Біляш - це страва татарського або башкирського походження. По суті це пиріжок з начинкою у вигляді м'яса або фаршу. Зараз ми вам розповімо, як самостійно приготувати татарські біляші.
Рецепт татарського вак біляша
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 2 склянки; кефір - 120 г; яйця - 1 шт. Для начинки:
м'ясо - 05 кг; яйця - 1 шт.; картопля - 5 шт.; цибуля - 2 шт.; вершкове масло - 70 г; сіль, перець, спеції - за смаком. Для соусу:
помідори - 1 шт.; мариновані огірки - 2 шт.; часник - 1 зубчик; рослинне масло - 1 ч. ложка; гірчиця - 1 ч. ложка; яблучний оцет - 05 ч. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування Борошно змішуємо з домашнім кефіром , вбиваємо яйце і замішуємо м'яке тісто. Ділимо його на кульки діаметром 3-4 см. Для начинки м'ясо ріжемо невеликими шматочками, очищені картоплю і цибулю ріжемо кубиками. Змішуємо картоплю з м'ясом і цибулею, додаємо за смаком сіль, перець, спеції і добре перемішуємо. Кожен шматочок тіста розкочуємо до стану плоскої коржі, в центр якої кладемо начинку і шматочок вершкового масла. Краї біляша збираємо оборкою, але не защипуємо до кінця. Повинен вийти мішечок з отвором.
Викладаємо наші вак біляші на деко, застелений пекарської папером, кожну заготовку змащуємо збитим яйцем і відправляємо в нагріту до 200 градусів духовку. У процесі випікання в кожен біляш в отвір наливаємо 1 столову ложку води, щоб вони не пересихали. Таку процедуру повторити 2-3 рази. Готуємо татарські біляші в духовці хвилин 40. А потім виймаємо і поливаємо соусом. Щоб його приготувати, з помідора знімаємо шкірку, обдавши його окропом. М'якоть ріжемо кубиками і протушиваем на олії, солимо, перчимо, додаємо оцет, гірчицю, пропущений через прес часник і терті на тертці мариновані огірки. Перемішуємо і все, соус готовий!
Рецепт татарського біляші з м'ясом
Інгредієнти: борошно - 1 кг; кефір - 1 літр; сода - 05 ч. ложки; м'ясний фарш - 1 кг; цибуля - 300 г; газована вода - 100 мл; сіль, перець - за смаком; рослинне масло. Приготування Приготування татарських біляшів починаємо з замісу тіста: борошно вливаємо кефір, додаємо соду, гашену оцтом, сіль і
перемішуємо. Тісто має вийти не дуже рідким, але і не крутим, має бути м'яким і не липнути до рук. Накриваємо його рушником і залишаємо на півгодини.
Тепер займаємося начинкою: фарш солимо, перчимо, заливаємо газованою водою і даємо півгодини настоятися. Потім фарш віджимаємо, додаємо подрібнену цибулю і перемішуємо. Тісто розгортаємо і вирізаємо кола діаметром близько 15 див. В центр кожної заготовки кладемо фарш, а загортаємо краю, залишаючи по центру отвір. Смажимо татарські біляші з м'ясом на рослинному маслі спочатку ту сторону, яка відкрита, потім другу. Подаємо до столу гарячими.