Біляші - вельми популярна випічка в татарської та башкирської кулінарних традиціях, один з улюблених варіантів сучасного російського фаст-фуду. Поряд зі словом біляш також використовується слово перемеч (перемяч). Біляші з м'ясом по-татарськи - невеликі круглі пиріжки з отвором в середині, смажені в маслі (рідше печені). Готують біляші з прісного або дріжджового тіста з м'ясом (зрозуміло, не свинячий) або інший несолодкої начинкою. Інколи готують ледачі біляші і біляші на кефірі але ці страви не схожі на справжню випічку татарського народу.
Уточнимо, як правильно приготувати біляші з м'ясом.
Потрібно підготувати тісто і начинку - це фарш з яловичини, телятини або баранини (або всіх цих видів м'яса у різних поєднаннях). Можна використовувати і конину. Тісто для біляшів по-татарськи краще підготувати дріжджове - воно пишніше і повільніше черствіє. Біляші з прісного тіста потрібно з'їдати протягом 2-3 годин після випічки.
Біляші по-татарськи
Отже, готуємо татарські біляші за традиційним рецептом.
Інгредієнти: Для тіста:
борошно пшеничне високосортна - приблизно 6 склянок; молоко - 500 мл; яйце куряче - 2 шт.; вода - 250 мл; сіль - 1-2 ч. ложки; цукор - 1-2 ч. ложки; дріжджі - 50 г; масло вершкове натуральне - 100 г; олія соняшникова - 2 ст. ложки. Для фаршу:
нежирне м'ясо (яловичина або телятина + баранина 1:1) - 12-16 кг; цибуля ріпчаста - 1 шт.; бульйон м'ясний (або вода) - 05 склянки; сіль, сухі спеції - за смаком. трохи рослинного масла для обсмажування. Приготування Приготування біляшів з м'ясом починаємо з тіста. Спочатку готуємо опару: наливаємо в кухлик молоко, розчиняємо цукор, сіль і дріжджі, додаємо 2 столові ложки борошна, ретельно перемішуємо і ставимо в тепле місце хвилин на 20. Після закінчення зазначеного часу понемногуподмешиваем до опарі воду, яйце і просіяне борошно. Додаємо розм'якшене вершкове масло, змащуємо руки соняшниковою, ретельно вимішуємо і вибиваємо тісто. Кладемо ком тесту в миску, накриваємо чистою полотняною серветкою і ставимо в тепле місце хвилин на 30 потім обминаємо, ще раз промешиваем і залишаємо, щоб підійшло другий раз.
Поки тісто підходить готуємо м'ясну начинку. Пропускаємо через м'ясорубку з середньою або великою насадкою м'ясо і цибулю. Додаємо до фаршу сухі спеції і трохи бульйону для соковитості (якщо це необхідно). Можна замінити бульйон цільним молоком, тоді начинка вийде особливо ніжною.
Обминаємо і промешиваем тісто, з нього формуємо приблизно однакові круглі коржі. У центр кожної кладемо хороший грудочку м'ясного фаршу. М'яса не шкодуємо. Загинаємо краю кожного біляша і щільно защипуємо таким чином, щоб у центрі було невелике отвір.
Розігріваємо олію в сковороді. Добре смажимо біляші з обох боків на середньому вогні. Про готовність повідомляє красивий золотистий відтінок.
Можна, звичайно ж, приготувати біляші з м'ясом в духовці. І треба сказати, що такий спосіб можна вважати більш здоровим, з точки зору дієтології. Біляші по-татарськи в духовкеготовят майже так само, як і смажені. Тільки в цьому випадку остання операція - запікання в духовій шафі. Підготовлені, сформовані біляші викладаємо на змащене маслом деко і запікаємо в духовій шафі
при температурі 200? про З 30-40 хвилин.
Можливий і альтернативний варіант начинки для біляшів: її можна приготувати з м'яса з картоплею. Ось приблизна пропорція: на 1 частину м'ясного фаршу беремо 1 частина картоплі (по вазі), також знадобиться 1 цибулина, сухі спеції і сіль. Можна ще додати 1 куряче яйце. М'ясо з цибулею пропускаємо через м'ясорубку, а картоплю натираємо на середній або дрібній тертці. Акуратно відціджуємо картопляний сік. Така начинка не повинна стояти довго, щоб картопля не потемнів.
Готові біляші трохи охолоджуємо, подаємо з кумисом, катиком або свіжим чаєм. Готуйте побільше - біляші йдуть дуже швидко.