Равіолі (ravioli) - італійські вироби з тонкого прісного тіста з найрізноманітнішими начинками. Начинки для равіолі можуть бути найрізноманітнішими - для цього використовується м'ясо різних видів, риба, морепродукти, сири, овочі, зелень, фрукти, ягоди і навіть шоколад. Равіолі виготовляються з прісного тіста у вигляді квадрата, еліпса або півмісяця з фігурним обрізом краю. Їх або відварюють, або обсмажують в олії (в цьому варіанті зазвичай подають до різних супів або бульйону). Відварені равіолі подають з різними соусами, тертим сиром і оливками. Перша згадка про равіолі відноситься до 13-го століття, ще до повернення Марко Поло з Китаю. Вважається, що походження равіолі - сицилійське (а не запозичене з китайських кулінарних традицій). Взагалі, походження страв, подібних равіолі - спірне питання в історії кулінарії. Слід зауважити, що страви подібного типу існують у різних кулінарних традиціях (це пози, вареники, манти, хінкалі та ін).
Тісто для равіолі
Рецепт тіста для равіолі нескладний.
Інгредієнти: пшеничне борошно; щіпка солі; трохи оливкової олії і вода. Приготування: Спочатку обов'язково просівають борошно і солять. Потім роблять поглиблення в муці і додають трохи масла і воду. Тісто ретельно вимішується до гладкості (руки змащують маслом). Далі тісто поміщають в прохолодне місце на півгодинки - «відпочити». Після закінчення цього часу тісто розкочують в тонкі листи і готують равіолі. Для обрізання країв використовують спеціальний ніж з зірчастим коліщатком. Деякі готують тісто з яйцем.
Равіолі з баклажанами і «Моцарелою»
Отже, пропонуємо вам випробувати рецепт равіолі з баклажанами і сиром «Моцарелла».
Інгредієнти (для начинки): 2 невеликих баклажана; трохи оливкової олії; мелені світлі сухарі; грам 150 тертого сиру «Моцарелла»; грам 50-80 тертого сиру «Романо»; 1 столова ложка томатної пасти; 1 куряче яйце. Для шпинатового соусу потрібно: 300 г шпинату; трохи оливкової олії; 30-50 мл вершків; сіль; перець; сухі спеції. Приготування: Приготуємо тісто (див. вище) і помістимо щоб підійшло в холодильник. А поки готуємо начинку: нарізаємо кубиками баклажани, заливаємо водою хвилин на 15. Промиваємо і відкидаємо на друшляк. Обвалюємо кубики баклажанів в мелених сухарях з сіллю і перцем і запікаємо на деку в духовій шафі протягом 40 хвилин. Або протушиваем в сотейнику з маслом, але без сухарів. Змішуємо готові баклажани з сиром, томатною пастою, яйцем і оливковою олією. Обробляємо блендером до однорідності. Начинка не повинна бути занадто рідкою. Розкотимо тісто в тонкі листи. Начинку викладаємо на лист тіста чайною ложкою по черзі, на однаковій відстані один від одного рядами, зверху накриваємо другим листом і обминаємо. Розрізаємо пласти дисково-зірчастим ножем. Готові равіолі варимо в підсоленій киплячій воді 1-2 хвилини після спливання, зливаємо воду і подаємо до столу, поливши соусом. Для приготування соусу перемішуємо перераховані компоненти і доводимо блендером, перелити в сотейник і нагріваємо майже до кипіння.
Рибні равіолі
Можна приготувати равіолі з сьомгою і тертим сиром. Тісто робимо як звичайно (див. вище).
Інгредієнти (для начинки): грам 400 свіжої сьомги (для фаршу, можна купити шматочками, дешевше); грам 200 тертого сиру; 1 невелика цибулина; 5 гілочок петрушки; 5-8 листочків базиліка; 1 зубчик часнику. Приготування: За допомогою блендера розмелюємо всі інгредієнти крім сиру і доводимо до однорідності. Присаливаем і додаємо сухі спеції і тертий сир. Перемішуємо - начинка готова, можна робити равіолі. Варимо 2-3 хвилини після спливання. Подаємо з соусом з оливкової олії, білого вина, часнику і світлого бальзамічного оцту (можна замінити соком лимона). До равіолі з сьомги добре подати легке столове біле або рожеве вино.
Равіолі з куркою і равіолі з сиром готують, дотримуючись загальні принципи приготування.