Італійський багатошаровий десерт тірамісу на сьогодні досить популярний у всьому світі, відомо безліч варіантів його приготування. До складу цього тірамісу, приготованого за класичним італійським рецептом, входять такі інгредієнти: вершковий сир маскарпоне, курячі яйця, цукор, каву, деякі спеції і печиво савоярді (іноді його замінюють бісквітом). Можливі варіанти, з додаванням какао та горіхів, з заміною кавовій просочення на фруктову або винну.
Приготувати тірамісу до святкового столу можна дуже швидко, цей десерт зручний в приготуванні, оскільки не треба піч, зрозуміло, якщо ви знайшли готове печиво савоярді або бісквіти.
Рецепт классическго тірамісу в домашніх умовах
Інгредієнти: печиво савоярді – 30 шт. (можна замінити бісквітом у вигляді окремих шматочків довгастої форми); сир маскарпоне - 250 г; вершки – 30 мл; яйце куряче – 3 шт., а краще 12 шт. перепелиних; міцна зварена кава – близько 200 мл; цукор у вигляді пудри – 4-5 ст. ложок + ще 1-2 ст. ложки; коньяк, ром або лікер Амаретто, або вино Марсала – 3-4 ст. ложки; ваніль – 1-2 щіпки; какао-порошок – 1-2 ст. ложки; мелені горіхи – волоські, фундук або ядра мигдалю. Приготування Спочатку приготуємо крем.
Сир маскарпоне не повинен бути холодним, перемішуємо його виделкою або вінчиком і злегка збиваємо.
В окремій мисці збиваємо яєчні жовтки з 2 ст. ложками цукру, 2 ст. ложками коньяку і ваніллю. З'єднуємо з сиром і ще збиваємо.
Білки збиваємо з цукром, краще робити це міксером. Потроху додаючи, змішуємо збиті білки з сирно-жовтковою сумішшю.
Варимо міцний кава, чекаємо, поки осад опуститься на дно, і акуратно проціджуємо в невелику ємність, зручну для занурення печива. Додаємо в каву вершки, коньяк, ром або лікер.
Печиво савоярді або шматочки бісквіта (по 1 штуці) занурюємо в каві і викладаємо з них підкладку на блюді в 1 шар. Рясно поливаємо шар печива кремом. Можна посипати все це зверху сумішшю мелених горіхів і какао-порошком, змішаним з цукровою пудрою (співвідношення 1:1).
Далі викладаємо другий шар печива савоярді або шматочки бісквіта. Обливаємо всі кремом і сумішшю какао-порошку з цукровою пудрою і меленими горіхами. Тепер тірамісу треба помістити в холод години на 2 – хай просочується.
Альтернативний рецепт десерту тірамісу, близький до класичного
Інгредієнти: печиво савоярді або подібне – 30 шт.; вершки молочні – 250 мл; йогурт несолодкий – 250 мл; сік лимона – 1ст. ложка; яйце перепелине – 12 шт; ваніль – 1 дрібка; цукор у вигляді пудри – 5 ст. ложок; какао-порошок – 1 ст. ложка; кава, зварена міцний – 200 мл; мадера (кримська, наприклад) – 4 ст. ложки; шоколад готовий темний – 1 середня плитка; горіхи мелені – півсклянки. Приготування Заздалегідь з вечора приготуємо свіжий вершково-йогуртовий сир. Вершки змішуємо з йогуртом і додаємо сік лимона. Трохи нагріваємо цю суміш, помішуємо, чекаємо, поки почне створаживаться. Друшляк ставимо в миску, вистилаємо його всередині щільним марлевим фільтром і переливаємо вершково-йогуртову суміш. Пов'язуємо кутами марлевий клапоть і підвішуємо над
мискою на ніч. Вранці у вас буде свіжий м'який сир – основа для крему.
Змішуємо какао-порошок з цукром, потім додаємо яйця, ваніль і 3 ст. ложки мадери. Збиваємо цю суміш потужним міксером. Змішуємо з сиром і збиваємо ще. Густоту крему можна регулювати вершками.
Варимо міцний кава, додаємо в нього 1 ст. ложку мадери. По 1 штуці занурюємо печива в каві і викладаємо шар на блюдо. Обливаємо кремом, посипаємо тертим шоколадом і меленими горіхами. Точно так само виконуємо другий шар. Поміщаємо в холодильник години на 2.
Подаємо тірамісу з кавою.