Вернуться назад Распечатать

Фокачча - рецепт

Фокачча - рецепт
Фокачча - це традиційна італійська випічка, яку часто подають на стіл замість хліба. Рецептів її приготування існує дуже багато. Давайте розглянемо з вами лише деякі з них.

Фокачча з оливками


Інгредієнти:

  • вода - 2 ст.;

  • оливкова олія - 3 ст. ложки;

  • сухі дріжджі - 2 ч. ложки;

  • пшеничне борошно - 4 ст.;

  • сіль - щіпка;

  • оливки - 5 шт.;

  • свіжий розмарин - 1 ст. ложка.


  • Приготування
    Як приготувати фокаччу? Отже, беремо миску, наливаємо в неї теплої кип'яченої води і висипаємо сухі дріжджі. Гарненько перемішуємо і залишаємо на 10 хвилин. Потім додаємо борошно, кладемо щіпку солі і замішуємо м'яке однорідне тісто. Викладаємо тісто на робочу поверхню, злегка присипаємо борошном і вимішуємо ще хвилин 10. Далі скачуємо тісто в кулю і кладемо в миску, змащену рослинним маслом, накриваємо харчовою плівкою і залишаємо підніматися в теплому місці години на 15. Потім обминаємо тісто, знову скачуємо в кулю і кладемо в ту ж миску ще на 45 хвилин. Деко змащуємо оливковою олією, викладаємо тісто і розподіляємо його руками рівномірним шаром.
    Зверху злегка скроплюємо маслом, встромляємо розрізані навпіл оливки і посипаємо дрібно нарізаним розмарином. Залишаємо фокаччу хвилин на 25 в теплому місці. Духовку розігріваємо до 250 градусів, ставимо деко і запікаємо італійську фокаччу до появи золотистого кольору, приблизно, протягом 25 хвилин.

    Фокачча з сиром і часником


    Інгредієнти:

  • тепла вода - 250 мл;

  • часник - 2 зубчики;

  • мед - 2 ч. ложки;

  • сухі дріжджі - 7 г;

  • сіль - щіпка;

  • оливкова олія - 2 ст. ложки;

  • сир - 100 г;

  • пшеничне борошно - 400 р.


  • Приготування
    Для початку беремо часник, чистимо і запікаємо кілька зубчиків в духовці, загорнувши кожен у фольгу з додаванням кількох крапель оливкової олії і меду.
    Тепер готуємо опару: у теплій воді розводимо дріжджі, чайну кладемо трохи солі і мед, перемішуємо і даємо постояти хвилин 10 поки дріжджова маса не запіниться. Потім поступово додаємо борошно, замішуємо однорідне тісто, накриваємо рушником і залишаємо підходити хвилин на 30.
    Тим часом подрібнюємо запечений часник, а потім акуратно додаємо його в тісто. Формуємо з тіста невеликі круглі коржі, робимо пальцями поглиблення, зверху посипаємо сумішшю італійських трав і тертим сиром, випікаємо фокаччу з сиром 20 хвилин.

    Фокачча з помідорами


    Інгредієнти:

  • помідори - 10 шт.;

  • борошно - 450 г;

  • оливкова олія - 100 мл;

  • свіжі дріжджі - 20 г;

  • цукор - 1 ст. ложка;

  • велика сіль - 1 ч. ложка;

  • вершкове масло - 30 г;

  • тепла вода - 225 мл;

  • чорний перець - за смаком;

  • сушений базилік - за смаком.


  • Приготування
    Дріжджі кладемо в невелику тарілку і заливаємо теплою кип'яченою водою. Всипаємо цукор, перемішуємо і залишаємо на 10 хвилин, що б дріжджі розійшлися і трохи запенились. Борошно заздалегідь просіваємо на стіл і рубаємо її з вершковим маслом до утворення крихти. Додаємо трохи солі і, не припиняючи заважати, поступово вливаємо дріжджову воду. Потім виливаємо
    Фокачча - рецепт
    воду, що залишилася і трохи оливкової олії. Виминаємо масу до отримання тіста, робимо з нього кульку, кладемо в миску, накриваємо і ставимо в тепле місце, для підняття і збільшення в об'ємі. Помідори миємо, обсушуємо й розрізаємо на невеликі однакові шматочки, акуратно видаляючи насіння.
    Обминаємо тісто, викладаємо у змащену маслом форму для запікання і скроплюємо оливковою олією. Зверху кладемо шматочки помідорів і обережно вдавлюємо їх в тісто. Посипаємо сухим базиліком, солимо і перчимо за смаком. Ставимо фоккачу в розігріту духовку і запікаємо протягом 25 хвилин.
    Також випробуйте рецепти цибулевих коржів , які дуже схожі з фокаччею, і вірменського лаваша .