Блюдо бешбармак дуже популярним у народів Середньої Азії: казахів, туркменів, узбеків, киргизів та інших націй. Його можна поставити на один щабель з такими відомими стравами, як плов і шурпа . Готують бешбармак зазвичай на свята, великими порціями, найчастіше - в казанах на відкритому вогні. Вважається, що приготувати смачний бешбармак легко, тому що ніяких особливих навичок не потрібно, продукти для цієї страви можна знайти в будь-якому місці, їх небагато, і вони недорого коштують. І все ж приготування бешбармака вимагає особливого настрою, визначеного натхнення та деякого часу.
Складники страви Деякі думають, що бешбармак - це просто баранина з локшиною, однак це невірно. Правильний бешбармак по-казахськи - це набір з трьох страв: окремо на великій тарілці подається варена баранина з шматочками вареного тіста, поруч зі стравою ставлять косу з міцним бульйоном і великою кількістю зелені і окремо подають миску пропареного цибулі, залитого бульйоном. Все це і називається бешбармак, національне блюдо народів Азії.
Як приготувати бешбармак?
Традиційно готують бешбармак з баранини або конини. Ніяке інше м'ясо не використовується! Зазвичай для цієї страви вибирають баранячу лопатку або задню ногу молодого баранчика. М'ясо повинно бути не старим і, звичайно, свіжим, не замороженим. Приготування бешбармака починають з варіння м'яса.
Інгредієнти: баранина на кістки - 2 кг; вода - 3 л; цибуля ріпчаста - 2 шт.; морква - 300 г; корінь пастернаку - 100 г; корінь петрушки - 100 г; чорний перець горошком - 10 шт.; лавровий лист - 4-5 шт.; сіль - за смаком. Приготування Разрубите лопатку на 8-10 шматків, зріжте плівки. Якщо є печатка санітарного контролю, зріжте її. Промийте м'ясо, покладіть в каструлю, налийте воду і починайте варити. Коли почне з'являтися піна, акуратно зніміть її ложкою або шумівкою. Очистіть цибулю і коріння. Морква і корінь пастернаку і петрушки наріжте великими шматками навскоси. Цибуля не ріжте. Додайте в каструлю всі овочі і спеції. Накрийте каструлю кришкою і залиште готуватися на максимально повільному вогні близько години. Готовність баранини визначити легко - спробуйте відокремити кілька волокон м'яса. Коли м'ясо зварилося, вийміть його і процідіть бульйон. Все, що залишиться, можна викинути.
Локшина для бешбармака
Другий компонент страви - варене тісто, яке іноді називають локшиною, хоча за формою виріб ближче до галушками.
Інгредієнти: пшеничне борошно в/с -2 склянки; сіль - щіпка; яйце куряче - 2 шт. Приготування Борошно потрібно просіяти пару раз, щоб наситити киснем. Додайте сіль і перемішайте. Вбийте 2 курячих яйця (якщо яйця дрібні, візьміть 3 шт.) і починайте замішувати. Ні в якому разі не підливайте воду - тісто на бешбармак повинно бути дуже туге і щільне. Дайте йому відпочити хвилин 10 потім розкачайте корж максимально тонко і наріжте тісто ромбиками. Ширина локшини для бешбармака може бути різною: від півтора сантиметрів до 6-7. Опустіть ромбики з тіста в киплячу, трохи підсолену воду і варіть 2-3 хвилини після спливання. Відкиньте на друшляк.
Як правильно приготувати лук для бешбармака? Поки варяться ромбики з тіста, підготуйте третій компонент.
Інгредієнти: цибуля ріпчаста - 4-5 шт.; бульйон - 2-3 склянки. Приготування Очистіть цибулю, промийте під проточною водою і розріжте кожну цибулину навпіл. Нашаткуйте половинки досить тонко півкільцями або пір'ям - за смаком. Покладіть цибулю в глибоку миску. Акуратно повільно вливайте киплячий бульйон, в якому варилася баранина. Залиште цибулю на 5 хвилин - він повинен пропаритися, віддати гіркоту, але залишитися хрустким і просочитися бульйоном.
Коли все готово, можна сервірувати бешбармак. На велике блюдо викладіть варене тісто, на нього - шматки баранини. Поруч поставте миску з цибулею. У велику піалу - косу - налийте гарячу баранячий бульйон, додайте дрібно нарізану кінзу або петрушку.