Різотто - це блюдо, яке прийшло до нас з Північної Італії. Різотто являє собою приготований спеціальним чином круглий рис з бульйоном і начинкою. Різотто трохи нагадує плов, але, як правило, в якості начинки до різотто використовуються морепродукти або овочі. Існує досить багато рецептів приготування різотто, найбільш часто зустрічаються рецепти різотто з морепродуктами, грибами, овочами, рідше - різотто з креветками і куркою. «Так як же приготувати різотто?» - відповіддю на це питання стануть, рецепти, поданими нижче.
Рецепт приготування класичного різотто
Інгредієнти: 1 л м'ясного бульйону; 150 мл білого сухого вина; 400 г круглого рису; 1 цибулина; 2 столові ложки оливкової олії; 4 столові ложки вершків; 50 р сиру Пармезан. Приготування Бульйон для приготування різотто слід приготувати заздалегідь і тримати на маленькому вогні, щоб він залишався гарячим.
У каструлі з товстими стінками слід обсмажити цибулю в оливковій олії. До цибулі додайте рис, все добре перемішайте і обсмажуйте 2 хвилини. Після цього до рису з цибулею потрібно додати вино, перемішати вміст каструлі і готувати ще 2 хвилини. Постійно помішуючи рис, додайте до нього бульйон невеликими порціями, щоб він встигав вбиратися. Не перестаючи заважати рис ложкою, доведіть його до готовності. В кінці додайте вершки і натертий сир.
Через пару хвилин готове різотто можна розливати по тарілках, прикрашати зеленню і подавати до столу.
Рецепт класичного різотто лежить в основі будь-якого різотто з добавками. Опанування тонкощами приготування класичного різотто, можна готувати різотто з будь-якими додатковими інгредієнтами.
Рецепт приготування різотто з морепродуктами
На 350 р рису необхідні наступні інгредієнти: 12 л м'ясного бульйону; 500 г морепродуктів; 100 г сиру; 1 цибулина; 1 морква; 1 зубчик часнику; сіль; перець; зелень базиліка. Приготування На сковороді обсмажте цибулю з морквою до золотистого кольору, додайте до них морепродукти і тушкуйте на середньому вогні 5 хвилин. До обсмаженої маси додайте рис, продавлений часник і добре перемішайте. Через 5 хвилин невеликими порціями влийте бульйон, постійно розмішуючи рис, і доведіть до готовності на невеликому вогні. У самому кінці додайте сіль і перець.
Готове різотто викладіть на блюдо і посипте тертим сиром і зеленню.
Рецепт приготування різотто з овочами і сиром
Інгредієнти: 300 г рису; 1 л бульйону; 1 солодкий перець; 1 баклажан; 1 цибулина; 1 морква; 150 г сиру; зелень базиліка і петрушки; рослинне масло і сіль. Приготування Цибулю і моркву дрібно нарізати і обсмажити в рослинній олії. Перець і баклажан помити, очистити від насіння і шкірки, нарізати на невеликі кубики і додати до цибулі з морквою. Овочі слід гасити на середньому вогні 15 хвилин.
Додати до овочів рис, добре перемішати і поступово влити гарячий бульйон. Довести рис до готовності, додати сіль.
Гаряче різотто слід викласти на блюдо, посипати зеленню і тертим сиром.
Рецепт різотто з куркою і грибами
Для приготування різотто з куркою і грибами необхідні наступні продукти: 400 г рису; 15 літра бульйону; 400 г відвареного курячого філе; 400 г грибів; 1 цибулина; 3 столові ложки вершків; 150 г сиру; 3 зубчики часнику; зелень базиліка. Найчастіше готують різотто з печерицями, але можна використовувати білі гриби і будь-які інші.
Приготування На сковороді в рослинному маслі обсмажте цибулю. Гриби помийте і дрібно наріжте, філе - поріжте. Пропущений через прес часник, додайте до цибулі і обсмажуйте 3 хвилини. До золотистої цибулі додайте гриби і обсмажуйте їх до напівготовності. Після цього додайте філе і рис, і ретельно розмішайте. Додайте сіль і перець, влийте бульйон невеликими порціями, постійно помішуючи вміст сковороди ложкою. Доведіть різотто до готовності і додайте вершки.
Готове різотто розкладіть по тарілках, посипте сиром і прикрасьте дрібно нарубаною зеленню.