Італійці прославили свою кухню по всьому світу, тому приготування піци, лазаньї або каннеллоні стало для нас чимось настільки ж звичним, як приготування борщу, млинців або салату олів'є. В скарбничку італійських рецептів можна занести і ароматні томатні супи. У холодну погоду суп можна подавати гарячим, в компанії з хрустким італійським хлібом , а коли термометри на вулиці зашкалюють, можна доповнити томатне страва парою кубиків льоду і свіжою зеленню.
Італійський томатний суп – рецепт
Велика частина італійської кухні – їжа бідняків, яка до нашого часу, з допомогою різних доповнень, стала подаватися в ресторанах. Одним з класичних італійських томатних супів є хлібний суп Pappa al Pomodoro.
Інгредієнти: ріпчаста цибуля - 2 шт.; оливкова олія - 4 ст. ложки; часник - 5 зубчиків; томати у власному соку - 15 кг; лавровий лист - 3 шт.; курячий бульйон - 2 ст.; хліб (нарізаний кубиками) - 1 1/2 ст.; сушений орегано - 1 ч. ложка; сіль, перець - за смаком. Приготування У товстостінній сковороді розігріваємо 2 столові ложки оливкової олії і обсмажуємо на ньому подрібнену ріпчасту цибулю. Як тільки цибуля стане прозорим, додаємо до нього часник і сушений орегано. Через 30 секунд, коли часник пустить аромат, вливаємо в каструлю томати у власному соку і відразу ж розбавляємо їх бульйоном. Кладемо в суп лавровий лист і варимо на повільному вогні, під кришкою 20-25 хвилин.
Тим часом на іншій сковороді розігріваємо олію і смажимо на ньому шматочки нарізаного кубиками хліба. Кладемо хлібні крутони в суп, знімаємо страву з вогню і залишаємо постояти хвилин 10. Далі, витягаємо з супу лавровий лист і пюрируем все за допомогою блендера.
Італійський томатний суп-пюре з вишні– рецепт
Інгредієнти: томати черрі - 1 3 кг; свіжий базилік - 25 г; часник - 3 зубчики; оливкова олія - 4 ст. ложки; картопля - 1 шт.; томатна паста - 2 ст. ложки; бальзамічний оцет - 1 ст. ложка; сіль, перець - за смаком. Приготування Духовку розігріваємо до 190 градусів. Шкірку томатів надрізаємо хрест-навхрест і обдаємо плоди окропом. Очищені від шкірки помідори нарізаємо великими кільцями і викладаємо на змащене оливковою олією деко. На цей же деко кладемо часникові зубчики прямо в шкірці, а поверх томатних скибочок розміщуємо листочки базиліка. Ставимо деко в духовку на 1 годину.
Тим часом варимо картоплю в 600 мл води з додаванням томатної пасти. Запечені томати пюрируем з допомогою блендера (часник видавлюємо з шкірки), додаємо до них картоплю і знову все збиваємо до утворення пюре. Приправляємо італійський томатний суп-пюре сіллю, перцем, олією і оцтом.
Італійський томатний суп з морепродуктів
Інгредієнти: ковбаски чорізо - 250 г; цибулина фенхелю - 1 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; часник - 4 зубчики; томатна паста - 2 ст. ложки; сухе біле вино - 1 ст.; курячий бульйон - 4 ст.; помідори - 2 шт.; сьомга - 300 г; мідії - 500 г; креветки - 500 г; сіль, перець - за смаком; петрушка; лимон - 1 шт.; оливкова олія. Приготування У сковороді на оливковій олії обсмажуємо нарізані ковбаски чорізо до золотистого кольору. Обсмажені шматочки викладаємо на тарілку,
а що витопився жир зливаємо.
На тій же сковороді смажимо фенхель протягом 3-4 хвилин, після чого додаємо нарізану цибулю і продовжуємо готування ще 8-10 хвилин. Доповнюємо цибулеву засмажку часником і томатною пастою. Через 3 хвилини вливаємо вино і зменшуємо вогонь, залишаючи більшу частину рідини випаруватися протягом 1-2 хвилин. Тепер вливаємо бульйон, додаємо томати, смажені ковбаски і сіль з перцем. Через 5-7 хвилин кладемо шматочки риби, креветки і мідії. Як тільки морепродукти будуть готові, поливаємо блюдо лимонним соком і подаємо до столу.