Вернуться назад Распечатать

Лазанья з фаршем - рецепт

Лазанья з фаршем - рецепт
Деякі гурмани вважають, що спробувати справжню лазанью можна лише в Італії або в хорошому ресторані з італійським меню. Зрозуміло, що в приготуванні цього непростого страви існують свої особливості, що робить його автентичним, проте і в наших умовах можна приготувати справжню лазанью.

Класична лазанья з м'ясним фаршем


Розрахунок на 8 порцій.
Інгредієнти:

  • тісто готове для лазаньї в пластинах.


  • Для начинки:

  • м'ясний фарш - 500 г;

  • цибуля ріпчаста - 1 шт.;

  • часник - 2 зубчики;

  • помідори стиглі червоні щільні (не водянисті) - 200 г;

  • сіль;

  • перець чорний мелений;

  • трохи масла для обсмажування;

  • зелень (базилік, розмарин, орегано, петрушка);

  • сир «Пармезан» - 80-100 р.


  • Для соусу «Бешамель»:

  • натуральне вершкове масло - 50 г;

  • борошно пшеничне - 3 ст. ложки;

  • молоко - 250 мл;

  • мелений мускатний горіх - 1 щіпка.


  • Приготування
    Готуємо начинку: у сковороду спассеруем дрібно нарізану цибулю. Додамо фарш і будемо обсмажувати, помішуючи лопаткою, поки м'ясо не змінить колір. Додамо бланшовані (без шкірки) дрібно нарубані помідори, тушкуємо хвилин 10 помішуючи, до кінця процесу додаємо продавлений часник і сир «Рікотта».
    Далі чергу соусу «Бешамель»: у товстостінному сотейнику на повільному вогні спассеруем на сухому дні борошно, додамо вершкове масло і розтопити, помішуючи, потім поступово увіллємо молоко. Прогреем, не даючи закипіти. Соус повинен вийти не занадто густим. Приправимо мускатним горіхом, а можна додати до 25 мл білого вермуту - буде смачніше.
    Покриємо соусом дно вогнетривкої форми і викладемо пластини тіста так, щоб вони не налазили одна на іншу. Зверху розподілимо 1/3 м'ясної начинки, третина тертого сиру «Пармезан», поллємо соусом. Потім покладемо знову пластини тіста, додамо начинку - таким чином, отримаємо другий і третій шар. Останній шар тіста не посипаємо сиром.
    Запікаємо класичну лазанью з фаршем в духовій шафі при середній температурі протягом 30-40 хвилин. Готову страву присипаємо подрібненою зеленню і тертим сиром.

    Простий рецепт приготування смачної лазаньї з курячим фаршем


    Інгредієнти:

  • тісто для лазаньї.


  • Для начинки:

  • чистий фарш з курячого м'яса середнього помелу - 400-500 г;

  • цибуля ріпчаста - 1 шт.;

  • перець солодкий червоний - 2 шт.;

  • помідори стиглі червоні щільні - 200 г;

  • сухі спеції;

  • трохи курячого жиру для смаження.


  • Для соусу заливки:

  • вершки натуральні молочні - 200 мл;

  • вермут білий - 30 мл;

  • часник - 2-4 зубчики;

  • сир твердих сортів - 150 г;

  • перець червоний мелений - за смаком.


  • Для посипання:

  • зелень різна, (базилік, орегано, петрушка, розмарин);

  • сир твердий тертий (в ідеалі «Пармезан») - 100 р.


  • Приготування
    Цибулю подрібнюємо і пасеруємо в сковороді на курячому жирі. Потім додаємо фарш і протушиваем, помішуючи, протягом 12-15 хвилин. Додаємо солодкий перець, подрібнений блендером або м'ясорубкою. Бланшируем помідори, знімаємо шкірку, подрібнюємо і також додаємо у фарш. Приправляємо спеціями і начинка готова.
    Тепер готуємо соус: сир натремо на тертці і помістимо в гарячі вершки. Добре прогреем так, щоб сир розплавився. Додамо продавлений часник і мелений червоний перець.
    Змастимо жиром дно форми, викладемо пластини тіста, зверху розподілимо начинку, потім знову шар тіста. Повторюємо 2-ий (а може, і 3-ій) разів. Поливаємо соусом і запікаємо в духовій шафі протягом 30 хвилин при середній температурі. Готову лазанью присипаємо подрібненою зеленню і посипаємо тертим сиром.
    Подаємо з легким столовим вином.

    Тісто для лазаньї


    Для лазаньї з фаршем можна, дотримуючись рецептом, зробити тісто.
    Інгредієнти:

  • борошно пшеничне високоякісна - 400 г;

  • яйце куряче - 3-4 шт.;

  • трохи рослинної олії (краще оливкової);

  • сіль.


  • Приготування
    Лазанья з фаршем - рецепт

    Борошно просіваємо (обов'язково) гіркою на робочу поверхню, робимо поглиблення і додаємо яйця і 2-4 столових ложки олії і стільки ж води. Присаливаем і замішуємо тісто змазаними маслом руками. Ретельно вимішуємо. Даємо тісту підійти протягом 40 хвилин. Ділимо на 6 частин і розкочуємо тонко, нарізаємо пластинами потрібного розміру так, щоб готову лазанью було зручно розрізати на порції).
    Залишаємо пластини на дошці або рушник, щоб підсохли. Можна перед вживанням недовго проварити в підсоленій воді з додаванням олії.