Оригінальне блюдо італійської кухні - суп мінестроне. Справжній італійський мінестроне - це густий суп з великою кількістю різних овочів, у нього додають суху або/і молоду стручкову квасолю, зелений горошок, рис або пасту (макаронні вироби). Обов'язково використання стеблового селери, моркви та помідорів, але взагалі, цей суп готують з будь-якими сезонними овочами.
Як приготувати мінестроне? У різних регіонах Італії, природно, існують свої традиції і варіації приготування овочевого супу мінестроне. В нього можна додавати ті чи інші інгредієнти, наприклад, шматочки обсмаженої шинки - так суп стає ситніше і набуває характерний присмак. Можна додати в готовий суп соус песто і/або тертий пармезан з дрібно нарізаною зеленню (базилік, петрушка, коріандр та інші). Нас, зрозуміло, цікавить, як приготувати суп мінестроне правильно.
Курячий мінестроне
Інгредієнти: 1 куряча грудка (з шкірою); 1 кабачок цукіні; пів цвітної капусти (або брокколі); 2 цибулини; 2 помідори; 100 г свіжого або замороженого зеленого горошку; 50-80 г пармезану; 150 г дрібних макаронних виробів; сіль; 2 черешка селери; 1-2 столові ложки натурального вершкового масла, стільки ж оливкової олії; сухі спеції (перець-горошок, лавровий лист, гвоздика); зелень (базилік, петрушка); 2 зубчики часнику. Приготування: Вимиту курячу грудку помістимо в каструлю і заллємо холодною водою (приблизно 2 літри). Доведемо до кипіння на сильному вогні. Знімемо шум і убавим вогонь до середнього. Підсолимо і відваримо (протягом хвилин 40) з цибулиною, лаврушкой, перцем-горошком і гвоздичкой. Винесемо грудку з бульйону, остудимо і наріжемо кубиками. Бульйон процідимо. Очищені овочі, тобто моркву, цибулю, кабачок і селеру наріжемо кубиками або короткою соломкою. Цвітну капусту промиємо холодною водою і розберемо на невеликі суцвіття. У глибокій сковороді розігріємо оливкове масло, додамо вершкове масло, дамо йому розтанути. Спассеруем цибулю протягом 2-х хвилин. Додамо моркву і селеру і пропассеруем, помішуючи лопаткою, ще хвилини 3. Додамо кабачок - ще хвилини 3. Додамо вміст сковороди і шматочки курячого м'яса в каструлю з бульйоном і будемо варити хвилин 15. А в цей час бланшируем окропом помідори, очистимо від шкірки і подрібнити. Додамо цвітну капусту, зелений горошок, макарони і помідори. Доварим до готовності макаронів (7 хвилин) і приправимо сухими спеціями. Дамо супу настоятися під кришкою хвилин 5 і будемо подавати, додавши в кожну порцію тертого пармезану, подрібнених зелені і часнику.
Мінестроне з рисом і квасолею
Ось ще один рецепт мінестроне з рисом, молодої стручкової квасолею і беконом.
Інгредієнти: 100 г рису; пів капусти; 150 г бекону; 4 томата; 1 цукіні; 1 морква; 1 цибулина; 1 солодкий перець; 200 г замороженої стручкової квасолі; 3 столових ложки оливкової олії; зелень, сухі спеції, часник. Приготування: Капусту нашинкуем. Очищені моркву, картоплю і цукіні наріжемо кубиками. Бекон наріжемо короткою соломкою. Лук очистимо, наріжемо півкільцями і обсмажимо в сковороді на оливковій олії з беконом. Солодкий перець наріжемо короткою соломкою. У каструлю наллємо води або м'ясного бульйону. Доведемо до кипіння, убавим вогонь. Покладемо в каструлю нарізані овочі, цибулю з беконом, зелену квасолю, промитий рис. Нехай повариться хвилин 10 - тепер можна додати нарізані перець і капусту. В останню чергу - бланшовані подрібнені помідори. Варимо недовго - до готовності рису і картоплі. Приправляємо сухими спеціями. Готовий суп присипаємо пармезаном (або іншим твердим тертим сиром) і подрібненою зеленню і часником.