Вернуться назад Распечатать

Кубете: рецепт

Кубете: рецепт
Пиріг кубете (кубите, кубете) - традиційна випічка в кухні кримчаків, з якої блюдо поширилося серед інших етнічних груп, проживають в Криму, зараз, наприклад, воно вважається татарським. Являє собою кубете пиріг з м'ясом і картоплею, найчастіше - з рисом. Іноді готують і кубете з гарбузом. У традиційному варіанті пиріг готують з листкового тіста або з простого дріжджового.

Тісто на кубете


Інгредієнти:

  • 4-5 склянок пшеничного борошна;

  • 400-500 г курдючного або нутряного баранячого жиру;

  • 1 щіпка солі;

  • вода.


  • Приготування:
    Жир накрошим ножем дуже дрібно або пропустимо через м'ясорубку. Обов'язково просіяне борошно насипати на обробну дошку гіркою і робимо поглиблення в середині, в яке викладаємо підготовлений жир. Борошно ретельно перетираємо з жиром, потім, потроху вливаючи підсолену воду, замішуємо круте тісто. Промешиваем тісто ретельно і ділимо на дві неоднакові частини (велику - для підкладки, меншу - для верхнього шару пирога).
    Робота з тестом
    Змастивши руки жиром або олією (можна рослинним або вершковим), кожну частину тіста витягуємо в джгут і звертаємо його на дошці коло спіраллю. Можна додатково прошарувати тісто, спочатку кілька разів розкачати його в корж і промазав розтопленим жиром, а вже потім звертати спіральний коло, як описано вище. Тісто, підготовлене таким чином, залишаємо підійти, а в цей час готуємо начинку.

    Начинка для кубете


    Інгредієнти:

  • грам 600-800 молодої баранини (краще використовувати грудну частину);

  • 4-5 середніх головок ріпчастої цибулі;

  • 4-5 картоплин середнього розміру;

  • зелень пастернаку і петрушки;

  • зелений цибулька;

  • 2-4 стиглих не надто водянистих помідора;

  • мелений перець;

  • сіль;

  • трохи води або бульйону.


  • Приготування:
    М'ясо нарізаємо на шматочки, зберігаючи реберця і хрящі. Очищену картоплю нарізаємо тонкими скибочками (півкільцями поперек). У літньо-осінній період додають помідори і зелень (петрушку, пастернак, зелений лук і ін) Зелень подрібнюють або кладуть цілими гілочками. Начинка повинна бути досить соковитою.
    На присипаній борошном дошці розкочуємо качалкою спіральну заготівлю тесту для низу пирога (періодично повертаючи заготовку) до товщини приблизно 06-08 сантиметра. Викладаємо нижній пласт тіста на дно достатньо глибокого дека, змащеного жиром або маслом. Краї нижнього пласта повинні накрити бортик (тобто стінки дека). Зверху на тісто викладаємо начинку шарами: подрібнену цибулю, потім скибочки картоплі, а зверху - рубане м'ясо. Рівномірно трохи присипаємо перцем і сіллю. Зверху викладаємо зелень і скибочки помідорів.
    Випікаємо пиріг
    Тепер розгортаємо верхній шар, в середині якого робимо отвір, навколо нього піднімаємо краї тіста і, защипнувши, прикрашаємо довільно. Накриваємо верхнім пластом пиріг з начинкою. З'єднуємо і защипуємо краю. Через отвір заливаємо 2-3 столові ложки м'ясного бульйону або води. Поверхня змащуємо яйцем або міцною чайною заваркою. Ставимо деко з пирогом в духову шафу.
    Кубете: рецепт
    Випікаємо кубете при середній температурі. Коли верх кубете підрум'яниться, вливаємо через отвір ще 2-3 столові ложки бульйону або води і знижуємо температуру. Загальний час випічки становить близько 1 години.

    Кубете з гарбузом


    Рецепт приготування кубете з гарбузом принципово мало чим відрізняється від м'ясного. Однак слід зауважити, що в цьому випадку можна використовувати м'ясний фарш, пропарену і подрібнену м'якоть гарбуза і відварений рис, або м'якоть гарбуза і рис без м'яса. Замість смальцю можна використовувати натуральне вершкове масло. Пироги кубете добре подавати з свежезаваренним чаєм, з гарячим бульйоном, кумисом або столовим кримським вином.