В осінню пору надати сезонності страви допомагають овочі, найпопулярнішим з яких є гарбуз. З вересня по листопад гарбуз можна зустріти буквально у всіх блюдах: десерти, випічка, напої, м'ясних стравах, салатах і гарнірах. Ми ж вирішили не відставати від осіннього буму і приготувати різотто з гарбузом.
Різотто з гарбузом і грибами – рецепт
Якщо у вас є можливість пустити в різотто ароматні лісові гриби, то обов'язково скористайтеся нею, в іншому випадку непоганим доповненням до страви можуть стати і звичайні магазинні гливи з печерицями.
Інгредієнти: ріпчаста цибуля - 65 г; часникові зубки - 3 шт.; гілочки чебрецю - 2 шт.; рис арборіо - 2 ст.; гарбузове пюре - 430 г; вершкове масло - 35 г; вода - 720 мл; печериці - 85 р. Приготування Спасеруйте подрібнену ріпчасту цибулю з парою часникових зубков до легкого кремового відтінку. Додайте до зажарки рисові зерна і перемішайте, щоб кожне із зерняток покрилося тонким шаром масла. Додайте гарбузове пюре і почніть підливати воду по половинку за раз. Замінити рідину в страві можна бульйоном або сумішшю бульйону з вершками. Коли вода повністю вбереться – додайте наступну порцію і так до тих пір, поки не доведете рис до готовності. При цьому різотто потрібно безперервно перемішувати.
Паралельно з приготуванням різотто, обсмажте пластинки грибів з рештою часниковими зубками. Додайте листочки чебрецю і сервіруйте грибну засмажку поверх різотто.
Таке різотто з гарбузом можна зробити в мультиварці повторюючи технологію приготування в режимі «Плов».
Різотто з гарбузом і креветками
Інгредієнти: панчетта - 95 г; креветки (очищені) - 430 г; ріпчаста цибуля - 65 г; часникові зубки - 2 шт.; рис - 1 ст.; овочевий бульйон - 1 л; гарбузове пюре - 360 г; шавлія сушений - 1 ч. ложка; вершки - 55 мл; тертий пармезан - 35 р. Приготування Обсмажте шматочки панчетти до хрускоту, перекладіть їх на серветку, а на вытопившемся жиру обсмажте хвости креветок. Коли хвости стануть рожевими, викладіть їх на тарілку. Окремо спасеруйте подрібнену цибулю з часниковими зубками. Додайте зерна рису, а через хвилину і гарбузове пюре. Посипте рис шавлією і почніть порціями вливати бульйон, ополоник за ополоником, підливаючи наступного лише після повного вбирання попереднього. У фіналі приготування влийте вершки і всипте тертий пармезан, після чого змішайте всі з беконом і креветками.
Різотто з гарбузом і беконом
Інгредієнти: бекон - 45 г; порей - 115 г; часникові зубки - 2 шт.; печериці - 135 г; рис арборіо - 1 ст.; курячий бульйон - 485 мл; гарбузове пюре - 120 г; тертий пармезан - 55 р. Приготування Скибочки бекону обсмажте до хрускоту і викладіть на серветки. На останньому жиру спасеруйте порей, додайте до нього гриби і дайте волозі випаруватися. Після, змішайте гриби з пюрированным часником і додати рис. З'єднайте вміст посуду з гарбузовим пюре, а потім почніть підливати бульйон, постійно перемішуючи. Як тільки рис розм'якшиться, змішайте різотто з пармезаном і подавайте, посипавши крихтою з бекону.
Різотто по-міланськи з гарбузом і шафраном
Інгредієнти: фіолетовий цибулю - 45 г; гарбуз - 225 г; гарбузове пюре - 210 г; гілочка розмарину; окріп - 480 мл; овочевий бульйон - 480 мл; шафран - 1/4 ч. ложки; вершкове масло - 15 г; тертий пармезан - за смаком. Приготування
Залийте шафран половиною склянки окропу. Подрібніть цибулю і обсмажте його з шматочками гарбуза. Коли цибуля стане прозорою, додати розмарин і рис. Перемішайте всі інгредієнти разом, а потім додайте шафран з водою і влийте стакан бульйону зверху. Регулярно помішуючи, підливайте до рису то склянка бульйону, то склянка води, чекаючи, коли зерна розм'якшаться. У фіналі додайте гарбузове пюре і тертий сир.