Паста тальятелле (tagliatelle, італ.) - традиційний вигляд класичної італійської яєчної пасти, являє собою різновид локшини, походить з регіону Емілія-Романья. Цей сорт локшини - основна типова паста в Болоньї. Саме пасту тальятелле (а зовсім не спагетті!) традиційно подають з соусом болоньєзе (tagliatelle alla bolognese, італ.). Одна з різновидів яєчної локшини тальятелле - піццокері.
Легенда про тальятелле Згідно з легендою, пасту тальятелле придумав вправний кухар Тальятелле, володіє широкою кулінарної фантазією. Рецепт був придуманий в 1487 році в честь весілля позашлюбної дочки папи римського Олександра V красуні Лукреції Борджіа з Альфонсо Д'есте. Основним прообразом, надихнули романтичного кухаря, послужили біляві локони Лукреції Борджіа. Згодом цей вид пасти отримав широке поширення. Локшина тальятелле - це плоскі тонкі смужки тіста шириною в середньому 5-8 мм. В 1972 році був офіційно зареєстрований рецепт приготування тальятелле в Торгово-промисловій палаті Болоньї.
Як готувати макарони?
Отже, тальятелле, рецепт близький до автентичного. Добре, якщо у вас в господарстві є спеціальна локшинорізка, однак можна обійтися і без цього девайса, треба думати, спочатку саме так і готували. Ще знадобляться пергаментний папір і гострий ніж.
Інгредієнти для тіста: 15 склянки хорошою борошна з пшениці твердих сортів (ще трохи борошна необхідно для маніпуляцій в процесі приготування); 3 свіжих курячих яйця; 1 щіпка солі. Приготування: Насиплем на робочу поверхню борошно (обов'язково просіяне) гіркою. Зробимо поглиблення в центрі. У заглиблення виллємо яйця і присолим. Акуратно перемішуємо виделкою. Вимішуємо тісто, поступово підсипаючи борошно. Місимо тісто до тих пір, поки не перестане липнути до робочої поверхні. Тісто має бути пружним і еластичним. Далі, якщо є локшинорізка, використовуємо її як написано в інструкції. Можна нарізати тальятелле вручну. Розкачуємо невеликий тонкий пласт, з двох сторін присипаємо борошном і звертаємо спіраллю. Нарізаємо гострим ножем і розгортаємо. Викладаємо розправлені тальятелле на лист пергаментного паперу, присипану борошном, і підсушуємо. Тальятелле не повинні прилипати один до одного. Підсушені тальятелле можна варити як звичайні вироби з пасти al dente 5-10 хвилин. Висушені вироби можна зберігати досить довго.
Рецепт тальятелле з грибами
Можна готувати тальятелле з креветками, тальятелле з грибами, тальятелле з сьомгою. Рецепт тальятелле з білими грибами.
Інгредієнти: 300 г тальятелле; 300 г білих грибів (можна свіжоморожених); 80-100 мл столового білого вина (в ідеалі, несульфитированного і непахучего); стакан натуральних молочних вершків; трохи оливкової олії; 1 цибулина; 1-2 зубчики часнику; 150 г твердого сиру (в ідеалі Пармезан); листя свіжого базиліка; сіль; перець. Приготування: Гриби промиємо й наріжемо досить дрібно. Очистимо цибулю і часник. Цибулю дрібно наріжемо і обсмажимо до легкого золотистого відтінку. У
окремій великій сковороді обсмажимо гриби теж до золотистого відтінку. Змішаємо вміст обох сковорідок, додамо вино і дамо йому випаруватися на слабкому вогні, помішуємо лопаткою. Тепер вливаємо вершки, підсолюємо, додаємо мелений перець (використовуємо горошини різних сортів і видів перцю). Соус уварюємо приблизно вдвічі. До кінця процесу додаємо подрібнений часник. Тальятелле відварюємо al dente і відкидаємо на друшляк. Викладаємо на тарілки порції тальятелле, додаємо цибульно-грибну суміш і по 1 столовій ложці оливкової олії. Посипаємо тертим сиром. Оформляємо листочками базиліку і подаємо зі світлим столовим вином.