Різотто - досить просте у приготуванні, але дуже смачна страва італійської кухні. До можна додати все, що захочете: м'ясо, гриби, морепродукти і овочі. Традиційно різотто робиться в глибокій сковороді виключно з рису круглозернистого. При цьому він не вариться, а трохи обсмажується і гаситься. Давайте розглянемо з вами сьогодні, як приготувати різотто з мідіями.
Різотто з мідіями і креветками
Інгредієнти: мідії - 500 г; рис - 400 г; креветки - 300 г; помідори - 200 г; цибулина червона - 05 шт.; біле сухе вино - 200 мл; петрушка - 20 г; олія оливкова - 50 мл; овочевий бульйон - 15 л; сухий мартіні - 50 мл; масло вершкове - 20 г; лимон - 1 шт.; спеції. Приготування Отже, чистимо цибулину, шаткуємо дрібненько і пасеруємо в каструлі на вершковому маслечко до м'якості. Потім вливаємо склянку сухого білого вина, кидаємо гілочку чебрецю, лавровий листок, чорний перець горошком і всипаємо мідії. Рівно через 1 хвилину додаємо очищені креветки, накриваємо каструлю кришкою і варимо вміст на середньому вогні до тих пір, поки мідії повністю не відкриються. Після цього кидаємо до них дрібно нарізані помідори, посічену свіжу петрушку, перчимо до смаку, перемішуємо гарненько і знімаємо з вогню.
В інший сотейник наливаємо оливкова масло, розігріваємо його, висипаємо рис і злегка обсмажуємо, щоб він просочився маслом. Далі акуратно вливаємо в сотейник третю частину наявного овочевого бульйону і, як тільки він закипить, зменшуємо температуру до мінімальної і варимо, постійно помішуючи і додаючи бульйон у міру википання. Разом з однією порцією бульйону потрібно влити ще чарку вина. Коли рис буде майже готовий, підсолюємо його за смаком, додаємо дрібку петрушки, заправляємо соком лимона і перекладаємо в глибоку миску. Зверху кладемо мідії, креветки і цибулю, акуратно перемішуємо і подаємо різотто до столу.
Різотто з мідіями в мультиварці
Інгредієнти: цибулю-шалот - 1 шт.; рис - 2 ст.; курячий бульйон - 4 ст.; сухе біле вино - 05 ст.; вода - 05 склянки; мідії - 300 г; розмарин, чебрець, спеції; рибний бульйон - 05 ст.; сир - 50 р. Приготування Часник, чебрець, розмарин і цибулю чистимо і дрібно нарізаємо. Вершкове масло окремо розігріваємо, виливаємо в чашу мультиварки, насипаємо рис і добре перемішуємо. Після цього додаємо подрібнені овочі, вливаємо вино і половину порції курячого бульйону, ретельно перемішуємо і закриваємо кришку приладу.
Вибираємо програму «Плов», запускаємо мультиварку на 10 хвилин. Після цього додаємо подрібнені трави, мідії і тертий сир. Вливаємо в рис весь залишився курячий бульйон, солимо і перчимо страву. Готуємо різотто до тих пір, поки не прозвучить сигнал готовності мультиварки.
Різотто з мідіями у вершковому соусі
Інгредієнти: мідії - 200 г; цибулина - 1 шт.; часник - 3 зубчики; свіжі гриби - 500 г; сухе біле вино - 200 мл; масло вершкове - 50 г; олія оливкова - 40 мл; рис - 2 ст.; курячий бульйон - 15 л; вершки - 100 мл; сир пармезан - 50 г; спеції. Приготування Цибуля і часник подрібнюємо і обсмажуємо в глибокій сковорідці на розігрітій оливковій маслечко. Гриби обробляємо, шаткуємо часточками і додаємо до овочів. Пасеруємо всі разом хвилинки 4. Потім вливаємо біле сухе вино, помішуючи. Через кілька хвилин вводимо невеликими дозами курячий бульйон, додаємо промитий рис, приправляємо спеціями і готуємо на слабенькому вогні. Вершки виливаємо в миску, туди сир натираємо і перемішуємо. Знімаємо готове різотто з вогню і ретельно вмішуємо туди сирно-вершкову суміш.