Піца «Маргарита» належить до тих рідкісних кулінарним шедеврам, час і місце народження добре відомі. Коли в 1889 році королева Італії Маргарита Савойська побажала скуштувати улюблену страву бідняків - піцу, їй піднесли саме цей варіант, згодом названий на її честь. Піца «Маргарита» стала своєрідним кулінарним прапором Італії. Біла моцарелла, червоні томати і зелений базилік відповідають її національним кольорам.
Звичайно ж, класичну піцу «Маргарита» можна скуштувати тільки на її батьківщині, в Неаполі. Її готують у спеціальних дров'яних печах. Будь-яка інша буде лише наслідуванням, більш або менш вдалим. Як приготувати піцу «Маргарита» в домашніх умовах - питання складне. Сьогодні ми розкриємо деякі секрети і допоможемо наблизити творіння вітчизняних домогосподарок до недосяжного ідеалу італійських майстрів. Почнемо з тіста.
Тісто для піци «Маргарита»
Один із секретів піци «Маргарита» полягає в тому, що в тісто не кладуть ні молоко, ні оливкова олія. Вони його дещо збільшують і роблять менш еластичним. Тісто готується на опарі, трохи довше звичайного, але виходить легким, майже невагомим. Для двох піц діаметром 28 см знадобляться такі продукти.
Інгредієнти: борошно - 250 г; дріжджі свіжі - 10 г; цукор - 1 щіпка; сіль - 1/4 ч. ложки; олія оливкова - для змазування. Приготування Кришимо дріжджі опару. Розводимо їх з цукром 2-ма столовими ложками теплої води. Додаємо 2 столові ложки борошна. Гарненько перемішуємо. Накриваємо рушником і залишаємо на півгодини в теплому тихому місці.
Борошно просіваємо з сіллю на стіл гіркою. Робимо поглиблення, в яке виливаємо підійшла опару. Починаємо замішувати тісто, поступово доливаючи теплу воду, має піти близько 2/3 склянки. Тісто виходить м'яким, але не повинно липнути до рук. Вимішуємо довго, хвилин 15 поки воно не стане гладким і еластичним. Після викладаємо в глибоку миску, зверху змащуємо оливковою олією і накриваємо рушником. Годину тісто для піци має вистоятися в теплому місці і збільшитися в об'ємі в 2 рази.
Піца «Маргарита» - італійський рецепт
Інгредієнти: тісто дріжджове - 200 г; помідори - 2 шт.; «Моцарелла» - 150 г; базилік зелений - 12 листочків; олія оливкова - 3 ст. ложки; перець чорний мелений - за смаком; сіль морська - за смаком. Приготування Для легендарної піци підходять тільки самі спілі і свіжі помідори. Ми їх ошпарюємо, знімаємо шкірку, видаляємо насіння і нарізаємо кубиками. Сир, тільки «Моцарелу», тут вже без варіантів, ріжемо також.
Тісто ще раз вимішуємо і дуже тонко (не товщі 5 мм) розкачуємо. Викладаємо його на змащену маслом і присипану борошном форму, в кількох місцях проколюємо виделкою. Рівномірно розподіляємо сир і томати, відступаючи бортики по краях. Солимо, перчимо. Скроплюємо оливковою олією і відправляємо в попередньо розігріту до 230 градусів духовку. Випікаємо зовсім не довго - 15-20 хвилин. Ще гарячу піцу прикрашаємо листочками свіжого базиліка.
Піцу «Маргарита» можна готувати як зі свіжими томатами, так і з соусом. У цьому випадку пропонуємо такий варіант.
Соус для піци «Маргарита»
Інгредієнти: помідори - 4 шт.; базилік (зелений) - 4 гілочки; олія оливкова - 2 ст. ложки; часник - 3 зубки; розмарин - 1 гілочка; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Помідори ошпарюємо, знімаємо шкірку і перетираємо через сито. У невеликій каструлі розігріваємо масло, злегка обсмажуємо на ньому дрібно покришену часник з гілочкою розмарину. Додаємо листочки базиліка. Як тільки вони почнуть віддавати свій аромат, вводимо томати. Варимо на середньому вогні близько 5 хвилин, постійно помішуючи. Після, прикручуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо соус для піци під закритою кришкою ще 10 хвилин.