У приготуванні якісного тесту для піци існує кілька технологічних і рецептурних нюансів. По-перше, тісто для піци повинна містити мінімальний набір інгредієнтів: борошно, сіль, воду і дріжджі, тому відразу позбавтеся від рецептів, в списку яких зазначено масло, або, ще гірше, сметана або майонез, подібними складовими ви лише переведете продукти.
По-друге, не забувайте дати дріжджам «ожити», нехай постоять в теплому місці, поки розчин не почне пузиритися, після цього потроху підсипати борошно і замішують некруте тісто, яке не буде липнути до рук.
По-третє, не поспішайте, вимішуйте тісто довго і старанно, мінімум - 10 хвилин. Ви відчуєте, коли тісто буде готове, воно стане ідеально гладким, м'яким і еластичним. Ну що ж, тепер давайте розбиратися на практиці з технологією приготування тіста і рецептами піци дріжджовий.
Рецепт дріжджового тіста для піци
Інгредієнти: пшеничне борошно першого помолу - 500 г; вода - 300 мл; цукор - 1 ч. ложка; сіль - 2 ст. ложки; дріжджі - 1/2 ст. ложки. Приготування Нагріваємо Воду, відливаємо 100 мл і розчиняємо цукор і дріжджі, накриваємо суміш харчовою плівкою і даємо постояти в теплому місці, поки дріжджі не запузирятся. Борошно просіваємо, змішуємо з сіллю і засипаємо в розчин дріжджів, не перестаючи помішувати. Замішуємо пружне тісто, яке не буде липнути до рук, при потребі висипаємо ще борошна, і підливаємо воду. Формуємо з тіста кулю і кладемо його в миску, накриваємо миску вологим рушником і ставимо в тепле місце на 1-15 години. Готове тісто обминаємо і ділимо на порції.
Рецепт дріжджовий піци
Інгредієнти: тісто; часник - 1 зубчик; базилік - 1 пучок; помідори - 400 р; «Моцарелла» - 100 г; оливкова олія; сіль, перець. Приготування Для соусу помідори очищаємо від шкірки і нарізаємо довільно. На сковороді з оливковою олією обсмажуємо нарізану часник до золотистого кольору, додаємо листя базиліка і томати, приправляємо соус сіллю і перцем, тримаємо на вогні до 20 хвилин, обминаючи томати дерев'яною ложкою.
Тісто розгортаємо і змащуємо готовим соусом, викладаємо кружечки «Моцарели» і ставимо в духовку на 7-10 хвилин при 250 градусах. Готову піцу прикрашаємо свіжим базиліком.
Рецепт смаженої піци з дріжджовим тістом
Інгредієнти: дріжджове тісто для піци; «Моцарелла» - 300 г; томатний соус (за попереднім рецептом) -200 мл; базилік - 1 пучок; помідори - 400 р; сіль, перець - за смаком. Приготування Тісто ділимо на 10 невеликих частин, кожну з яких розтягуємо в пласт товщиною 05 см і залишаємо відпочити.
На сковороду наливаємо близько 2 см рослинної олії і обсмажуємо на ньому пласти з тіста по 30 секунд з кожної сторони. Тепер основи для піци підсушуємо на паперових рушниках, змащуємо томатним соусом і викладаємо на сир і базилік. Залишаємо піци під грилем, поки сир не почне пузиритися, а потім подаємо до столу.
Рецепт приготування дріжджової піци «Кальцоне»
Інгредієнти: тісто для піци; оливкова олія; лісові гриби - 500 г; часник - 4 зубчики; чебрець - 4 гілочки; вершкове масло - 50 г; сіль, перець; томатний соус (за попереднім рецептом) - 200 мл; листя шпинату - 300 г; «Моцарелла» - 150 р. Приготування Гриби довільно нарізаємо і обсмажуємо на оливковій олії до готовності, в кінці додаємо нарізаний часник, вершкове масло і чебрець. Солимо і перчимо гриби.
В гарячий томатний соус для піци додаємо свіжі листя шпинату і тримаємо суміш на сковороді, поки не випарується зайва волога.
Тісто розгортаємо в тонкий пласт, змащуємо соусом і викладаємо на одну половину грибну начинку, додаємо скибочки «Моцарели». Звертаємо пласт тесту навпіл, краї защипуємо і «заплітаємо» кіскою. Змащуємо піцу оливковим маслом і відправляємо в духовку на 10-15 хвилин при 250 градусах. Піца з грибами готова!