Полента - це одне з популярних страв італійської кухні, яке готується з кукурудзяного борошна або крупи середнього помелу. Подають її з тертим гострим сиром і різноманітними соусами. Зазвичай полента не подається, як самостійне блюдо, а тільки з такими складовими як гриби, овочі, м'ясо і зелень. А ви пробували дане страву? Якщо ні, то давайте разом розглянемо рецепти приготування поленти.
Полента з сиром - рецепт
Інгредієнти: вершковий сир - 200 г; сіль - за смаком; зелень кінзи, петрушки - за бажанням; кукурудзяна крупа - 400 г; вода - 1 л; сир з пліснявою - 100 г; вершкове масло. Приготування Для приготування поленти з кукурудзяної крупи беремо велику каструлю, наливаємо воду і ставимо на середній вогонь. Як тільки вона закипить, зменшуємо газ, солимо і тонкою цівкою всипаємо кукурудзяну масу, постійно помішуючи дерев'яною ложкою. Накриваємо каструлю кришкою і варимо кашу приблизно 30 хвилин.
Тепер беремо деко з високими бортиками, змащуємо маслом і викладаємо кукурудзяну поленту рівномірним шаром. Мокрою ложкою розрівнюємо поверхню, накриваємо рушником і залишаємо остигати приблизно на 1 годину. По закінченню часу нарізаємо його невеликими квадратами. Зелень подрібнюємо, сир з пліснявою розминаємо виделкою, додаємо тертий вершковий сир і гарненько перемішуємо.
Намазуємо сирною масою кожен квадратик і складаємо їх по 2 промазаної стороною всередину. Далі кладемо поленту з сиром на змащений маслом деко і ставимо в розігріту до 170° духовку на 15 хвилин. Подаємо гарячою, посипавши зверху зеленню.
Полента з грибами
Інгредієнти: кукурудзяне борошно - 250 г; вершкове масло - 50 г; овочевий бульйон - 750 мл; свіжі гриби - 350 г; подрібнений чебрець - 1 ч. ложка; сіль - 05 ч. ложки; часник - 2 зубчики; сушені гриби - 100 г; оливкова олія - 3 ст. ложки; петрушка; вода - 100 мл Приготування Як приготувати поленту з грибами? Овочевий бульйон доводимо до кипіння, солимо, а потім всипаємо в нього тонкою цівкою кукурудзяне борошно. Ретельно перемішуємо і варимо при закритій кришці приблизно 30 хвилин. З отриманої каші формуємо коржик. В окремій мисці заливаємо окропом сушені білі гриби і залишаємо на півгодини. Потім настій гарненько проціджуємо, додаємо в нього трохи бульйону і портвейн. Далі ставимо миску на вогонь і варимо, поки не википить половина рідини.
Поленту розрізаємо на 10 квадратиків, змащуємо оливковою олією і запікаємо в духовці до рум'яної скоринки. У сковороді обсмажуємо подрібнену цибулю, білі гриби і часник. Після цього вливаємо отриманий настій з грибів. Сковороду з соусом накриваємо кришкою і залишаємо нудитися на вогні 5 хвилин, а потім посипаємо подрібненою петрушкою. Поленту викладаємо на блюдо і поливають грибним соусом.
Полента з зеленню
Інгредієнти: кукурудзяне борошно - 250 г; шпинат - 250 г; морква - 2 шт.; селера; ріпчаста цибуля - 2 шт.; часник - 3 зубчики; петрушка, базилік; оливково масло - 3 ст. ложки; твердий сир - 100 г; перець, сіль - за смаком. Приготування Як готувати поленту з зеленню? Шпинат добре промиваємо під проточною водою, а потім подрібнюємо. Селера і моркву нарізаємо дрібними кубиками. На сковороді з оливковою олією обсмажуємо цибулю, потім додаємо часник, зелень, приправу і овочі. У каструлю наливаємо води, доводимо до кипіння і засипаємо кукурудзяне борошно, ретельно перемішуємо, перчимо і солимо. Варимо протягом 20 хвилин. Готову поленту нарізаємо шматочками і викладаємо на блюдо. Зверху кладемо обжарку із зелені і овочів і посипаємо тертим сиром.