Равіолі – дрібні італійські макаронні вироби з тіста з різними начинками у вигляді квадрата, еліпса або півмісяця, з фігурно обрізаними краями. Зазвичай за розміром вони трохи дрібніше, ніж добре знайомі нам пельмені чи вареники. Начинки для равіолі (в російській мові це слово у всіх склонениях в однаковій формі) можуть робити з м'ясного або рибного фаршу, а також грибів, овочів або навіть фруктів.
Равіолі варять як пельмені, або обсмажують в олії, подають як самостійне блюдо з соусами, а також з бульйоном або супами.
Існує версія про спільне походження всіх подібних страв (тобто, з вареного тіста з начинками) з Китаю. Однак є й інші версії.
Спочатку равіолі вважали в Італії сицилійським стравою. Можливо, рецепт був запозичений сицилійцями в інших народів. В італійській літературі згадки про цю страву зустрічаються з XIII століття, причому ще до повернення з Китаю Марко Поло, що дозволяє будувати цілком достовірні припущення про середземноморському походження цієї страви.
Як зробити тісто для равіолі?
Традиційний рецепт тіста для справжніх равіолі по-італійськи простий як все геніальне, головне – знайти якісну пшеничне борошно. Ще нам знадобиться трохи оливкової олії, вода і щіпка солі.
Розповімо, як з цих продуктів приготувати прісне тісто для равіолі.
Інгредієнти: пшеничне борошно з твердих сортів пшениці – 2 склянки або трохи більше; вода – 1 склянка; олія оливкова – 3 ст. ложки; сіль – 1 щіпка. Приготування Гіркою борошно просіваємо на робочу поверхню. Робимо поглиблення, додаємо масло і щіпку солі. Потроху подбавляя воду, замішуємо тісто. Краще робити це руками, злегка змазані маслом. Хоча, звичайно можна використовувати спочатку міксер зі спіралеподібною насадкою, а потім довести руками.
Тісто ретельно вимішуємо, але недовго, даємо йому підійти протягом 20 хвилин, ще раз злегка промешиваем руками і можна приступати до ліплення равіолі.
Для приготування кольорових равіолі, можна замість води використовувати суміш водну суміш з овочевими або фруктовими соками, які попередньо треба проціджувати через дрібне сито. Співвідношення соку і води в суміші – 1:1 чи 2:1. Така добавка, певним чином, підвищує корисність кінцевого продукту за рахунок містяться в соках вітамінів та інших корисних речовин. І, крім того, кольорові равіолі мають більш привабливий вигляд, це особливо важливо, коли ми готуємо для дітей.