Ті, кому доводилося займатися випічкою хліба в домашніх умовах знають, що це досить енерговитратне, але вдячна справа. Ще раз переконатися у цьому беремося за допомогою рецептів трьох видів італійського хліба: чіабатти , гріссіні і фокаччі .
Домашній італійський хліб чіабата
Інгредієнти: Для біги (стартера):
борошно - 75 г; дріжджі - 1/8 ч. ложки; вода - 50 мл Для хліба:
борошно 130 г; дріжджі - 1/4 ч. ложки; вода - 120 мл; сіль. Приготування Стартер можна витримувати 6 годин, а можна приготувати його за 3 дні (зберігайте в холодильнику після 6-годинного визрівання) до передбачуваної випічки хліба. Змішуємо всі інгредієнти для стартера разом, не забувши про те, що вода повинна бути теплою для активізації дріжджів. Липку масу залишаємо в теплі під плівкою або рушником.
Коли настане час випічки хліба змішайте борошно з сіллю і залийте теплою водою, влийте 135 грам стартера і ретельно перемішайте. Нехай тісто піднімається під плівкою пару годин. Через відведений час розділіть чіабатту на буханця і залиште в теплі ще на 2 години, після чого випікайте в сильно розігрітій духовці (240 градусів) 20-25 хвилин.
Італійський хліб фокачча – рецепт
Інгредієнти: борошно - 3 3/4 ст.; тепла вода - 2 ст.; дріжджі сухі - 7 г; оливкова олія - 3 ст. ложки; тертий пармезан - 50 г; сушений розмарин - 1 ст. ложка. Приготування Змішавши борошно з хорошою пучкою солі, додаємо до неї масло і розчин дріжджів у теплій воді. Замішуємо липке тісто і залишаємо його під плівкою на годину. Коли маса подвоїться в розмірі, розділіть її навпіл і кожну половину викладіть в добре промаслений лист для випікання. Зробіть пальцями неглибокі отвори в тісті і посипте поверхню сиром, крупною сіллю і листочками розмарину. Нехай фокачча підійде вдруге хвилин 40 після чого їй можна вирушати в розігріту до 230 градусів духовку на 20 хвилин.
Італійський хліб гріссіні
Інгредієнти: тепла вода - 120 мл; дріжджі - 2 1/4 ч. ложки; мед - 1 ч. ложка; борошно - 1/2 ст.; олія оливкова - 2 ст. ложки. Приготування Розчиняємо мед в теплій воді і заливаємо нею дріжджі. Через 3-4 хвилини вливаємо дріжджовий розчин до борошна з маслом і замішуємо тісто. Даємо тісту підійти годину, після чого ділимо на невеликі порції і скачуємо кожну в джгути. Даємо жгутам з тесту підійти ще півгодини, а потім печемо гріссіні при 200 градусах 10-12 хвилин, не забувши перевернути палички на іншу сторону.