Різотто - одне з найвідоміших страв італійської кухні. Основним його компонентом є рис, який доповнюють іншими інгредієнтами, наприклад, куркою, креветками, овочами або грибами.
Саме на приготуванні різотто з грибами ми сьогодні зупинимося і запропонуємо вашій увазі кілька цікавих рецептів.
Різотто з грибами в мультиварці
Якщо ви хочете спробувати зробити справжнє італійське блюдо в домашніх умовах, ми розповімо, як готувати різотто з грибами і сиром.
Інгредієнти: рис круглозернистий - 2 ст.; гриби свіжі або морожені - 500 г; цибуля - 1 шт.; вода - 3 ст.; вершкове масло - 100 г; вино біле сухе - 1 ст.; сир твердий - 30 г; перець, сіль - за смаком. Приготування Цибулю і гриби помийте і обсмажте разом до готовності. Перекладіть їх у чашу мультиварки, а потім додайте туди промитий рис. Приправте сіллю, перцем, налийте воду і вино і гарненько перемішайте все. Закрийте кришку і встановіть режим «Плов». Коли почуєте звуковий сигнал, відкрийте кришку, викладіть на рис шматочки вершкового масла і включіть програму «підігрів» на 10 хвилин. Після цього посипте різотто тертим сиром, перемішайте і подавайте до столу гарячим.
Різотто з білими грибами - рецепт
Інгредієнти: рис Арборіо 300 г; цибуля - 100 г; сухі білі гриби - 50 г; вино сухе біле - 150 мл; олія оливкова - 40 мл; сир Пармезан - 50 г; сіль - 1/2 ч. ложки. Приготування Сухі гриби замочіть в літрі теплої води приблизно на 30-40 хвилин. В цей час дрібно наріжте цибулю і обсмажте його до прозорості на оливковій олії. Потім до цибулі додайте промитий рис і смажте всі разом кілька хвилин, поки він не стане напівпрозорим. Налийте в сковороду вино, перемішайте все і готуйте, поки рідина повністю не випарується.
Після цього перекладіть на рісу гриби, а воду, в якій вони лежали, нагрійте майже до кипіння, щоб потім додавати в різотто. Потроху вливайте рідина, але тільки після того, як попередню порцію повністю вбере рис. Готуйте його, поки він не стане м'яким. Наприкінці посоліть різотто, посипте тертим Пармезаном, перемішайте і їжте відразу, поки воно гаряче.
Різотто з овочами і грибами - рецепт
Інгредієнти: рис - 1 ст.; морква - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; часник - 2-3 зубчики; печериці - 500 г; сир твердий - 30 г; масло рослинне - 1 ст. ложка; сіль, чорний і червоний мелений перець за смаком. Приготування Очистіть моркву і цибулю дрібно наріжте і підсмажте їх на рослинному маслі. Печериці теж поріжте невеликими шматочками і відправте до цибулі з морквою. Тушкуйте все разом хвилини 3 і перекладіть в каструлю. Рис гарненько промийте і додайте до овочів, після чого залийте кип'яченою водою. Вона повинна бути на два пальці вище рівня рису.
Посоліть і поперчіть блюдо, тушкуйте його на повільному вогні до готовності, а в кінці насипте тертий сир і дрібно нарізаний часник. Перемішайте різотто і їжте поки гаряче.
Різотто з креветками та грибами
Інгредієнти: рис - 1 ст.; креветки - 500 г; гриби сушені білі - 40 г; курячий бульйон - 3-4 ст.; цибуля - 2-3 шт.; часник - 4-5 зубчиків; лавровий лист - 4-5 шт.; вино - за смаком; рослинне масло. Приготування Сухі гриби замочіть у холодній воді на пару годин. Креветки залийте вином і додайте роздавлений часник і лавровий лист. Доведіть до кипіння, зніміть з вогню і залиште під закритою кришкою хвилин на 10.
Дрібно наріжте цибулю і протушкувати його на повільному вогні хвилин 5-7. Потім відправте до нього рис і, помішуючи, варіть 3-4 хвилини. Креветки дістаньте і процідіть вино. Гриби відіжміть, але рідину, в якій вони були, не виливайте. До рису додайте гриби і вино, і варіть, постійно помішуючи, поки воно повністю не випарується.
Після цього, влийте рідину від грибів, і знову готуйте до повного її випарювання. Далі беріть по одному половинку бульйону, вливайте його в різотто і випаровуйте, поки рис не стане м'яким. Наприкінці покладіть креветки, перемішайте і дайте страві настоятися під закритою кришкою ще 5 хвилин.