Вернуться назад Распечатать

Італійський хліб чіабата

Італійський хліб чіабата
На тлі своїх хлібобулочний родичів чіабатта виділяється величезними порожнинами в м'якуші і надзвичайно хрусткою скоринкою глибокого золотисто-коричневого кольору. Для отримання хліба з належними характеристиками вам, крім стандартно простого набору інгредієнтів, знадобиться багато часу і базові вміння поводження з тестом, в усьому іншому на підмогу прийде наш детальний рецепт.

Рецепт хліба чіабатта в духовці


Інгредієнти:
Для стартера:

  • дріжджі сухі інстантні - 1/2 ч. ложки;

  • вода - 150 мл;

  • мед - 1/4 ч. ложки;

  • борошно - 450 р.


  • Для тіста:

  • дріжджі сухі інстантні - 1/2 ч. ложки;

  • вода - 250 мл;

  • оливкова олія - 15 мл;

  • борошно - 350 г;

  • пучку солі.


  • Приготування
    Приготування хліба чіабатта за класичним рецептом починається з замісу стартера, для цього дріжджі розводять у теплій і злегка підсолодженої медом воді, а потім залишають у теплі на 6-7 хвилин. До дріжджового розчину потім підсипають борошно, все перемішують, стежачи за тим, щоб не утворювалося грудок, і залишають вистоюватися далі ще на 12 годин.
    Для приготування тіста на наступний день стартер слід з'єднати з новим дріжджовим розчином, замішаним з тієї ж кількості дріжджів, але на основі 250 мл води. Слідом за дріжджами у стартер відправляємо масло і борошно, після чого замішуємо тісто кухонним комбайном або простою дерев'яною ложкою,
    Італійський хліб чіабата
    поки вона не почне відходити від стінок. На цьому ж етапі хліб можна присмачити різноманітними добавками: в'яленими томатами, класичними італійськими травами, цедрою цитрусових або оливками, наприклад.
    Перед тим, як спекти хліб чіабата, залиште тісто настоятися в теплі на 3 години, після чого розділіть основу на рівні половини, кожну наріжте на буханці добре присипавши борошном, покладіть на пергамент. Перед розміщенням в духовці дайте тісту фінальний 20-хвилинний відпочинок, а тим часом доведіть температуру духовки до 220 градусів. Випічка хліба займе півгодини.
    Якщо ви вирішите приготувати хліб чіабата в хлібопічці за нашим рецептом, то покладіть стартер з іншими інгредієнтами в чашу і виберіть «Тісто». Далі буханця готуються в духовці.