Італійський салат з макаронами (точніше, з пастою) - результат цілком логічного і природного розвитку італійської кулінарної думки. Салати з пастою хороші тим, що їх можна швидко приготувати. Крім того, можна використовувати практично будь-які інші інгредієнти, тобто варіантів рецепта салату з макаронами безліч. Можна готувати з усього, що залишається в холодильнику, зрозуміло, дотримуючись загальних принципів італійської кулінарії. Швидше за все, історично традиція готувати подібні салати саме так і виникла, - готували з залишків, так що це цілком раціональний, вигідний і економний підхід до використання продуктів.
Вибирайте макарони правильно
Вид використовуваної пасти для салатів може бути практично будь-яким, крім довгі вироби. Однак макарони повинні бути виготовлені з пшениці твердих сортів, на упаковці шукайте слова «група А, вищий сорт». Для заправки гарячого салату з макаронами (зазвичай використовують тільки зварену пасту або злегка розігрівають залишки на сковороді) можна використовувати різні соуси, наприклад, популярний середземноморський соус айолі, часниково-лимонний соус, йогурт, майонез домашнього приготування та інші.
Італійський теплий салат з макаронами
Інгредієнти: грам 250 нежирної шинки; 2-3 стиглих помідора; 1 солодкий перець; шматочок сиру вагою грам 100-150 (краще, звичайно, щоб це був, наприклад, «Пармезан» або «Моцарелла»); звичайно, нам знадобляться макаронні вироби - грам 200-300. Для заправки знадобиться: 4-5 ложок рослинного масла (краще використовувати оливкова першого холодного віджиму); 1 столова ложка натурального фруктового оцту (краще винного) чи сік половинки лимона; 2 зубчики часнику; мелений чорний перець; звичайно ж, будь-італійський салат немислимий без зелені. Базилік, петрушка, та інші - тільки не кріп. Приготування: Наллємо води у велику каструлю, додамо ложку масла, трохи присолим і доводимо воду до кипіння. Варимо пасту 8-10 хвилин, вона повинна не розвариться, а залишитися al dente і відкидаємо на друшляк. Помідори ріжемо скибочками, шинку і солодкий перець - короткою соломкою, сир натираємо на крупній тертці. Змішуємо всі інгредієнти (в тому числі, теплі макарони) в салатниці. Змішуємо компоненти соусу, додаємо продавлений часник. Поливаємо салат заправкою, додаємо подрібнену зелень, не шкодуючи. Перемішуємо. Ось, все просто: італійський салат з макаронами готовий, можна подавати салат до столу, добре б - з легким світлим столовим вином.
Додамо морепродукти
Можна приготувати смачний італійський салат з макаронами і морепродуктів.
Інгредієнти: грам 300 дрібних макаронних виробів групи А; 1 банку консервованого тунця; 3 невеликих кальмара (тушки); 2-4 стиглих помідора; грам 200 зеленої стручкової квасолі (напівфабрикат). Для соусу візьмемо: 4-5 столових ложок оливкової олії; 1 жовток курячого яйця; 2 зубчики часнику; 1 столову ложку натурального оцту або соку лимона; зелень (листя салату, базилік, петрушка, рукола і ін). Приготування: Відваримо очищені тушки кальмарів протягом 3 хвилин - не більше, потім остудимо і наріжемо короткою соломкою. Закип'ятимо воду у великій каструлі. Додамо 1 столову ложку масла і засиплемо пасту. Відваримо пасту al dente, тобто протягом 8-10 хвилин і відкинемо на друшляк. Квасоля відваримо окремо, як зазначено на упаковці, і відкинемо на друшляк. Відкриємо банку з тунцем, перекладемо вміст в салатницю і розімніть вилкою. Додамо інші інгредієнти. Помідори наріжемо скибочками. Перемішаємо. Приготуємо соус: змішуємо продавлений часник з іншими інгредієнтами. Заллємо салат і перемішати. Викладемо салат порційно на зелені салатні листя, прикрасимо зеленню. Можна подавати до столу з легким рожевим або білим столовим вином.