Традиційне італійське блюдо лазанья завоювала безліч шанувальників на території нашої країни за останні кілька десятиліть. Ця страва являє собою запечений листковий пиріг з різними начинками. Класична лазанья готується з фаршем, грибами і сиром. Широко поширений рецепт лазаньї з куркою і грибами. А деякі господині, для швидкості, готують лазанью з лаваша.
Так чи інакше, головною особливістю цього італійського блюда є його приголомшливий смак і соковитість. Кожна жінка може навчитися готувати лазанью - почніть з класичних рецептів приготування цієї страви і у вас все вийде!
Класична лазанья з фаршем і грибами
Інгредієнти:
300 г листів для лазаньї; 300 г твердого сиру; 300 г фаршу (свинячого або яловичого); 600 г помідорів; 300 г грибів; 1 цибулина; 2 зубчики часнику; 1/2 склянки вина; 1 столова ложка томатної пасти або кетчупу; 1 столова ложка сухого орегано; перець, сіль за смаком. Для соусу:
05 л молока; 50 г вершкового масла; 50 г борошна; 70 г сиру Пармезан; сіль. При приготуванні класичної листи лазаньї з тіста можна зробити самостійно - вони готуються аналогічно домашньої локшини. Для швидкості можна використовувати спеціальні готові листи для лазаньї, які можна купити в супермаркеті.
Насамперед слід підготувати овочі - помідори очистити від шкірки і натерти на тертці, гриби нарізати, цибулю нашаткувати, часник пропустити через прес. Цибулю і часник слід перекласти в каструлю й обсмажити у вершковому маслі. Через 2 хвилини до них слід додати фарш і добре перемішати. Після цього до фаршу слід додати томатну пасту, натерті помідори і гриби, і обсмажувати до тих пір, поки не випарується рідина. Наприкінці слід додати сіль і перець, зняти м'ясо з овочами з вогню і охолодити.
Далі потрібно приготувати соус для лазаньї. Для цього слід розтопити на сковороді вершкове масло, додати до нього борошно, злегка обсмажити цю суміш і влити молоко тонкою цівкою. Соус слід варити 15 хвилин, після чого до нього потрібно додати тертий сир і сіль.
Деко змастіть маслом і викладіть на нього листи для лазаньї так, щоб один злегка «наступав на іншій. На аркуші потрібно викласти приготовану м'ясну начинку і зверху полити соусом. Накрийте начинку листами і знову повторіть процедуру. Таким чином, вийде кілька шарів. Зверху лазанью слід накрити листами і посипати тертим сиром. Лазанью з м'ясом слід запікати 30 хвилин в духовці, нагрітій до 220 градусів.
Подавати класичну м'ясну лазанью слід гарячої.
Лазіння по неаполітанськи
Інгредієнти:
16 листів для лазаньї; 300 г яловичого фаршу; 1 цибулина; 1 морквина; 4 яйця; 600 г томатної пасти; пучок селери; 200 г сиру; 100 г твердого сиру; 1 зубчик часнику; сіль і перець за смаком. Насамперед слід приготувати томатний соус. Цибулю, моркву і селеру слід дрібно порізати, часник пропустити через прес, і обсмажити всі овочі в оливковій олії. До овочів слід додати томатну пасту і варити всю суміш 30 хвилин на слабкому вогні.
В окремому посуді слід змішати яловичий фарш, 1 сире яйце, сіль, перець і тертий сир. З отриманої маси потрібно зліпити маленькі
фрикадельки, обсмажити їх в олії і викласти на паперову серветку. 3 яйця слід відварити круто і нарізати на тонкі кухлі.
Деко слід змастити вершковим маслом і невеликою кількістю томатного соусу, після чого викласти на нього кілька листів для лазаньї. На них треба викласти яйця, покласти кілька фрикадельок, полити томатним соусом і накрити новими листами. На другий шар листів слід викласти сир і посипати його тертим сиром. Таким чином, слід сформувати кілька шарів лазаньї, зверху накрити її тістом і посипати тертим сиром. Запікати лазанью потрібно 30 хвилин в гарячій духовці.
Італійська лазанья - це ідеальне блюдо для експериментів. Кожна господиня може по-своєму експериментувати з начинкою. Прихильники вегетаріанської кухні можуть готувати овочеву лазанью. Для тих, у кого немає часу, є рецепт ледачою м'ясної лазаньї з шинкою (довге в приготуванні м'ясну начинку слід замінити нарізаною шинкою). Це незвичайне на смак блюдо викликає захват і у дітей, і у дорослих.