Баурсаки - національне казахське страва, яку смажать у кожному домі постійно і використовують замість хліба. Існує безліч рецептів приготування баурсаков, але ми розглянемо з вами як приготувати їх на кефірі. Вони виходять не менш смачними, але набагато більш пишними і швидкими.
Баурсаки на кефірі без дріжджів
Інгредієнти: яйце - 1 шт.; кефір - 500 мл; сода - 1 ч. ложка; масло рослинне - 1 ст. ложка; борошно - 800 г; цукор - 2 ст. ложки; сіль; олія рослинна. Приготування Зараз розповімо, як приготувати баурсаки на кефірі. Отже, домашній кефір наливаємо в миску, додаємо цукор, сіль, розбиваємо яйце, вливаємо олію і все перемішуємо до однорідності. Потім додаємо трохи соди і злегка збиваємо. Після цього поступово всипаємо просіяне борошно і замішуємо однорідне гладке тісто. Тепер перекладаємо його на стіл, обминаємо гарненько і залишаємо відпочити протягом 15 хвилин. Далі розділяємо на дві рівні частини, скачуємо з кожної невеликий валик і нарізаємо на однакові шматочки. З кожного шматочка формуємо руками кульку і обсмажуємо в киплячому масло на помірному вогні до рум'яності, періодично перевертаючи. Потім обережно перекладаємо баурсаки на паперовий рушник, щоб видалити зайве масло, і після цього подаємо на стіл.
Рецепт баурсаков на кефірі
Інгредієнти: кефір - 1 л; молоко - 1 л; кориця за бажанням; сіль - щіпка; цукор - щіпка; маргарин - 30 г; харчова сода - щіпка; кип'ячена вода - 150 мл; насіння кунжуту - за бажанням; дріжджі сухі - 1 пакетик; пшеничне борошно - 2 кг; олія - для смаження. Приготування Давайте розглянемо ще один спосіб, як приготувати баурсаки на кефірі. Виявляється, зробити це простіше простого - треба всього лише 30 хвилин вільного часу і бажання. Отже, виливаємо в каструльку літр молока, вливаємо стільки ж кефіру, кидаємо по дрібці солі і цукру. Все добре перемішуємо, злегка підігріваючи масу, щоб кристали повністю розчинилися. Окремо кип'ятимо півсклянки води, кладемо шматочок маргарину, розтоплюємо його і кидаємо трохи харчової соди. Це все ретельно змішуємо. Сухі дріжджі розчиняємо в теплій воді і додаємо в загальну масу. Тепер енергійно замішуємо пластичне тісто, кладемо за бажанням корицю або насіння кунжуту, накриваємо його і залишаємо постояти хвилин на 15. Після цього формуємо невеличкі кульки і обсмажуємо їх у великій кількості рослинного масла до рум'яного кольору.
Казахські баурсаки на кефірі
Інгредієнти: державне молоко - 1 л; кефір - 1 л; сіль - 60 г; цукровий пісок - 10 г; сухі дріжджі - 30 г; вода - 150 мл; масло вершкове - 50 г; пшеничне борошно -25 кг; ванілін - за смаком; олія - для смаження. Приготування Для приготування тіста для баурсаков, змішуємо в глибокій посудині кефір з молоком, додаємо вказане в рецепті кількість цукру і солі. В інший ковшичек наливаємо воду, доводимо її до кипіння, кладемо 30 грам вершкового масла і кидаємо дрібку харчової
соди. Усе ретельно змішуємо. Окремо розводимо в теплій воді сухі дріжджі і виливаємо їх в загальну масу. Тепер поступово всипаємо все борошно і замішуємо круте однорідне тісто: не тверде, але і не м'яке. Далі накриваємо його рушником і залишаємо постояти в теплі на 30 хвилин.
Потім розкачуємо тісто в пласт товщиною приблизно 3 сантиметри, вирізаємо однакові ромбики і смажимо їх у великій кількості рослинного масла до золотистого кольору. Після цього акуратно перекладаємо їх на паперовий рушник і злегка витираємо, щоб позбавиться від зайвої олії. Ну, ось і все, що у нас вийшло багато смачних, м'яких і пишних баурсаков на кефірі.