Лазанья - популярний у багатьох країнах світу блюдо італійського походження, основним компонентом якого є однойменний вид особливих макаронних виробів прямокутної форми. Тісто для лазаньї готують із твердих сортів пшениці. В лазіння чергуються шари з пластів тіста і начинки.
До складу начинки лазаньї можуть входити подрібнене м'ясо різних видів, а також м'ясний фарш, шинка, помідори, різні овочі, гриби, зелень і тертий сир. При прослаивании також використовуються різні соуси. В даний час лазанью зазвичай готують з шести шарів тіста, готовий набір пластин для лазаньї можна купити в магазині або приготувати самостійно з простого прісного тіста (пшеничне борошно + вода).
Тісто для лазаньї Приготування Замішуємо тісто з просіяного борошна на воді, розгортаємо в пласти товщиною 2-3 мм і врезаем пластини, орієнтуючись на розмір форми для запікання (зазвичай викладають одним шаром за 3 пластини - так зручніше в готовому блюді відокремлювати порції). Безпосередньо перед приготуванням лазаньї треба проварити пластини до напівготовності (не більше 7 хвилин) і вільно викласти на дошку. Зробили? Тепер приступимо.
Рецепт лазаньї з помідорами, м'ясним фаршем і грибами
Інгредієнти: пластини для лазаньї (на три шари) - 9 шт.; м'ясний фарш (свино-яловичий) - 300 г; цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; гриби свіжі (білі, печериці, гливи) - близько 300 м; помідори щільні червоні стиглі - 3-4 шт. (або томат-паста); масло вершкове і рослинне; вершки молочні натуральні жирні густі - близько 150 мл; сир твердий - 150 г; часник - 2-3 зубчики; борошно пшеничне - 1-2 ст. ложки; спеції сухі мелені (чорний і запашний перець, тертий мускатний горіх); зелень свіжа (петрушка, розмарин, базилік, кінза і ніякого кропу). Приготування Спочатку приготуємо соус. Борошно Спассеруем на сухій сковороді до легкої рум'яності. Змішаємо з вершками. Додамо сухі мелені спеції і продавлений часник. Почекаємо хвилин 5-8 і протремо через ситечко, щоб витягти часточки часнику. Нормальна густота - як рідка рідка сметана.
Дрібно нарізану цибулю обсмажуємо в сковороді, додаємо м'ясний фарш і обсмажуємо все разом, перевертаючи лопаткою. Зменшуємо вогонь і тушкуємо протягом 20 хвилин. В останні 5 хвилин додаємо рубані бланшовані помідори (тобто, обдати окропом і зняти шкірку, потім подрібнити) або томат-пасту. Трохи додаємо сіль.
В іншій сковороді пасеруємо дрібно нарізану цибулю і додаємо нарізані гриби. Протушиваем на слабкому вогні протягом 20 хвилин. Сир тремо на тертці. Зелень дрібно рубаємо.
Збираємо лазанью. Рясно змащуємо форму розтопленим вершковим маслом і викладаємо на дно в ряд 3 подваренних пластини тіста. Зверху викладаємо шаром суміш фаршу з помідорами. Далі знову шар пластин тесту. Наступним шаром - цибульно-грибну пасеровку. Зверху - останній шар пластин тіста, на нього - тертий сир і поливаємо-заливаємо соусом.
Запікаємо в духовій шафі протягом 15-25 хвилин при температурі близько 180 градусів С.
Лопаткою розрізаємо готову лазанью на порції (їх повинно вийти 3), викладаємо на тарілки і посипаємо зеленню. Подаємо з легким столовим вином.
Лазанья з шинкою, баклажанами, куркою і помідорами
Приготування Робіть так само, як у попередньому рецепті 3 шари (тобто 9 пластин).
Окремо обсмажте з цибулею і протушкувати (попередньо вимочені) нарізані баклажани, до кінця додайте подрібнені помідори і часник. В іншій сковороді обсмажте з цибулею і протушкувати маленькі шматочки курячого філе .
Перший шар начинки лазаньї - обсмажене куряче м'ясо, другий - баклажани з помідорами, третій - мелкорубленная шинка і сир. Про соус і зелень не забудьте. Запікаємо 15-20 хвилин. Вино краще вибрати світле, можна подати лимончелло або граппу.