Багатьом сьогодні відомо, що хачапурі - це випічка з сирною або сирною начинкою, приготована за певною технологією. Наприклад, хачапурі по-аджарськи або просто хачапурі з сиром . Пироги хачапурі готують з дріжджового, так і з простого прісного, а також з листкового тіста. Бувають хачапурі відкриті і закриті, печені і смажені з зеленню та іншими добавками або просто з ситної начинкою.
Одним з найбільш популярних варіантів є хачапурі з листкового тіста, не тільки тому, що вони виходять хрусткими, легкими, розсипчастими, але і так як тісто (в тому числі і листкове) можна придбати в магазині і значно спростити процес приготування хачапурі з листкового тіста.
Листкове тісто для хачапурі
Якщо є бажання і час, можна приготувати тісто самостійно. Це не важко і не дуже довго.
Інгредієнти: борошно пшеничне в/с -05 кг; масло вершкове розтоплене - 75 г; охолоджене масло вершкове - 300 г; сіль - 2 ч. ложки; вода - 1 стакан. Приготування Щоб приготувати листкове тісто для хачапурі, підготуйте робочу поверхню і просійте на неї борошно гіркою. 300 р масла помістіть в пергамент і сформуйте квадрат або прямокутник. Охолодіть воду і розтоплене масло. У гірці борошна сформуйте поглиблення, влийте воду і масло, додайте сіль. Швидко перемішуючи, замісіть м'яке еластичне тісто. Накрийте його плівкою і залиште на 40 хвилин. Розкачайте тісто, покладіть в середину охолоджене масло, скрутіть конвертом. Розкачайте в одну сторону і знову згорніть. Охолодіть листкове тісто для хачапурі півгодини. Повторіть процедуру 3-6 разів. Якщо часу немає, можна приготувати хачапурі з готового листкового тіста.
Хачапурі з сулугуні Хачапурі з листкового тіста з сулугуні - це швидке, поживне і смачне блюдо, яке можна приготувати і з нагоди і без приводу.
Інгредієнти: листкове дріжджове тісто - 05 кг; сулугуні - 450-550 г; вершкове масло - 50 г; яйце куряче - 1 шт.; зелень - за смаком. Приготування Хачапурі з листкового дріжджового тіста готуються досить швидко, але знадобиться час для розстоювання тіста, враховуйте це, запрошуючи гостей. Розморозьте тісто згідно інструкції на упаковці. Дріжджове листкове тісто зазвичай продається не пластами, а брикетом. Він повинен повністю відтанути, але залишатися твердим, щоб шари не змішувалися. Акуратно розкачайте тісто, розрізати його на квадрати зі стороною приблизно 15 див. Приготуйте начинку: натріть сир на крупній тертці. Якщо є бажання, можна додати в начинку дрібно нарізану зелень, наприклад, кріп. Туди ж додайте яєчний білок. Перемішайте і розкладіть начинку на тісто. Підніміть краї квадратів вгору і защепніть їх. Викладіть хачапурі з листкового дріжджового тіста на деко,змащене маслом,і залиште на півгодини. Змастіть їх жовтком і випікайте 20 хвилин при температурі 200°С.
Хачапурі з бринзою та сиром Хачапурі з листкового бездріжджового тіста краще готувати з бринзою та сиром. Сир вибирайте пожирніше, а бринзу - сухіший, тоді начинка буде особливо ніжною і пікантною.
Інгредієнти: листкове бездріжджове тісто - 1 упаковка; бринза - 200 г; сир-200 г; яйце куряче - 3 шт.; зелень - за смаком. Приготування Підготуйте начинку.
Для цього сир краще протерти через сито, а бринзу натерти на середній тертці. Не варто змішувати інгредієнти блендером - не вийде особлива консистенція цієї начинки. До сиру та бринзі додайте 2 яйця і, за бажанням, подрібнену зелень. Листкове бездріжджове тісто для хачапурі розморозьте згідно інструкції. Розкачайте його, підганяючи пласти під розмір дека. Якщо деко круглий, обріжте краю. Змастіть його маслом, розподіліть начинку на кількість шарів тіста мінус 1 (якщо у вас 5 шарів тесту, то начинка ділиться на 4 частини). Викладайте, чергуючи, тісто і начинку так, щоб перший і останній шари було тісто. Змастіть поверхню збитим яйцем і запікайте півгодини при температурі 180 градусів. Коли хачапурі з листкового тіста охолоне, наріжте на порції.