Вернуться назад Распечатать

Равіолі: рецепт

Равіолі: рецепт
Равіолі (ravioli) - італійські вироби з тонкого прісного тіста з найрізноманітнішими начинками. Начинки для равіолі можуть бути найрізноманітнішими - для цього використовується м'ясо різних видів, риба, морепродукти, сири, овочі, зелень, фрукти, ягоди і навіть шоколад. Равіолі виготовляються з прісного тіста у вигляді квадрата, еліпса або півмісяця з фігурним обрізом краю. Їх або відварюють, або обсмажують в олії (в цьому варіанті зазвичай подають до різних супів або бульйону). Відварені равіолі подають з різними соусами, тертим сиром і оливками. Перша згадка про равіолі відноситься до 13-го століття, ще до повернення Марко Поло з Китаю. Вважається, що походження равіолі - сицилійське (а не запозичене з китайських кулінарних традицій). Взагалі, походження страв, подібних равіолі - спірне питання в історії кулінарії. Слід зауважити, що страви подібного типу існують у різних кулінарних традиціях (це пози, вареники, манти, хінкалі та ін).

Тісто для равіолі


Рецепт тіста для равіолі нескладний.
Інгредієнти:

  • пшеничне борошно;

  • щіпка солі;

  • трохи оливкової олії і вода.


  • Приготування:
    Спочатку обов'язково просівають борошно і солять. Потім роблять поглиблення в муці і додають трохи масла і воду. Тісто ретельно вимішується до гладкості (руки змащують маслом). Далі тісто поміщають в прохолодне місце на півгодинки - «відпочити». Після закінчення цього часу тісто розкочують в тонкі листи і готують равіолі. Для обрізання країв використовують спеціальний ніж з зірчастим коліщатком. Деякі готують тісто з яйцем.

    Равіолі з баклажанами і «Моцарелою»


    Отже, пропонуємо вам випробувати рецепт равіолі з баклажанами і сиром «Моцарелла».
    Інгредієнти (для начинки):

  • 2 невеликих баклажана;

  • трохи оливкової олії;

  • мелені світлі сухарі;

  • грам 150 тертого сиру «Моцарелла»;

  • грам 50-80 тертого сиру «Романо»;

  • 1 столова ложка томатної пасти;

  • 1 куряче яйце.


  • Для шпинатового соусу потрібно:

  • 300 г шпинату;

  • трохи оливкової олії;

  • 30-50 мл вершків;

  • сіль;

  • перець;

  • сухі спеції.


  • Приготування:
    Приготуємо тісто (див. вище) і помістимо щоб підійшло в холодильник. А поки готуємо начинку: нарізаємо кубиками баклажани, заливаємо водою хвилин на 15. Промиваємо і відкидаємо на друшляк. Обвалюємо кубики баклажанів в мелених сухарях з сіллю і перцем і запікаємо на деку в духовій шафі протягом 40 хвилин. Або протушиваем в сотейнику з маслом, але без сухарів. Змішуємо готові баклажани з сиром, томатною пастою, яйцем і оливковою олією. Обробляємо блендером до однорідності. Начинка не повинна бути занадто рідкою. Розкотимо тісто в тонкі листи. Начинку викладаємо на лист тіста чайною ложкою по черзі, на однаковій відстані один від одного рядами, зверху накриваємо другим листом і обминаємо. Розрізаємо пласти дисково-зірчастим ножем. Готові равіолі варимо в підсоленій киплячій воді 1-2 хвилини після спливання, зливаємо воду і подаємо до столу, поливши соусом. Для приготування соусу перемішуємо перераховані компоненти і доводимо блендером, перелити в сотейник і нагріваємо майже до кипіння.

    Рибні равіолі


    Можна приготувати равіолі з сьомгою і тертим сиром. Тісто робимо як звичайно (див. вище).
    Інгредієнти (для начинки):

  • грам 400 свіжої сьомги (для фаршу, можна купити шматочками, дешевше);

  • грам 200 тертого сиру;

  • 1 невелика цибулина;

  • 5 гілочок петрушки;

  • 5-8 листочків базиліка;

  • Равіолі: рецепт
  • 1 зубчик часнику.


  • Приготування:
    За допомогою блендера розмелюємо всі інгредієнти крім сиру і доводимо до однорідності. Присаливаем і додаємо сухі спеції і тертий сир. Перемішуємо - начинка готова, можна робити равіолі. Варимо 2-3 хвилини після спливання. Подаємо з соусом з оливкової олії, білого вина, часнику і світлого бальзамічного оцту (можна замінити соком лимона). До равіолі з сьомги добре подати легке столове біле або рожеве вино.
    Равіолі з куркою і равіолі з сиром готують, дотримуючись загальні принципи приготування.