Кальцоне (інші назви panzerotto і panzarotto, італ.) являє собою своєрідний італійський пиріг у формі півмісяця, справі, є закритою формою піци. Закрита піца кальцоне з вигляду нагадує чебурек. Така форма забезпечує соковитість і зберігає всі аромати начинки, таке блюдо дуже зручно брати з собою на пікнік або в дорогу. «Кальцоне» дослівно перекладається як «штани», маленькі кальцоне називаються «кальцончелли» («штанці»). Це одне з дуже популярних традиційних страв в центральних і південних регіонах Італії. Зазвичай кальцоне подається як класичної закуски, а іноді і у вигляді десерту, якщо начинка солодка.
Готуємо тісто Тісто для кальцоне використовується таке ж, як для приготування відкритої піци.
Інгредієнти: 25 склянки високосортної пшеничного борошна + 05 склянки; 1 склянку теплої води (45-50?З); 1 упаковка дріжджів (сухих); 05 чайної ложки меду або цукру; 05 чайної ложки солі, краще грубого помелу; 1 чайна ложка оливкової олії. Приготування: У великій мисці, змащеній маслом, розчинний у теплій воді пів-ложки меду і розведемо дріжджі. Ретельно перемішаємо і дамо підійти 10 хвилин в теплому місці. Приправимо сіллю і оливковою олією. Знову перемішати і почнемо потроху додавати борошно, ретельно промешівая. До кінця процесу вимішування тіста працюємо виключно руками, попередньо змастивши їх маслом. Скачуємо з тіста кулю, покласти його в миску, накриваємо чистим рушником і ставимо в сухе тепле місце хвилин на 40. Тісто для піци кальцоне готово. З такої кількості тіста можна приготувати 1 великий або 2 середніх кальцоне (або 4 маленьких кальцончелли). Можна приготувати і безопарне тісто. Робити його на молоці або кефірі, з додаванням яєць не прийнято, у всякому разі, на території Італії. Слід зауважити, що класичне італійське тісто для піци не перешкоджає збереженню фігури, на відміну від більш ситні варіантів.
З чим готують кальцоне?
Начинка для кальцоне може бути самою різною, проте класичний варіант обов'язково повинен включати в себе сир (краще всього італійський) і помідори (у будь-якому вигляді, звичайно ж, краще свіжі, але не водянисті). Можна приготувати кальцоне з куркою або, наприклад, кальцоне з фаршем з м'яса і грибами. Взагалі, варіанти можуть бути найрізноманітнішими, можна використовувати різні види м'яса, овочі і морепродукти.
Рецепт кальцоне: підготовка
Отже, рецепт кальцоне, близький до традиційного.
Інгредієнти для начинки: грам 200 шинки; грам 300 твердого сиру + 100 грам м'якого сиру; 2-4 курячих яйця; 5 столових ложок протертих томатів; зелень (базилік і майоран); трохи оливкової олії; мелений перець: чорний і червоний. Приготування: Приготуємо тісто (див. вище). Розкотимо його (не товсто) на 4 однакових кола.
Твердий сир натремо на тертці, потім перемішати з подрібненою зеленню і яйцями. Трохи присолим і поперчимо. Помідори протремо на тертці і злегка отожмем. Додамо до сирно-яєчної маси. М'який сир і шинку наріжемо дрібними кубиками і додати до загальної маси. Перемішаємо.
Змастимо деко і викладемо на нього кола з тіста. Змастимо тісто олією. Начинку розділимо на 4 частини і будемо послідовно викладати на одну половину кола тесту. Накриємо зверху другою половиною тіста. Краї щільно скріпити. Зверху змастимо кальцоне рослинним маслом. Помістимо деко в розігріту духову шафу. Найкраща температура - 200?С. Час випікання - приблизно 20-25 хвилин. Якщо безопарне тісто - краще подавати блюдо гарячим або теплим. Смачно буде змастити гарячий кальцоне половинкою зубчики часнику. Добре також подати томатний соус і легкого столового вина.