Повітряні татарські біляші гаряче улюблені по всьому світу не лише за соковитою м'ясної начинки, але і завдяки ніжному тесту: м'якому всередині і хрумкій зовні. Ми навчимося готувати таке ж тісто сьогодні, взявши за основу нижепредставленние рецепти.
Рецепт тіста для вак біляшів
Тісто для вак біляшів відрізняється від інших його різновидів відсутністю дріжджів. Такий рецепт підходить для експрес готування, так як немає необхідності чекати, поки активізуються дріжджі, а потім тісто буде підходити ще більше години.
Інгредієнти: борошно - 4 ст.; вершкове масло - 180 г; яйця - 2 шт.; кефір - 1 склянка; сіль - щіпка; сода - 1/2 ч. ложки. Приготування Перед тим, як приготувати тісто для біляшів, борошно необхідно просіяти, щоб позбавиться від можливих грудок і наситити продукт киснем. М'яке вершкове масло розтоплюємо і збиваємо з яйцями, додавши добру пучку солі. Слідом в яєчну суміш виливаємо домашній кефір і додаємо соду. Гасити соду немає потреби, так як з цим завданням впорається молочна кислота з кефіру.
Тепер порціями засипаємо попередньо просіяне борошно. Замішуємо еластичне гладке і здобне тісто, викладаємо його у змащену маслом тарілку і накриваємо рушником. Даємо тісту підійти півгодини, а після приступаємо до ліплення біляшів.
Рецепт тіста для біляшів на воді
Рецепт цього тесту згодиться не тільки для приготування біляшів, але і для смажених пиріжків.
Інгредієнти: борошно - 4 ст.; дріжджі (пресовані) - 20 г; сіль - 1 ч. ложка; вершкове масло - 2 ст. ложки; яйце - 1 шт.; вода - 250 мл Приготування Борошно просіваємо. Дріжджі заливаємо теплою водою (можна додати дрібку цукру для більш інтенсивної активації) і ставимо активізуватися на 7-10 хвилин або до тих пір, поки поверхня води не вкриється піною.
Беремо 3 склянки просіяного борошна, і додаємо до неї м'яке вершкове масло, яйце, чайну ложку солі і дріжджовий розчин. Замішуємо опару і залишаємо її підійти в теплі на 1 годину. Після закінчення часу підсипаємо до опарі ще склянку борошна і замішуємо вже більш гладке, еластичне і сформованное тісто. Залишаємо його підійти ще на 30 хвилин, не забувши накрити рушником, щоб не обвітрилося. тепер підійшов тіста можна ліпити пишні здобні біляші.
Смачне тісто на біляші на дріжджах
Інгредієнти: борошно - 500 г; молоко - 1 ст.; дріжджі (сухі) - 1 ч. ложка; цукор - 1 ч. ложка; сіль - 1 ч. ложка; рослинна олія - 1/3 ст.; яйце - 1 шт. Приготування Підігріваємо Молоко приблизно до температури трохи вище кімнатної і знімаємо з вогню. Температура молока надзвичайно важлива, так як саме від неї залежить процес "оживання" дріжджів, якщо температура буде недостатньою - дріжджові гриби не активізуються, а якщо надмірно високою - загинуть.
У підігрітому молоці розчиняємо чайну ложку цукру, саме вона надалі і стане поживним субстратом для дріжджів. Ну а далі вводимо самих "винуватців торжества" - дріжджі. Чекаємо, поки поверхня молока покриється характерною пінної "шапочкою", що свідчить про активізацію дріжджів (зазвичай на це йде не більше 10-12 хвилин).
Борошно просіваємо і змішуємо з сіллю. Вбиваємо до борошні одне яйце, вливаємо дріжджовий розчин і рослинне масло. Замішуємо гладке і пружне, але як і раніше м'яке тісто. При необхідності кількість борошна можна зменшити або збільшити - все залежить від її вологості. Даємо тісту підійти, накривши рушником, 15 години, після чого можна використовувати його за призначенням.
У даному рецепті молоко можна сміливо замінити кефіром або кисляком, але при цьому дріжджі, як і раніше, необхідно буде розвести і активізувати в теплій воді, 30-40 мл для цього буде достатньо.