Лазанья – один з видів пасти , потрібний для приготування однойменного італійського блюда. По суті, це набір макаронних виробів, у вигляді невеликих плоских тонких сухих листів (прямокутних пластин) з тіста.
Основна ідея лазаньї така – це багатошарова запіканка , в якій підварені пластини з пасти перемежовуються шарами начинки, поливається соусом, посипаються сиром і все це запікається. Відомо безліч варіантів рецептів лазаньї з різними соусами і начинками, і справді, тут широкий підхід для кулінарної фантазії.
Смачну лазанью можна приготувати в домашніх умовах, розповімо, як зробити це, причому і листи приготуємо самостійно, (припустимо ви не знайшли в продаж готовий набір).
Простий рецепт лазаньї з фаршем в домашніх умовах
Інгредієнти: борошно пшеничне високосортна – 2 склянки; сіль – 1 щіпка; Для начинки:
м'ясний фарш великого або середнього помелу – 300 г; цибуля ріпчаста – 1 шт.; стиглі тугі червоні помідори – 2-4 шт. можна консервовані; часник – 2 зубчики; зелень петрушки, кінзи і базиліку; олія; сир твердий тертий – 200 г; Для соусу заливки:
молоко – 1 стакан; масло вершкове – 50 г або 100 г жирних вершків; борошно – 1 ст. ложка; крохмаль – 1-2 ч. ложки. Приготування Перший етап – готуємо листи для лазаньї в домашніх умовах.
Додамо до гіркою просіяного борошна щіпку солі і замісимо досить круте тісто на воді. Можна ввести до складу тесту 1 куряче яйце. Після вимішування нехай тісто «відпочине» хвилин 20.
З тіста розкачуємо тонкі листи і вирізаємо з них ножем прямокутні пластини розміром приблизно 12-15 см на 5-6 див.
Ці пластини найкраще висушити природним способом як домашню локшину чи можна підсушити їх в духовці температура нехай буде мінімальною, дверцята робочої камери треба відкрити.
Тепер можна приступати власне до приготування лазаньї. Знайдіть прямокутну вогнетривку (краще керамічну форму, на дно якої поміщаються 3-5 аркушів.
Проварюємо листи лазаньї в просторій каструлі в киплячій воді протягом 3-4 хвилин, обережно витягуємо їх і викладаємо на чисту серветку підсушитися.
В цей час готуємо м'ясну начинку. Поросяти, ягняти цибулю пасеруємо на олії в сковороді, потім додаємо фарш. Активно перемішуючи, обсмажуємо до зміни кольору, потім додаємо дрібнонарублені помідори, тушкуємо ще 5 хвилин, в кінці – зелень, продавлений часник.
Готуємо соус бешамель: розтоплюємо масло в гарячому молоці або змішуємо молоко з вершками. Додаємо в соус борошно і крохмаль, можна трохи сухих мелених спецій. Варимо на слабкому вогні до середнього ступеня загусання, безперервно помішуючи.
Будуємо лазанью. Рясно змащуємо дно підігрітою форми вершковим маслом і викладаємо перший шар подваренных листів для лазаньї стик в стик (3-5 шт.). Рясно промазуємо листи соусом,
зверху викладаємо шар м'ясної начинки, трохи присипаємо сиром і викладаємо наступний шар листів, повторюючи порядок викладання першого шару. Поливаємо їх соусом, зверху знову шар начинки і так далі. Верхній шар листів обливаємо соусом і посипаємо тертим сиром.
Запікаємо лазанью в заздалегідь розігрітій духовій шафі протягом 40 хвилин, оптимальна температура – близько 200 градусів. Готову лазанью злегка остуджуємо і ріжемо на порційні частини, орієнтуючись по формі листів. До лазіння добре подати легке столове вино з вираженою фруктової кислотністю.