Вернуться назад Распечатать

Італійська паска панеттоне - рецепт

Італійська паска панеттоне - рецепт
Італійська паска панеттоне - це традиційна міланська різдвяна випічка з солодкого дріжджового тіста. Випікається з додаванням великої кількості сухофруктів, цукатів і горіхів. Готується в переддень Різдва. Рецепт і зовнішній вигляд італійської великодня панеттоне дуже схожий на німецький різдвяний штоллен і слов'янський паска . Тому ви зможете використовувати його в підготовці до Великодніх свят. Подають вишуканий пиріг до чаю, кави, солодкого вина.
Рецепт італійського панеттоне
Інгредієнти:

  • вода або молоко - 240 мл;

  • цукор - 120 г;

  • дріжджі свіжі - 25 м або сухі - 10 г;

  • масло вершкове - 120 г;

  • яйця - 2 шт.;

  • жовтки яйця - 3 шт.;

  • лимонна або апельсинова цедра - 2 ч. л.;

  • сушені ананаси - 120 г;

  • родзинки - 180 г;

  • ванілін;

  • кедрові горіхи - 90 г;

  • борошно - 720 г;

  • сіль - 1 ч. л.;

  • рослинне масло.


  • Приготування
    Рецепт італійської великодня панеттоне простий, а приготування - приємно. У великій ємності готуємо тісто: змішуємо тепле молоко або воду (але не вище 40 градусів, інакше дріжджі можуть загинути) з 1 ч. л. цукру і 25 г свіжих дріжджів або 10 г сухих. Залишаємо опару на 5 хв., щоб вона трохи підійшла. У невеликій ємності розтоплюємо вершкове масло і цукор.Окремо збиваємо 2 яйця і 3 жовтки.
    Тепер натираємо 2 ч. л. цедри. Італійський панеттоне готується з лимонною цедрою, але ви можете використовувати також апельсинову. Вона додасть випічці більш солодкий аромат. Змішуємо цедру, сухофрукти, ванілін, горішки і 1 ч. л. борошна.
    В тісто, яке вже трохи підійшло, додаємо розтоплене масло з цукром і вимішуємо. Вливаємо збиті яйця і знову вимішуємо. Просіваємо 360 г борошна, додаємо сіль. Вимішуємо так, щоб опара була без грудочок. Додаємо суміш сухофруктів і борошно невеликими порціями. Вимішуємо близько 8-10 хв. Кожен раз тісто веде себе по-різному, тому вам може знадобитися ще трохи борошна. Сміливо додавайте. Отже, опара повинна стати однорідною, м'якою та еластичною. Вона не повинна прилипати до рук.
    Кладемо тісто в миску, змащену рослинним маслом. Накриваємо і залишаємо на 15-2 години, щоб воно підійшло приблизно в 2 рази.
    Поки наша опара підходить, вирізаємо з пекарської папери заготовки для формочок. Змащуємо їх рослинною олією, викладаємо папір на дно і боки. Обсяг формочок, приблизно, 1 л. Кількість - 2-3 шт. Також ви можете приготувати для цього панеттоне більше формочок, але з меншим об'ємом.
    Перевіряємо тісто, перекладаємо його на поверхню, посипану борошном. Поділяємо на дві однакові частини. Формуємо рівні кульки, накриваємо і залишаємо приблизно на 5 хв.
    Італійська паска панеттоне - рецепт
    Потім розкладаємо їх у формочки. Верх тіста змащуємо рослинним маслом. Залишаємо на 30-50 хв. Обсяг тесту повинен збільшитися в 2-3 рази.
    Розігріваємо духовку до 180 градусів. І, нарешті, випікаємо наш вишуканий італійський паску панеттоне протягом 35-45 хв. Коли верх добре зарум'яниться, дістаємо пиріг з духовки, перевіряємо готовність дерев'яною паличкою, виймаємо з формочок і даємо охолонути.
    І останній солодкий штрих - поливаємо наше творіння цукровою глазур'ю або посипаємо цукровою пудрою. Вмикаємо уяву і прикрашаємо на свій смак. І ось ваш італійський паску панеттоне, рецепт якого ми відкрили для вас - готовий! Приємного апетиту!