Оссобуко - італійське блюдо, яке не сильно поширене в нашій країні. У класичному варіанті готується оссобуко з телятини, а точніше з телячої рульки, яку розпилюють разом з кісткою і тушкують з іншими інгредієнтами.
Оссобуко по-міланськи
Інгредієнти: теляча голяшка - 4 шт.; селера - 2 стебла; морква - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; томати у власному соку - 300 г; часник - 7 зубчиків; сухе біле вино - 150 мл; перець чилі, лавровий лист, чебрець, сіль, чорний перець; борошно - 3 ст. ложки; бульйон - 300 мл; оливкова і вершкове масло для смаження; петрушка пучок; цедра одного лимона. Приготування Ляшки помийте, обсушіть, приправте сіллю і перцем, обваляйте в борошні і підсмажте з двох сторін на оливковій олії. Цибулю, моркву і селеру наріжте невеликими кубиками. У глибокій каструлі розтопіть вершкове масло і підсмажте морквину, а потім відправте до неї цибулю і селеру.
Обсмажте все разом хвилин 5 а потім додайте до них подрібнений перець чилі, 4 зубчики часнику і інші спеції. Помідори поріжте дрібно і теж складіть у каструлю, після них влийте вино і бульйон, а в самому кінці покладіть м'ясо. Рідина повинна повністю покрити його.
Доведіть блюдо до кипіння на сильному вогні, потім зменшити його, накрийте каструлю кришкою і готуйте мінімум 2 години. В цей час подрібніть залишки часнику і петрушку, натерти цедру лимона, все це змішайте і, розклавши готову страву по тарілках, посипте його цією сумішшю.
Оссобуко з яловичини
Якщо ви хочете зробити це італійське блюдо, але у вас немає під рукою телятини, ми розповімо, як приготувати оссобуко з яловичини.
Інгредієнти: яловича голяшка з кісткою; морква - 3 шт.; цибуля ріпчаста - 2 шт.; бульйон яловичий - 300 мл; біле сухе вино - 300 мл; помідори - 450 г; томатна паста - 3 ст. ложки; вершкове масло - 50 г; часник - 3-4 зубчики; оливкова олія - 5 ст. ложок; перець чилі, сіль за смаком; петрушка пучок. Приготування Голяшку помийте і розріжте на шматки, завтовшки 5-6 див. В сковороді розтопіть оливкова і вершкове масло, обсмажте м'ясо з обох сторін на сильному вогні до появи скоринки золотистого кольору.
Влийте в сковороду вино, зменшіть вогонь і тушкуйте ляшки до тих пір, поки кількість вина не зменшиться в два рази.
У цей час цибулю і моркву почистіть, дрібно поріжте і обсмажте в оливковій олії кілька хвилин, а потім додайте томатну пасту і готуйте ще хвилини 3-4. Перекладіть овочі з пастою до м'яса, туди ж відправте нарізані помідори, сіль і бульйон. Тушкуйте все разом на маленькому вогні 15-2 години. При необхідності долийте трохи води.
Коли м'ясо буде готове, додайте натертий часник і подрібнений перець чилі. Розкладіть страву по тарілках і посипте мелкорубленной зеленню.