Біляші - це популярне блюдо татарської кухні, полюбилося багатьом і в нашій країні. Існує безліч рецептів їх приготування. Ми розповімо вам сьогодні, як спекти біляші в духовці. Блюдо виходить чудово смачним, ароматним, з рум'яною золотистою скоринкою і казково соковитою і ніжною начинкою.
Біляші в духовці по-татарськи
Інгредієнти: Для тіста:
масло вершкове - 100 г; кефір - 300 г; борошно - 450 г; харчова сода - 3 г; спеції; яйце - 2 шт. Для начинки:
яловичина - 500 г; цибулина - 1 шт.; картопля - 300 г; спеції; масло вершкове - 50 г; вода - 200 мл; приправа зіра - 5 р. Приготування Для приготування домашніх біляшів в духовці склянку борошна просіваємо в миску, додаємо м'яке вершкове масло і перетираємо масу руками до утворення дрібної крихти. Потім вливаємо теплу домашній кефір , кидаємо яйця, сіль і соду. Ретельно все перемішуємо, викладаємо тісто на стіл і помаленьку всипаємо борошно, вимішуючи масу руками. У результаті тісто повинне вийти м'яким, але не надто щільним. Далі перекладаємо його назад в миску, накриваємо рушником і залишаємо відпочити на 30 хвилин.
У цей час поки займемося приготуванням начинки. М'ясо нарізаємо дрібними шматочками, картоплю чистимо і теж подрібнюємо кубиками. Цибулю шаткуємо і перемішуємо всі продукти в каструльці. Додаємо трохи масла, приправляємо спеціями і перемішуємо.
Відпочиле тісто ділимо на 9 рівних частин. Кожну розкачуємо не дуже тонкими кружальцями і в цент викладаємо трохи начинки. Краї прищипиваем складочками, залишаючи центр біляша відкритим. Викладаємо заготовки на деко і випікаємо біляші з м'ясом в розігрітій до 190 градусів духовці приблизно 30-40 хвилин. Кожні 10 хвилин підливаємо в центр до країв бульйон, щоб начинка не вийшла сухою.
Рецепт біляшів в духовці
Інгредієнти: Для тіста:
кефір - 400 г; маргарин - 250 г; яйце - 3 шт.; борошно - 15 кг; спеції; сода - 1 ч. ложка. Для начинки:
фарш свино-яловичий - 700 г; спеції; цибулина - 3 шт. Приготування Для приготування біляшів в духовці на кефірі яйця розбиваємо в невелику мисочку. Злегка збиваємо і додаємо трохи солі, перемішуючи до повного розчинення кристалів. Кефір наливаємо в каструлю, ставимо на слабенький вогонь і злегка підігріваємо протягом 2-3 хвилин. Обов'язково стежте за тим, щоб кисломолочний продукт не перегрівся, інакше він може згорнутися. Маргарин заздалегідь дістаємо з холодильника і, сильно не розморожуючи, натираємо його на велику терочку у вільну миску. Далі ставимо посуд в мікрохвильовку, або розтоплюємо його на водяній бані.
Тепер додаємо до маргарину 200 грам просіяного борошна і за допомогою столової ложки, ретельно все перемішуємо до утворення борошняної крихти. Потім переливаємо сюди збиті з сіллю яйця, виливаємо теплий кефір і кидаємо трохи харчової соди. Перемішуємо масу віночком до однорідного стану і в самому кінці поступово невеликими порціями всипаємо борошно. Ретельно вимішуємо тісто руками, щоб воно вийшло м'яким, але не занадто крутим. Викладаємо його в каструльку, щільно затягуємо харчовою плівкою і даємо настоятися протягом години.
Цим часом дістаємо з морозильної камери фарш, перекладаємо його в чисту миску і залишаємо розморожуватися до кімнатної температури. Цибулини чистимо, промиваємо, дрібненько шаткуємо і додаємо до фаршу. Солимо, перчимо начинку за смаком і ретельно перемішуємо всі інгредієнти до однорідної маси. Потім стіл присипаємо борошном, викладаємо тісто, відрізаємо від нього невеликий шматок і формуємо «ковбаску».
Далі відщипуємо від неї невеликі шматочки і за допомогою качалки розкачуємо їх, формуючи круглі коржі. У середину кожної ложечкою викладаємо начинку, защипуємо краю по колу, збираючи тісто до середини, і перекладаємо біляші на деко, змащене маслом. Випікаємо булочки в розігрітій духовці протягом 45 хвилин. Коли вони підрум'яняться, дістаємо деко з випічкою, перекладаємо біляші в миску і накриваємо її на 20 хвилин рушником.