Смачне блюдо татарської кухні чак-чак - справжні ласощі для ласунів. Татарський чак-чак - одне з головних страв на будь-якому мусульманському торжестві: нарівні з губадией і эчпочмаком . Рецептів існує досить багато, в кожній татарської сім'ї є свій секрет приготування, який передається від старшого покоління молодшому.
Як приготувати татарський чак-чак?
Ми пропонуємо найбільш поширений рецепт приготування татарського чак-чака.
Інгредієнти: Тісто
борошно пшеничне - 075 кг; цукор-пісок - 3 столові ложки; яйця - 5 шт.; вершкове масло - 45 г; молоко - 3/4 склянки; сіль - на кінчику ножа; Карамель для просочення
мед - 450 г; цукор/пісок - 1 склянка; рафінована дезодорована олія для обсмажування - 400 р. Приготування На початку необхідно відокремити білки від жовтків, потім ретельно розтерти жовтки яєць, цукор і сіль. Збиваємо білки від яєць, виливаємо їх в суміш, туди ж додаємо молоко і борошно, вимішуємо тісто. Щоб тісто легше месилось, можна влити трохи горілки (спиртовий запах при кулінарній обробці зникне). Якщо при перемішуванні тісто прилипає до обробній дошці, потрібно додати борошно. Але борошна має бути в міру, інакше випічка вийде грубуватою, не буде повітряної.
Тісто складаємо в целофановий пакет, поміщаємо на холод, - воно має трохи (20 - 30 хв.) відлежатися. Розкачуємо з тіста ковбаску і ріжемо, як локшину. Можливий варіант, коли з тіста скочуються кульки.
У глибокій товстостінній посуді (сковорода або казан) розжарюємо масло й обсмажуємо локшину або кульки партіями в киплячому жирі. Продукт повинен вийти приємно-золотистого кольору. Обсмажену локшину викладаємо в друшляк, з метою видалення зайвої олії.
Паралельно готуємо карамель. Для цього ретельно змішуємо мед і цукор, потім доводимо до кипіння суміш, помішуючи, щоб вона не подгорала. При появі пухирців, вогонь необхідно вимкнути, інакше буде втрачений тонкий медовий запах, властивий чак-чака.
Обсмажену локшину перемішуємо з медово-цукровою сумішшю, і руками, змоченими холодною водою, створюємо потрібну форму. Зазвичай «Чак чак» викладається на блюдо гіркою або пірамідкою.
Це базовий рецепт татарського торта чак-чак. Він може послужити основою різних варіантів: можна додати мак, терті волоські, мигдаль або будь-які інші горіхи. Прикрасити торт можна також по-різному: викласти мармеладними або марципановими фігурками, дрібними льодяниками, залити розтопленим шоколадом.