Чебуреки - улюблена багатьма випічка, являє собою своєрідний пиріжок з тонкого бездріжджового тесту. Відмінний смак і приємний вигляд дозволяють віднести цю страву до розряду святкових. Звичніше, коли чебуреки готуються з звичайного прісного тіста. Ми ж пропонуємо вам рецепт заварного тіста на чебуреки.
Чебуреки з заварного тіста більш ніжні і пористі. Для начинки чудово підійдуть не тільки фарш, але і сир із зеленню. Деякі господині печуть для дітей чудово смачні чебуреки з солодкою начинкою: ягоди або дуже густого джему (повидла).
Як зробити заварне тісто?
Інгредієнти для тіста: борошно - 8 склянок; жовток - 2 шт.; рослинна рафінована і дезодорована олія - 2 ст. ложки; вода - 2 склянки; горілка - 2 ст. ложки. Приготування тіста Закип'ятимо воду, додавши сіль і цукор приблизно по чайній ложці. Не знімаючи каструлю з вогню, вливаємо дезодорована олія різко додаємо склянку борошна. Каструльку знімаємо з плити і інтенсивно розмішуємо масу. Відразу хочемо попередити: повної однорідності суміші вам добиватися ні до чого, будуть присутні невеликі грудочки, як в сирі.
Даємо можливість суміші охолонути. Це необхідно, щоб не зварився яєчний жовток. Тепер додаємо жовтки, трохи горілки. Все розмішуємо, поступово всипаючи борошно. На присипану обробну дошку ставимо тісто і всипаємо ще борошно, щоб тісто не прилипало до рук. Намагаємося якомога ретельніше вимісити тестову масу, щоб потім чебуреки вийшли особливо м'якими. В ідеалі для отримання еластичного тіста, його необхідно місити 15 хвилин.
Прикриваємо тісто чистою бавовняною серветкою і даємо йому «відпочити» 1 год.
Начинки для чебуреків Паралельно готуємо начинку для чебуреків. Ми пропонуємо два види начинки: з м'ясного фаршу і сиру з зеленню.
Начинка з сиру з зеленню Інгредієнти: сир - 800 г; суміш зелені (кріп, зелена цибуля і петрушка). Приготування Ріжемо дрібно зелень, перемішуємо в мисочці з сиром, злегка підсолюємо.
Начинка з м'яса Інгредієнти: м'ясо - 600 г; цибуля - 2 великих цибулини; вода - 1 стакан. Приготування Прокрутіть через м'ясорубку шматочки м'яса. Краще, якщо це буде баранина, але можете в однакових пропорціях взяти яловичину і нежирну свинину. В кінці пропустіть цибулю. Для більш гострого запаху додайте кілька зубчиків часнику. Фарш в мисочці підсолити, додайте перець, влийте води, щоб він мав нещільну констинтенцию і після смаження залишився ніжним.
Приготування чебуреків з заварного тіста
Ділимо тісто приблизно на 20 шматочків, з кожного - скачуємо кульку. Кулька з тіста розкачуємо в тонкий корж, постійно присипаючи борошном дошку і качалку.
На половину коржа товстим шаром викладаємо начинку, відступивши трохи від краю. Складаємо коржик навпіл - краї двох половинок повинні бути суміщені. Ретельно защипуємо краю, щоб при термічній обробці вони не розповзлися.
Для надійності можна загорнути краї напуском («кіскою») - так буде і красивіше, і ви забезпечите цілісність готових чебуреків.
Обсмажуємо чебуреки у великій кількості дезодорованої соняшникової олії з обох сторін. Обов'язково добре розжарте масло перед викладенням чебуреків, інакше тісто прилипне до сковороді і чебуреки при перевертанні порвуться.
Чебуреки - це страва, яку їдять гарячим. Остиглі чебуреки теж, звичайно, смачні, але тісто стає більш м'яким, вбираючи бульйон з фаршу. Тому ви можете заздалегідь приготувати тісто і начинку для чебуреків, а товку почати ближче до очікуваної трапези.