Фокачча - це традиційна італійська випічка, яку часто подають на стіл замість хліба. Рецептів її приготування існує дуже багато. Давайте розглянемо з вами лише деякі з них.
Фокачча з оливками
Інгредієнти: вода - 2 ст.; оливкова олія - 3 ст. ложки; сухі дріжджі - 2 ч. ложки; пшеничне борошно - 4 ст.; сіль - щіпка; оливки - 5 шт.; свіжий розмарин - 1 ст. ложка. Приготування Як приготувати фокаччу? Отже, беремо миску, наливаємо в неї теплої кип'яченої води і висипаємо сухі дріжджі. Гарненько перемішуємо і залишаємо на 10 хвилин. Потім додаємо борошно, кладемо щіпку солі і замішуємо м'яке однорідне тісто. Викладаємо тісто на робочу поверхню, злегка присипаємо борошном і вимішуємо ще хвилин 10. Далі скачуємо тісто в кулю і кладемо в миску, змащену рослинним маслом, накриваємо харчовою плівкою і залишаємо підніматися в теплому місці години на 15. Потім обминаємо тісто, знову скачуємо в кулю і кладемо в ту ж миску ще на 45 хвилин. Деко змащуємо оливковою олією, викладаємо тісто і розподіляємо його руками рівномірним шаром.
Зверху злегка скроплюємо маслом, встромляємо розрізані навпіл оливки і посипаємо дрібно нарізаним розмарином. Залишаємо фокаччу хвилин на 25 в теплому місці. Духовку розігріваємо до 250 градусів, ставимо деко і запікаємо італійську фокаччу до появи золотистого кольору, приблизно, протягом 25 хвилин.
Фокачча з сиром і часником
Інгредієнти: тепла вода - 250 мл; часник - 2 зубчики; мед - 2 ч. ложки; сухі дріжджі - 7 г; сіль - щіпка; оливкова олія - 2 ст. ложки; сир - 100 г; пшеничне борошно - 400 р. Приготування Для початку беремо часник, чистимо і запікаємо кілька зубчиків в духовці, загорнувши кожен у фольгу з додаванням кількох крапель оливкової олії і меду.
Тепер готуємо опару: у теплій воді розводимо дріжджі, чайну кладемо трохи солі і мед, перемішуємо і даємо постояти хвилин 10 поки дріжджова маса не запіниться. Потім поступово додаємо борошно, замішуємо однорідне тісто, накриваємо рушником і залишаємо підходити хвилин на 30.
Тим часом подрібнюємо запечений часник, а потім акуратно додаємо його в тісто. Формуємо з тіста невеликі круглі коржі, робимо пальцями поглиблення, зверху посипаємо сумішшю італійських трав і тертим сиром, випікаємо фокаччу з сиром 20 хвилин.
Фокачча з помідорами
Інгредієнти: помідори - 10 шт.; борошно - 450 г; оливкова олія - 100 мл; свіжі дріжджі - 20 г; цукор - 1 ст. ложка; велика сіль - 1 ч. ложка; вершкове масло - 30 г; тепла вода - 225 мл; чорний перець - за смаком; сушений базилік - за смаком. Приготування Дріжджі кладемо в невелику тарілку і заливаємо теплою кип'яченою водою. Всипаємо цукор, перемішуємо і залишаємо на 10 хвилин, що б дріжджі розійшлися і трохи запенились. Борошно заздалегідь просіваємо на стіл і рубаємо її з вершковим маслом до утворення крихти. Додаємо трохи солі і, не припиняючи заважати, поступово вливаємо дріжджову воду. Потім виливаємо
воду, що залишилася і трохи оливкової олії. Виминаємо масу до отримання тіста, робимо з нього кульку, кладемо в миску, накриваємо і ставимо в тепле місце, для підняття і збільшення в об'ємі. Помідори миємо, обсушуємо й розрізаємо на невеликі однакові шматочки, акуратно видаляючи насіння.
Обминаємо тісто, викладаємо у змащену маслом форму для запікання і скроплюємо оливковою олією. Зверху кладемо шматочки помідорів і обережно вдавлюємо їх в тісто. Посипаємо сухим базиліком, солимо і перчимо за смаком. Ставимо фоккачу в розігріту духовку і запікаємо протягом 25 хвилин.
Також випробуйте рецепти цибулевих коржів , які дуже схожі з фокаччею, і вірменського лаваша .