Вернуться назад Распечатать

Татарські біляші

Татарські біляші
Біляш - це страва татарського або башкирського походження. По суті це пиріжок з начинкою у вигляді м'яса або фаршу. Зараз ми вам розповімо, як самостійно приготувати татарські біляші.

Рецепт татарського вак біляша


Інгредієнти:
Для тіста:

  • борошно - 2 склянки;

  • кефір - 120 г;

  • яйця - 1 шт.


  • Для начинки:

  • м'ясо - 05 кг;

  • яйця - 1 шт.;

  • картопля - 5 шт.;

  • цибуля - 2 шт.;

  • вершкове масло - 70 г;

  • сіль, перець, спеції - за смаком.


  • Для соусу:

  • помідори - 1 шт.;

  • мариновані огірки - 2 шт.;

  • часник - 1 зубчик;

  • рослинне масло - 1 ч. ложка;

  • гірчиця - 1 ч. ложка;

  • яблучний оцет - 05 ч. ложки;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Приготування
    Борошно змішуємо з домашнім кефіром , вбиваємо яйце і замішуємо м'яке тісто. Ділимо його на кульки діаметром 3-4 см. Для начинки м'ясо ріжемо невеликими шматочками, очищені картоплю і цибулю ріжемо кубиками. Змішуємо картоплю з м'ясом і цибулею, додаємо за смаком сіль, перець, спеції і добре перемішуємо. Кожен шматочок тіста розкочуємо до стану плоскої коржі, в центр якої кладемо начинку і шматочок вершкового масла. Краї біляша збираємо оборкою, але не защипуємо до кінця. Повинен вийти мішечок з отвором.
    Викладаємо наші вак біляші на деко, застелений пекарської папером, кожну заготовку змащуємо збитим яйцем і відправляємо в нагріту до 200 градусів духовку. У процесі випікання в кожен біляш в отвір наливаємо 1 столову ложку води, щоб вони не пересихали. Таку процедуру повторити 2-3 рази. Готуємо татарські біляші в духовці хвилин 40. А потім виймаємо і поливаємо соусом. Щоб його приготувати, з помідора знімаємо шкірку, обдавши його окропом. М'якоть ріжемо кубиками і протушиваем на олії, солимо, перчимо, додаємо оцет, гірчицю, пропущений через прес часник і терті на тертці мариновані огірки. Перемішуємо і все, соус готовий!

    Рецепт татарського біляші з м'ясом


    Інгредієнти:

  • борошно - 1 кг;

  • кефір - 1 літр;

  • сода - 05 ч. ложки;

  • м'ясний фарш - 1 кг;

  • цибуля - 300 г;

  • газована вода - 100 мл;

  • сіль, перець - за смаком;

  • рослинне масло.


  • Приготування
    Приготування татарських біляшів починаємо з замісу тіста: борошно вливаємо кефір, додаємо соду, гашену оцтом, сіль і
    Татарські біляші
    перемішуємо. Тісто має вийти не дуже рідким, але і не крутим, має бути м'яким і не липнути до рук. Накриваємо його рушником і залишаємо на півгодини.
    Тепер займаємося начинкою: фарш солимо, перчимо, заливаємо газованою водою і даємо півгодини настоятися. Потім фарш віджимаємо, додаємо подрібнену цибулю і перемішуємо. Тісто розгортаємо і вирізаємо кола діаметром близько 15 див. В центр кожної заготовки кладемо фарш, а загортаємо краю, залишаючи по центру отвір. Смажимо татарські біляші з м'ясом на рослинному маслі спочатку ту сторону, яка відкрита, потім другу. Подаємо до столу гарячими.