Мінестроне – це традиційний смачний, наваристий італійський овочевий суп. Чіткого рецепту його приготування не існує, т. к. в кожному регіоні його готують по-різному. Десь кладуть рис, десь пасту орзо (у вигляді рисинок), десь- особливий сорт пшениці. Овочі в нього кладуться, так би мовити «по сезону». Але є обов'язкові правила приготування, без виконання яких мінестроне перетвориться на простий суп.
Отже:
Основою супу є овочі, багато овочів. Перед тим як пасерувати овочі треба трішки обсмажити в олії бекон, щоб надати маслу особливий смак. В супі неодмінно повинні бути присутніми бобові: сочевиця, квасоля, горошок Бульйону має бути не багато, т. к. це густий суп. Обсмажування овочів відбувається на повільному вогні. Щоб зрозуміти найважливіші принципи приготування менестроне, розглянемо декілька базових рецептів.
Класичний рецепт італійського супу мінестроне з сочевицею
Інгредієнти: бекон – 150 г; сочевиця - 150 г; паста у вигляді рису (або будь-яка дрібна) – 4 ст. ложки; гриби сушені – 3 шт.; картопля – 2 шт.; цибуля – 1 головка; цибуля порей (світла частина) – 1 шт.; селера – 3 стебла; помідори – 3 шт.; морква – 3 шт.; квасоля стручкова – 150 г; оливкова олія – 3 ст. ложки; часник – 3 зубчики; кабачок цукіні – 1 шт.; капуста брюссельська або брокколі – 100 г; соус песто ; сіль, базилік, сушена паприка, перець. Приготування Насамперед ставимо варитися овочевий бульйон. Для цього в невелику кількість води кладемо цілими цибулю ріпчасту, картоплю, одну морквину і сушені гриби. Води потрібно небагато, нам потрібен концентрований бульйон.
Нарізаний смужками бекон злегка обсмажуємо на оливковій олії в каструлі з товстим дном. Цибуля порей нарізаємо кільцями, часник дрібно рубаємо і додаємо їх до бекону. Поки пассеруются цибулю і часник, моркву, селеру, помідори і кабачки нарізаємо кубиками. Брюссельську капусту ріжемо навпіл, а броколі розбираємо на дрібні суцвіття.
Тепер в каструлю, де вже підсмажилися цибулю і часник відправляємо морква, селера, броколі, брюссельську капусту, продовжуємо пасерувати. Останніми в овочі додаємо цукіні, стручкову квасолю і помідори (бажано очищені від шкірки), т. к. вони найніжніші. Ще трохи тушкуємо і заливаємо процідженим овочевим бульйоном. Один відварну картоплю з бульйону розминаємо виделкою і теж додаємо в суп, він додасть наваристості. Також до овочів відправляємо пасту, сочевицю, хорошу щіпка паприки, трохи перцю і сіль. Варимо на маленькому вогні до готовності пасти.
При подачі в тарілку додаємо трохи соусу песто і прикрашаємо гілочкою зеленого базиліка.
Рецепт овочевого супу мінестроне з куркою
Інгредієнти: бекон – 100 г; морква – 2 шт.; квасоля біла консервована – 400 г; селера – 2 стебла; куряче філе – 1 шт.; овочевий бульйон – 1 л; картопля – 2 шт.; часник – 3 зубчики; цибуля – 1 головка; горошок зелений свіжий або морозиво – 150 г; пармезан – 100 г; болгарський перець – 1 шт.; паприка сушена – 2 ч. ложки; томатна паста чи соус – 2 ст. ложки; сіль, олія оливкова. Приготування Розігріваємо сковороду з олією і обсмажуємо там бекон, додаємо посічені цибулю і часник. Філе нарізаємо скибочками і відправляємо туди ж. Нарізані кубиками моркву, картоплю, селеру і болгарський перець додаємо трохи пізніше, коли курка злегка обсмажиться. Коли овочі спассеруются, висипаємо їх у каструлю з бульйоном і ту ж додаємо томатний соус, паприку, сіль, горошок і квасолю. Перемішуємо і на слабкому вогні варимо ще хвилин п'ять. При подачі посипаємо пармезаном, а також можна подати до супу маленькі грінки.