Справжня чіабатта – це простий хліб, у ньому немає великої кількості інгредієнтів і складних технік, все, що вам знадобиться – час і нескінченна любов до тесту, і в разі, якщо обидві надзвичайно важливі складові об'єднаються, на виході ви отримаєте ту саму омріяну буханець з хрусткою рум'яною скоринкою і щільним, але пористим м'якушем.
Як приготувати чіабатту в домашніх умовах?
Інгредієнти: Для стартера:
дріжджі - 5 г; вода - 165 мл; борошно - 120 р. Для хліба:
дріжджі - 5 г; вода - 165 мл; борошно - 340 г; сіль - 5 р. Приготування Насамперед необхідно приготувати стартер, щось подібне до закваски, яке забезпечить правильне бродіння тіста для даної різновиди хліба. Готується стартер елементарно просто, але довго: змішавши інгредієнти зі списку, накриваємо ємність плівкою і дбайливо накриваємо її теплим пледом, залишаючи підходити в непродуваемом місці пів доби.
Через відведений для бродіння час, приступаємо до приготування хліба. Звичним жестом розводимо дріжджі в теплій воді і додаємо до них підійшов стартер. Слідом додаємо суміш борошна з сіллю і замішуємо тісто 3 хвилини. Тепер даємо тісту відпочити, а клейковині розійтися хвилин 10 після чого повторюємо заміс і відпочинок.
Перекладаємо тісто в щедро змащену маслом ємність і залишаємо, як і колись стартер, в теплі на півгодини. Передохнувшее перекладаємо тісто на робочу поверхню, присипаємо борошном і звертаємо навпіл, знову присипаємо і знову звертаємо кілька разів. Даємо відпочити 10-12 хвилин і повторюємо всі операції з звертаємо. Тісто розтягуємо в 20 см квадрат, ділимо його навпіл і викладаємо буханця на деко. Даємо фінально підійти півгодини і нарешті відправляємо в духовку до 240 градусів. Приготування чіабатти в домашніх умовах в духовці займе близько 20-25 хвилин, після чого її охолоджують і лише потім дегустують.
Цільнозерновий хліб чіабата в домашніх умовах
Інгредієнти: Для стартера:
вода - 120 мл; дріжджі - 5 г; цільнозернові борошно - 120 р. Для хліба:
вода - 480 мл; дріжджі - 5 г; пшеничне борошно - 360 г; цільнозернові борошно - 180 г; сіль - 5 р; цукор - 5 р. Приготування Готуємо стартер для домашньої чіабатти за аналогією з попереднім рецептом. Після того, як він підійде, беремося за основне тісто. Розчиняємо цукор у теплій воді разом з дріжджами і залишаємо на 4-5 хвилин. Обидва види борошна з'єднуємо і додаємо до них сіль. Розводимо стартер дріжджовим розчином і додаємо борошняну суміш. Замішуємо тісто пару-трійку хвилин і залишаємо в спокої хвилин на 20. Після, замішуємо тісто ще 15 хвилин і залишаємо його фінально підійти на 2 години. Розділивши тісто навпіл, ліпимо з нього буханця і ставимо їх в духову шафу попередньо доведений до температури в 245 градусів. Приготування чіабатти в домашніх умовах займе близько 25-30 хвилин.
Швидка чіабатта в домашніх умовах
Інгредієнти: борошно - 520 г; вода - 470 мл; дріжджі - 10 г; сіль - 7 р. Приготування Пропустивши борошно через сито і з'єднавши її з іншими інгредієнтами, включаючи теплу воду, замішуємо тісто вручну або за допомогою кухонного комбайна 10 хвилин. За цей час клейковина борошна чудово розвинеться і дасть на виході характерний хлібний м'якуш з великими бульбашками. Перекладаємо тісто в промаслений миску і залишаємо на два з половиною години в теплому місці. Утроившееся на виході тісто дасть вам зрозуміти, що чіабатта вдасться!
Ділимо тісто на дві половини і формуем кожну буханку на посипаній поверхні. Через 45 хвилин хліб можна буде випікати при 230 градусах близько 20-25 хвилин.
Швидка чіабатта може готується і в мультиварці домашніх умовах, на це піде близько години в режимі «Випічка», після чого хліб перевертають на іншу сторону і підрум'янюють її її 20 хвилин.