Лазанья вже давно перестала бути італійської дивиною, а переросла в блюдо, яке часто знаходить місце на наших столах навіть у повсякденному меню. Страва з листів пасти разом з соусом, сиром і м'ясним рагу полюбилося більшості завдяки своїй ситності і доступності входять до складу інгредієнтів. Нижче ми розширюємо вашу колекцію ще кількома рецептами приготування лазаньї в домашніх умовах.
М'ясна лазанья – рецепт приготування будинку
Якщо ви справжній м'ясниці, то цей варіант лазаньї відразу з трьома різними видами м'яса стане справжньою знахідкою. Види і кількість м'яса можна варіювати на власний розсуд, ми ж вирішили зупинитися на класичної комбінації свинини і яловичини.
Інгредієнти: листи для лазаньї - 12-15 шт.; тертий сир - 1 1/2 ст. Для соусу бешамель:
вершкове масло - 65 г; борошно - 30 г; молоко - 520 мл Для м'ясного рагу:
ріпчаста цибуля - 145 г; стебло селери - 65 г; морква - 80 г; свиняча вирізка - 130 г; яловичина (м'якоть) - 255 г; свинина (плече) - 130 г; бекон - 35 г; сухе червоне вино - 165 г; курячий бульйон - 340 мл; молоко - 180 мл; томати у власному соку - 11 кг Приготування Перед тим, як приготувати лазанью вдома, зробіть м'ясне рагу. На вытопившемся з шматочків бекону жиру спасеруйте нарізані овочі до напівготовності. Подрібніть всі види м'яса і додайте його до овочевої засмажки. Влийте сухе червоне вино і дайте йому випаруватися наполовину. Слідом влийте молоко і бульйон. Залиште м'ясо нудитися на плиті близько години, поки зайва рідина не випарується, перетворивши вміст каструлі в густий соус. Доповніть м'ясо томатами і розімніть їх ложкою в пюре. Залиште м'ясо нудитися ще 45 хвилин.
Тепер черга бешамеля. На розтопленому маслі обсмажте борошно близько 30 секунд, а потім розведіть отриману пасту молоком, посоліть і залиште на мінімальному вогні до загусання.
Почніть викладати бешамель по черзі з м'ясним рагу на листи лазаньї. Шари з білим соусом додатково посипайте невеликою кількістю сиру. Верхівку щедро посипте сиром і поставте все в духовку на 45 хвилин при 180 градусів, попередньо накривши форму фольгою. Залиште страву підрум'янитися під грилем ще на 10 хвилин вже без фольги.
Як швидко приготувати лазанью вдома з готових листів?
Нескінченні адаптації класичного блюда призвели до того, що зараз можна зустріти рецепти приготування лазаньї будинку навіть з листів лаваша. Ми не рекомендуємо повторювати їх, оскільки така лазанья виходить занадто клеклой і легко розвалюється. Замінити листи лаваша можна листами власноруч приготовленою пасти або вже готовими спеціальними листами для лазаньї.
Цей рецепт теж є адаптацією, дозволяє просто приготувати лазанью в домашніх умовах з мінімальними витратами часу, за рахунок спрощення рецепти соусів.
Інгредієнти: Для томатного соусу:
часник - 3 зубки; яловичий фарш - 530 г; томати у власному соку - 390 г; сушений базилік - 1 ч. ложка. Для начинки: яйця - 2 шт.; сир рікотта - 3 ст.; тертий твердий сир - 1 ст.; жменя зелені петрушки; листи для лазаньї . Приготування Розітріть рікотта (або сир) з парою яєць, хорошою пучкою солі, базиліком і жменею тертого твердого сиру.
Обсмажте яловичий фарш до зарум'янювання, додайте до нього пюрированный часниковий зубок, сушений базилік, дрібку солі, а слідом влийте томати у власному соку. Коли томати розійдуться в пюре, а вміст посуду загусне до консистенції соусу, зніміть з вогню.
Швидко обварите листи пасти для лазаньї і починайте пошарово викладати їх у форму для запікання, чергуючи з рікоттою або м'ясним соусом. Приготування лазаньї будинку займе близько 45 хвилин при 190 градусах, при цьому перші півгодини блюдо запікають під фольгою, а останні 15 хвилин – без.