Вернуться назад Распечатать

Тісто для лазаньї

Тісто для лазаньї
Щоб приготувати смачну лазанью, потрібно тісто для неї, розкачане в тонкі листи, нарізане пластинами правильної форми і підсушене. Можна, звичайно ж, придбати готовий набір пластин тесту для лазаньї в найближчому супермаркеті - це досить зручно.
Лазанья з листкового тіста - теж варіант. Готове листкове тісто часто продається в супермаркетах, будинкових кухнях і підприємствах громадського харчування. Нескладно розкачати з нього листи і викроїти пластини, злегка підсушити і потім готувати лазанью.
В цих двох випадках все непогано, тільки ви не знаєте, які і якої якості інгредієнти використовувалися для приготування тіста.
Лазанья з домашнього тесту - найкраще рішення. Зрозуміло, будемо використовувати тільки високоякісне борошно (вищий чи перший сорт), бажано, з пшениці твердих сортів. Тим, хто особливо піклується про фігуру і травленні, краще вибрати борошно грубого помелу. Інші інгредієнти, як мінімум, повинні бути свіжими і натуральними. Розглянемо, як приготувати тісто для лазаньї. Звичайно, краще слідувати традиційним способам.

Класичний рецепт приготування тіста для лазаньї


Інгредієнти:

  • борошно пшеничне - 600 г;

  • яйце куряче - 3-4 шт.;

  • оливкова олія (або навіть соняшникова без запаху) - близько 50 мл;

  • холодна вода - 100 мл;

  • кухонна сіль - 1 щіпка.


  • Приготування
    Просіваємо тісто на робочу поверхню гіркою (це обов'язково, по ходу процесу просіювання борошно збагачується киснем). У гірці робимо поглиблення, туди вбиваємо яйця, додаємо масло, воду і сіль. Руками, змащеними олією, замішуємо тісто і ретельно, досить довго вимішуємо його. Тісто має стати пружним і еластичним. Скачуємо ком, накриваємо рушником і даємо тісту підрости (можна в холодильнику) протягом 40 хвилин, потім обминаємо, промешиваем ще раз і - можна розгортати.
    Розкачуємо тісто в тонкі аркуші (товщиною не більше 2-х мм). Ножем нарізаємо пластини потрібного розміру (зазвичай не більше 7х15 см). Викладаємо пластини на чисті рушники і трохи підсушуємо. Можна злегка (протягом не більше 5 хвилин) підварити їх у підсоленій воді з додаванням оливкової олії, а вже потім викласти на рушники подсушиваться.

    Листкове тісто для лазаньї


    Інгредієнти:

  • борошно пшеничне - 05 кг;

  • натуральне вершкове масло (ніяких маргаринів, обійдемося без транс-жирів) - 200 г;

  • яйця - 2 шт.;

  • сіль - 05 ч. ложки;

  • оцет 6 або 9% - 05-1 ст. ложка;

  • вода холодна - близько 400 мл.


  • Приготування
    Дуже важливо, щоб всі інгредієнти для приготування листкового тіста були досить холодними. Для цього їх непогано потримати ніч або хоча б 4 години в холодильнику (на полиці), а масло - в морозильному відділенні.
    У велику миску просеем борошно. Холодне масло подрібнити ножем приблизно до розмірів горошини і - теж в миску. В окремій ємності В холодній воді розчиняємо сіль і оцет (можна 1-2 ч. ложки цукру додати). Оцет забезпечує стабільний стан клейковини борошна, тоді тісто не розпливається, однак збільшення його кількості погіршує смак. Рідина вливаємо в борошно з маслом і швидко замішуємо тісто, потроху подбавляя воду, якщо потрібно, подбавим борошна.
    Тісто для лазаньї
    Руки перед замешиванием змащуємо маслом.
    Замість води можна використовувати холодне молоко, при цьому смак тесту покращиться, але знизиться, еластичність і підвищиться калорійність. Вихід: використовувати суміш води і молока.
    Скачуємо ком і загортаємо тісто в харчову плівку. Поміщаємо в холодильник години на 2.
    Коли тісто розстоїться, розкачуємо пласти, поверхня кожного промазуємо маслом і складаємо один на інший, для лазаньї нормально 5-8 шарів. Розкочуємо тонко і нарізаємо пласти, потім викладаємо трохи підсушитися, і можна братися за приготування лазаньї .