Вернуться назад Распечатать

Полента з баклажанами

Полента з баклажанами
Полента - страва, поширене серед кухонь багатьох народів під різними назвами: в Грузії - це мамалига , у Словенії - жганци, в Бразилії - анґу, і так далі. В незалежності від своєї назви, по суті справи, полента - це каша з завареною кукурудзяного борошна, яка вариться до загустіння, потім остуджується і нарізати порційними шматочками. Щоб додати кукурудзяної каші смаку, її присмачують великою кількістю вершкового масла, сиру та спецій, або обсмажують на оливковій олії з ароматними травами.
У цій статті ми навчимося готувати традиційну італійську поленту, з не менш італійським овочем - баклажаном.

Полента з соусом з баклажан


Інгредієнти:

  • рослинна олія - 2/3 ст.;

  • баклажан - 1 шт.;

  • томатна паста - 2 ч. ложки;

  • сухе вино - 1/4 ст.;

  • томати (подрібнені) - 1 ст.;

  • вода - 6 1/2 ст. ложки;

  • сіль - за смаком;

  • цукор - 1/4 ч. ложки;

  • орегано - 1 ст. ложка;

  • полента.


  • Приготування
    У сотейнику нагріваємо рослинне масло й обсмажуємо на ньому нарізану кубиками баклажан близько 15 хвилин або до золотистого кольору. Готові баклажани перекладаємо на тарілку, надлишки масла зливаємо. Повертаємо шматочки назад в сотейник і додаємо томатну пасту. Смажимо все близько 2 хвилин, потім додаємо вино і готуємо ще хвилину. Останніми в сотейник відправляються шматочки попередньо очищених томатів. Тепер вміст сотейника можна приправити подрібненим орегано, сіллю і цукром. Заливаємо все водою соус і тушкуємо ще 15 хвилин.
    Варимо поленту згідно інструкції на упаковці. У процесі готування кукурудзяне борошно можна присмачити домашнім сиром , невеликою кількістю вершків і сіллю за смаком.
    Викладаємо свіжозвареним поленту на тарілку і поливаємо баклажанним соусом.

    «Лазанья» з поленти з баклажанами


    Інгредієнти:

  • рослинне масло - 2 ст. ложки;

  • цибуля - 1 шт.;

  • часник - 4 зубчики;

  • томати у власному соку - 1 кг;

  • сіль - 1/4 ч. ложки;

  • бальзамічний оцет - 1 ст. ложка;

  • листя базиліка - 3/4 ст.;

  • перець - за смаком;

  • баклажани - 650 г;

  • готова полента - 500 р.


  • Приготування
    Заздалегідь приготовлену і застиглу пластом поленту, нарізаємо брусочками. Баклажани нарізаємо кружечками середньої товщини.
    У сковороді або сотейнику розігріваємо столову ложку олії і обсмажуємо на ньому нарізану цибулю і часник до золотистого кольору. Додаємо в сковороду помідори і сіль, готуємо до тих пір, поки соус не стане однорідним (близько 30 хвилин). Приправляємо томатний соус перцем, орегано, бальзамічним оцтом і базиліком.
    Баклажани обсмажуємо до золотистого кольору з обох сторін. Розкладаємо золотисті кільця баклажанів у форму для випічки змащуємо соусом, зверху викладаємо шматочки поленти і повторюємо процедуру. Накриваємо форму фольгою і ставимо випікатися 40 хвилин при 200 градусах.

    Запіканка з поленти з баклажанами і грибами


    Інгредієнти:

  • оливкова олія - 3 ст. ложки;

  • баклажан - 650 г;

  • гриби - 500 г;

  • сухе червоне вино - 1/3 ст.;

  • цибуля - 1/2 шт.;

  • орегано - 1 ч. ложки;

  • перець - 3/4 ч. ложки;

  • сіль - за смаком;

  • часник - 5 зубчиків;

  • оливки - 1/2 ст.;

  • томати у власному соку - 600 г;

  • вода - 1 ст.


  • Для поленти:

  • вода - 3 ст.;

  • молоко - 2 ст.;

  • сіль - 2 ч. ложки;

  • полента - 1 1/2 ст.;

  • тертий «Пармезан» - 1/2 ст.


  • Приготування
    Баклажани нарізаємо кубиками і запікаємо в духовці до м'якості, попередньо приправивши сіллю і полив маслом. Гриби нарізаємо пластинами і обсмажуємо на сковороді до золотистого кольору, додаємо вино, перемішуємо і чекаємо, поки рідина випарується.
    Полента з баклажанами
    Викладаємо гриби в тарілку з баклажанами.
    Розігріваємо олію, обсмажуємо на ньому цибулю з додаванням орегано, перцю і солі. Як тільки цибуля зарум'яниться, додаємо часник і смажимо ще хвилину. Перемішуємо всі обсмажені овочі разом і додаємо до них оливки і томати, тушкуємо 20 хвилин.
    Тим часом варимо поленту згідно інструкції, додавши в неї молоко, воду і присмачивши в кінці «Пармезаном». На дно форми викладаємо овочі і заливаємо їх гарячою полентою. Випікаємо блюдо при 200 градусах близько 5-7 хвилин.