Лазанья - популярний вишукана і складна італійське блюдо з основою з тіста і начинкою. Існує безліч різних рецептів лазаньї, в тому числі, і вегетаріанських.
Вегетаріанська лазанья з баклажанами і шпинатом
Розрахунок на 4 порції.
Інгредієнти: баклажан - 1 шт. вагою близько 300 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; олія рослинна; тісто - 8 світлих пластин; сир рікотта (або сир) - 200 г; шпинат (напівфабрикат-заморожування) - 300 г; помідори стиглі червоні щільні - 300 г; базилік - 8 листків; сіль; жир для змащування форми; сир «Пармезан» - 80 г; Для соусу:
натуральне вершкове масло - 50 г; борошно пшеничне - 50 г; молоко - 250 мл; перець червоний мелений; часник - 2 зубчики. Приготування Баклажан наріжемо брусочками і помістимо в холодну воду на 15 хв, після чого відкинемо на друшляк. Розігріємо в сотейнику рослинне масло і спассеруем дрібно нарізану цибулю. Додамо баклажан, перемішаємо і протушкуйте під кришкою до готовності на малому вогні, періодично помішуючи (хвилин 30-40).
Розморозимо шпинат на друшляку.
Приготуємо соус: розтопити масло, додамо молоко, гострий мелений червоний перець і продавлений часник.
Змастимо жиром вогнетривку форму. Наллємо трохи соусу і рівномірно розподілимо його по дну. Викладемо першим шаром пластини тіста, а зверху - шпинат, змішаний з рікоттою, тушковані баклажани і подрібнені помідори. Прослоим тестом, потім ще шар начинки, зверху - знову тісто. Поллємо соусом і помістимо в розігріту духовку хвилин на 25-30. Виймемо форму і посиплемо лазанью тертим сиром. Оформимо листочками базиліку. Почекаємо хвилин 5 щоб сир подплавился.
Подаємо лазанью гарячої з легким столовим вином.
Вегетаріанська лазанья з грибами
Інгредієнти: тісто для лазаньї - 1 упаковка; печериці - 500 г; ріпчаста цибуля - 2 шт.; солодкий перець - 2 шт.; базилік - 1 пучок; сир - 200 г; вершки молочні натуральні - 150 мл; сир твердий (в ідеалі «Пармезан») - 80 г; часник - 2 зубчики; перець чорний мелений. Приготування Лук очистимо й наріжемо чверть кільцями. Промиємо гриби і нашинкуем їх досить дрібно. Перець ріжемо соломкою.
Спассеруем цибулю на сковороді на маслі, додамо гриби. Обсмажимо протягом 10 хвилин, потім додамо перець і готуємо ще протягом 8 хвилин, помішуючи лопаткою.
Остудимо і змішаємо з сиром. Строгі вегетаріанці можуть виключити сир або замінити його соєвим продуктом.
Розігріємо духовку до середньої температури. Приготуємо соус. Змішаємо вершки з продавлений часником, злегка присолим, поперчити (можна додати й інші сухі мелені спеції за смаком).
Викладаємо шар тіста в змащену жиром форму. Зверху кладемо начинку, повторюємо шари. Останній шар - тісто . Поливаємо соусом і запікаємо протягом 25-30 хвилин, потім посипаємо тертим сиром і прикрашаємо зеленню за бажанням.