Полента - страва, поширене серед кухонь багатьох народів під різними назвами: в Грузії - це мамалига , у Словенії - жганци, в Бразилії - анґу, і так далі. В незалежності від своєї назви, по суті справи, полента - це каша з завареною кукурудзяного борошна, яка вариться до загустіння, потім остуджується і нарізати порційними шматочками. Щоб додати кукурудзяної каші смаку, її присмачують великою кількістю вершкового масла, сиру та спецій, або обсмажують на оливковій олії з ароматними травами.
У цій статті ми навчимося готувати традиційну італійську поленту, з не менш італійським овочем - баклажаном.
Полента з соусом з баклажан
Інгредієнти: рослинна олія - 2/3 ст.; баклажан - 1 шт.; томатна паста - 2 ч. ложки; сухе вино - 1/4 ст.; томати (подрібнені) - 1 ст.; вода - 6 1/2 ст. ложки; сіль - за смаком; цукор - 1/4 ч. ложки; орегано - 1 ст. ложка; полента. Приготування У сотейнику нагріваємо рослинне масло й обсмажуємо на ньому нарізану кубиками баклажан близько 15 хвилин або до золотистого кольору. Готові баклажани перекладаємо на тарілку, надлишки масла зливаємо. Повертаємо шматочки назад в сотейник і додаємо томатну пасту. Смажимо все близько 2 хвилин, потім додаємо вино і готуємо ще хвилину. Останніми в сотейник відправляються шматочки попередньо очищених томатів. Тепер вміст сотейника можна приправити подрібненим орегано, сіллю і цукром. Заливаємо все водою соус і тушкуємо ще 15 хвилин.
Варимо поленту згідно інструкції на упаковці. У процесі готування кукурудзяне борошно можна присмачити домашнім сиром , невеликою кількістю вершків і сіллю за смаком.
Викладаємо свіжозвареним поленту на тарілку і поливаємо баклажанним соусом.
«Лазанья» з поленти з баклажанами
Інгредієнти: рослинне масло - 2 ст. ложки; цибуля - 1 шт.; часник - 4 зубчики; томати у власному соку - 1 кг; сіль - 1/4 ч. ложки; бальзамічний оцет - 1 ст. ложка; листя базиліка - 3/4 ст.; перець - за смаком; баклажани - 650 г; готова полента - 500 р. Приготування Заздалегідь приготовлену і застиглу пластом поленту, нарізаємо брусочками. Баклажани нарізаємо кружечками середньої товщини.
У сковороді або сотейнику розігріваємо столову ложку олії і обсмажуємо на ньому нарізану цибулю і часник до золотистого кольору. Додаємо в сковороду помідори і сіль, готуємо до тих пір, поки соус не стане однорідним (близько 30 хвилин). Приправляємо томатний соус перцем, орегано, бальзамічним оцтом і базиліком.
Баклажани обсмажуємо до золотистого кольору з обох сторін. Розкладаємо золотисті кільця баклажанів у форму для випічки змащуємо соусом, зверху викладаємо шматочки поленти і повторюємо процедуру. Накриваємо форму фольгою і ставимо випікатися 40 хвилин при 200 градусах.
Запіканка з поленти з баклажанами і грибами
Інгредієнти: оливкова олія - 3 ст. ложки; баклажан - 650 г; гриби - 500 г; сухе червоне вино - 1/3 ст.; цибуля - 1/2 шт.; орегано - 1 ч. ложки; перець - 3/4 ч. ложки; сіль - за смаком; часник - 5 зубчиків; оливки - 1/2 ст.; томати у власному соку - 600 г; вода - 1 ст. Для поленти:
вода - 3 ст.; молоко - 2 ст.; сіль - 2 ч. ложки; полента - 1 1/2 ст.; тертий «Пармезан» - 1/2 ст. Приготування Баклажани нарізаємо кубиками і запікаємо в духовці до м'якості, попередньо приправивши сіллю і полив маслом. Гриби нарізаємо пластинами і обсмажуємо на сковороді до золотистого кольору, додаємо вино, перемішуємо і чекаємо, поки рідина випарується.
Викладаємо гриби в тарілку з баклажанами.
Розігріваємо олію, обсмажуємо на ньому цибулю з додаванням орегано, перцю і солі. Як тільки цибуля зарум'яниться, додаємо часник і смажимо ще хвилину. Перемішуємо всі обсмажені овочі разом і додаємо до них оливки і томати, тушкуємо 20 хвилин.
Тим часом варимо поленту згідно інструкції, додавши в неї молоко, воду і присмачивши в кінці «Пармезаном». На дно форми викладаємо овочі і заливаємо їх гарячою полентою. Випікаємо блюдо при 200 градусах близько 5-7 хвилин.