніжного золотистого кольору і приємного запаху. Потім кунжут остуджуємо і точно також подрібнюємо в кавомолці.
Одержаний кунжутний порошок пересипаємо акуратно в блендер, додаємо очищені зубчики часнику, кладемо щіпку солі і вливаємо олію. Подрібнюємо масу до однорідності. Далі викладаємо в суміш трохи відвареного нуту і пюрируем в блендері, поступово вливаючи відвар від нуту або кип'ячену воду. Продовжуємо прокручувати масу у блендері до тих пір, поки весь нут не стане однорідної консистенції. У процесі приготування цієї страви, його потрібно постійно пробувати на смак
і додавати на свій розсуд лимонний сік, сіль або нутовий відвар. Після того, як хумус остаточно доведений до потрібного смаку додаванням спецій, включаємо блендер ще на кілька хвилин подрібнюємо до тих пір, поки нутовое пюре не придбає однорідну приємну консистенцію.
Готовий хумус викладаємо в пиалку, в центрі ложкою робимо невелике поглиблення і вливаємо трохи оливкової олії. Прикрашаємо блюдо цілими горошинами відвареного нуту або очищеними кедровими горішками, приправляємо солодкою паприкою. Хумус, приготований в домашніх умовах злегка охолоджуємо і подаємо до столу з запеченими баклажанами, овочами або лавашем.