В даний час термін «карпаччо» застосовується до будь-якої страви, складеним з тонко нарізаних скибочок продукту, не підданого термічній обробці, включаючи м'ясо, рибу, морепродукти, овочі і гриби.
Чудово смачне карпаччо можна приготувати з сьомги. Зрозуміло, краще, якщо рибу, з якої ви збираєтеся готувати, виловили в морі, а не виростили в ставку. Але це вже деталі.
Розповімо, як приготувати карпаччо з сьомги з червоним перцем, рецепт цієї страви нескладний, а результат чудовий. Таке блюдо можна порекомендувати для легкої трапези. Тільки тим, хто буде його вперше, слід бути обережним і не занадто захоплюватися, не перевіривши свій організм на реакцію в разі вживання майже сирої риби (ми її злегка все ж поверхнево подмаринуем).
Карпаччо з сьомги
Інгредієнти: сьомга свіжа (або свіжоморожена, що, може, навіть і краще) - близько 150 г; перець червоний гострий - 1 цілий стручок, краще свіжий; цибуля порей - 1 стебло, біла частина; олія першого холодного віджиму (наприклад, оливкова або гірчична); сухі мелені спеції (мускатний горіх, гвоздика, лавровий лист, запашний перець); часник - 1-2 зубчики; винний оцет натуральний; лимон; зелень для прикраси. Приготування Шматок рибного філе, з якого будемо готувати карпаччо, помістимо в морозильне відділення холодильника на деякий час (близько години) - нехай підмерзне, так буде зручніше різати.
Поки риба підморожувалася до потрібної кондиції, займемося маринующим соусом. Червоний гострий перець і часник истолчем в ступці з невеликою кількістю солі. Всиплемо спеції, переклавши все це в миску і додаємо суміш масла з оцтом в співвідношенні 3:1. Усе ретельно перемішаємо і дамо настоятися, поки риба твердне.
Дістаємо шматок риби і гострим ножем з тонким лезом нарізаємо тонкі, майже прозорі скибочки поперек волокон. Білу частину стебла цибулі-порею теж нарізаємо дуже тонкими кружечками.
Проціджуємо соус через ситечко. Змащуємо соусом дно блюда за допомогою силіконової кисті. Зверху, перемежовуючи красиво, і не тісно викладаємо тонкі скибочки риби і кружальця цибулі.
Змащуємо верхні сторони кожного шматочки сьомги і кожного кружечка лука маринующим гострим соусом . Залишаємо хвилин хоча б на 10 (а можна і на 20). Оформляємо зеленню і подаємо до столу. Така закуска чудово підійде до горілки, джину, граппе, ракії та іншим міцним спиртним напоям, також карпаччо з сьомги можна подати до рожевого або білого вина, а також до темного пива.
Щоб не возитися з соусом, можна приготувати карпаччо з сьомги з готовим класичним італійським соусом «Песто».