Давайте вирушимо на Сицилію і спробуємо дуже смачне італійське Різдвяне блюдо. Адже якщо воно Різдвяне, це зовсім не означає, що його можна їсти тільки в свято, а лише підкреслює, наскільки висока популярність капонати в Італії.
Смажені овочі з кисло-солодким соусом - ось що таке капоната.
Як практично будь-яке блюдо такого роду, його можна їсти і гарячим і холодним. Взагалі-то, якщо у вас вистачить терпіння, то капоната повинна трохи постояти, щоб овочі встигли просочитися соусом
Капоната по-сицилійськи
Потрібні для приготування цієї страви продукти не з розряду тих, що завжди під рукою. Якщо ви вирішили приготувати овочеву капонату, то доведеться купити всі потрібні інгредієнти.
Інгредієнти: баклажани - 2 кг; цибуля (великий) - 1 шт.; томати (середнього розміру) - 8 шт.; каперси - 40 г; оливки без кісточок - 400 г; цукровий пісок - 50 г; оцет (червоний винний) - 1 склянка; селера (стебла) - 1 кг; базилік; олія оливкова - 2 склянки; горішки кедрові - 120 г; сіль. Приготування Ви кидали коли-небудь гральні кості? Ось такого розміру повинні бути шматочки баклажана. Наріжемо, і нехай годинку постоять, посипати крупною сіллю. Таким чином баклажани втрачають свою гіркоту.
Далі всі овочі ми будемо намагатися нарізати так само, як і баклажан.
Наступним етапом ми обсмажуємо цибулю з селерою. Але кубики селери перед обсмаженням потребують того, щоб їх злегка треба відварити в підсоленій воді. Не більше трьох хвилин. Відкинули на сито і обсушили. Ось тепер можна смажити.
Додаємо до обсмаженою цибулі і селери горішки, каперси і оливки і залишаємо на середньому вогні ще на 10 хвилин.
Тепер підходить чергу томатів. З них ми обов'язково знімаємо шкірку перед нарізкою. Відправляємо томати ще на 15 хвилин до всіх інших овочів.
Займемося найголовнішим компонентом страви - баклажанами. Вони вже втратили гіркоту, і ми промиваємо їх від солі, обсушуємо і смажимо окремо від інших овочів. Тільки після того, як баклажани будуть готові, додаємо їх в дружну сімейку на першу сковороду. Тепер підійшла черга спецій. Додаємо цукор, оцет. Сигналом готовності капонати буде зникнення оцтового запаху.
Готову капонату, рецепт якої у вас будуть просити всі, хто її спробує, прикрашаємо листком базиліка.
Подаємо страву окремо, або разом з полентою і шматочком хліба чіабатта .