Деякі гурмани вважають, що спробувати справжню лазанью можна лише в Італії або в хорошому ресторані з італійським меню. Зрозуміло, що в приготуванні цього непростого страви існують свої особливості, що робить його автентичним, проте і в наших умовах можна приготувати справжню лазанью.
Класична лазанья з м'ясним фаршем
Розрахунок на 8 порцій.
Інгредієнти: тісто готове для лазаньї в пластинах. Для начинки:
м'ясний фарш - 500 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; часник - 2 зубчики; помідори стиглі червоні щільні (не водянисті) - 200 г; сіль; перець чорний мелений; трохи масла для обсмажування; зелень (базилік, розмарин, орегано, петрушка); сир «Пармезан» - 80-100 р. Для соусу «Бешамель»:
натуральне вершкове масло - 50 г; борошно пшеничне - 3 ст. ложки; молоко - 250 мл; мелений мускатний горіх - 1 щіпка. Приготування Готуємо начинку: у сковороду спассеруем дрібно нарізану цибулю. Додамо фарш і будемо обсмажувати, помішуючи лопаткою, поки м'ясо не змінить колір. Додамо бланшовані (без шкірки) дрібно нарубані помідори, тушкуємо хвилин 10 помішуючи, до кінця процесу додаємо продавлений часник і сир «Рікотта».
Далі чергу соусу «Бешамель»: у товстостінному сотейнику на повільному вогні спассеруем на сухому дні борошно, додамо вершкове масло і розтопити, помішуючи, потім поступово увіллємо молоко. Прогреем, не даючи закипіти. Соус повинен вийти не занадто густим. Приправимо мускатним горіхом, а можна додати до 25 мл білого вермуту - буде смачніше.
Покриємо соусом дно вогнетривкої форми і викладемо пластини тіста так, щоб вони не налазили одна на іншу. Зверху розподілимо 1/3 м'ясної начинки, третина тертого сиру «Пармезан», поллємо соусом. Потім покладемо знову пластини тіста, додамо начинку - таким чином, отримаємо другий і третій шар. Останній шар тіста не посипаємо сиром.
Запікаємо класичну лазанью з фаршем в духовій шафі при середній температурі протягом 30-40 хвилин. Готову страву присипаємо подрібненою зеленню і тертим сиром.
Простий рецепт приготування смачної лазаньї з курячим фаршем
Інгредієнти: тісто для лазаньї. Для начинки: чистий фарш з курячого м'яса середнього помелу - 400-500 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; перець солодкий червоний - 2 шт.; помідори стиглі червоні щільні - 200 г; сухі спеції; трохи курячого жиру для смаження. Для соусу заливки:
вершки натуральні молочні - 200 мл; вермут білий - 30 мл; часник - 2-4 зубчики; сир твердих сортів - 150 г; перець червоний мелений - за смаком. Для посипання:
зелень різна, (базилік, орегано, петрушка, розмарин); сир твердий тертий (в ідеалі «Пармезан») - 100 р. Приготування Цибулю подрібнюємо і пасеруємо в сковороді на курячому жирі. Потім додаємо фарш і протушиваем, помішуючи, протягом 12-15 хвилин. Додаємо солодкий перець, подрібнений блендером або м'ясорубкою. Бланшируем помідори, знімаємо шкірку, подрібнюємо і також додаємо у фарш. Приправляємо спеціями і начинка готова.
Тепер готуємо соус: сир натремо на тертці і помістимо в гарячі вершки. Добре прогреем так, щоб сир розплавився. Додамо продавлений часник і мелений червоний перець.
Змастимо жиром дно форми, викладемо пластини тіста, зверху розподілимо начинку, потім знову шар тіста. Повторюємо 2-ий (а може, і 3-ій) разів. Поливаємо соусом і запікаємо в духовій шафі протягом 30 хвилин при середній температурі. Готову лазанью присипаємо подрібненою зеленню і посипаємо тертим сиром.
Подаємо з легким столовим вином.
Тісто для лазаньї
Для лазаньї з фаршем можна, дотримуючись рецептом, зробити тісто.
Інгредієнти: борошно пшеничне високоякісна - 400 г; яйце куряче - 3-4 шт.; трохи рослинної олії (краще оливкової); сіль. Приготування Борошно просіваємо (обов'язково) гіркою на робочу поверхню, робимо поглиблення і додаємо яйця і 2-4 столових ложки олії і стільки ж води. Присаливаем і замішуємо тісто змазаними маслом руками. Ретельно вимішуємо. Даємо тісту підійти протягом 40 хвилин. Ділимо на 6 частин і розкочуємо тонко, нарізаємо пластинами потрібного розміру так, щоб готову лазанью було зручно розрізати на порції).
Залишаємо пластини на дошці або рушник, щоб підсохли. Можна перед вживанням недовго проварити в підсоленій воді з додаванням олії.