Равіолі - різновид італійської пасти, блюдо, схоже на знайомі нам пельмені. Форма равіолі різна: кругла, квадратна, овальна, схожа з місяцем. Дуже часто краю вироби бувають фігурними. Начинка робиться з м'яса, риби, грибів, овочів і фруктів.
Кожна область Італії має свої популярні рецепти равіолі і приправи до них, наприклад, на півдні країни в Генуї традиційно подають до страви соус «Песто» .
Равіолі цікаві тим, що їх не тільки відварюють, але і смажать у фритюрі, тушкують та навіть запікають. На думку цінителів італійської кухні найсмачніші равіолі робляться з сиром.
Для приготування равіолі можна купити готове прісне тісто, але його можна самостійно приготувати.
Інгредієнти: борошно - 05 кг; яйця - 4 шт.; сіль - 1 ч. ложка; оливкова олія - 2 ст. ложки. Приготування Висипавши борошно на обробну дошку, робимо в ній поглиблення. Злегка збиваємо яйця і разом з сіллю та оливковою олією виливаємо в ямку в борошні. Місимо тісто до тих пір, поки воно не перестане липнути до рук. Загортаємо тісто в плівку і даємо йому «відлежатися», поки готується начинка.
Равіолі з рікоттою і шпинатом
Інгредієнти: шпинат - 200г; вершкове масло - 150 г; сир «Рікотта» - 250 г; шавлія - 10 листочків; оливкова олія - 2 ст. ложки. Приготування Листя шпинату тушкуємо до тих пір, поки вони не згорнуться. Додаємо 1/5 частина вершкового масла, трохи перцю і солі. Остиглі листочки віджимаємо, дрібно нарізаємо і змішуємо з сиром «Рікотта».
Дуже тонко розкачуємо тісто і розміщуємо його на дошці. Ложечкою викладаємо готову начинку на відстані 4 см один від одного.
Тісто навколо начинки злегка змочуємо водою і викладаємо зверху другий розкатаний пласт тіста, притискаємо його пальцями там, де немає начинки. Тісто розрізаємо на квадратики. Відварюємо равіолі з сиром у підсоленій киплячій воді, додавши в неї оливкова олія. Равіолі з сиром і шпинатом подаємо, полив розтопленим вершковим маслом.
Равіолі з грибами і сиром
Інгредієнти: сир «Рікотта» - 250 г; печериці - 250 г; часник - 1 зубчик; дрібно нарізана петрушка - 1 ст. ложка; яйце - 1 шт.; масло рослинне - 2 ст. ложки; «Пармезан» (тертий) - 1 ст. ложка. Приготування Тісто робимо у відповідності з попереднім рецептом. Для приготування начинки обсмажуємо 7-8 хвилин гриби, очищаємо і подрібнюємо часник, додаємо його в печериці разом з сіллю і перцем. Ще 2 хвилини тримаємо на вогні, після чого даємо грибів охолонути. В цей час збиваємо «Рікотта» виделкою і, додавши тертий «Пармезан», перемішуємо. З'єднуємо гриби і сирну масу - начинка готова.
До готовим равіоллі можна подати томатний соус - буде смачно і ситно!